The effect of 4% or 8% grape marc inclusion on diet on the performance of growing rabbit

Authors

  • Mónika Heincinger Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Enikő Abayné Hamar Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Ágnes Zimborán Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Márta Balláné Erdélyi Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézet, Takarmányozástani Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Natasa Fazekas Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Mária Kovács-Weber Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Károly Kustos Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • András Nyíri Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Rubina Szabó Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Zsuzsanna Gerber LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Johann Gerber LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Brigitta Somodi LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.091

Keywords:

grape marc, byproduct, antioxidant, feed conversion ratio (FCR), moratlity

Abstract

During the making of grape juice or wine production they made polyphenols-rich by-products (grape marc, grape skin, grape seed) that can be valuable feed materials with their antioxidant, antimicrobial and anti-inflammatory effects. In our experiment, rabbits consumed 4% and 8% of grape marc containing feed in their growing and finishing feed mixtures. The 4% group achieved similar (in groups) or 2 to 4% lower slaughter weights (in groups and single allocation) by week 11, than the control rabbits, but with the least mortality in each growing phase. The advantage of 8% grape marc growing and finishing feed mixtures were that they had the best efficiency in feed conversion ratio for the rabbits, although their slaughter weights were not bigger than the control groups’.

Author Biography

  • Mónika Heincinger, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    corresponding author
    heincinger.monika@gmail.com

References

Brenes A., Viveros A., Chamorroa S., Arija I. (2016): Use of polyphenol-rich grape by-products in monogastric nutrition. A review. Animal Feed Science and Technology 211. 1–17. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2015.09.016

Eid, Y. Z. (2008): Dietary grape pomace affects lipid peroxidation and satatus in rabbit semen. 2008. World Rabbit Sci. 16(3) 157–164. https://doi.org/10.4995/wrs.2008.624

Guemour, D., Bannelier, C., Dellal, A., Gidenne, T. (2010): Nutritive value of sun-dried grape pomace, incorporated at a low level in complete feed for the rabbit bred under magrebian conditions. World Rabbit Sci. 18(1) 17–25. https://doi.org/10.4995/wrs.2010.18.03

Lebas, F. (2004): Reflections on rabbit nutrition with a special emphasis on feed ingretients utilization. Proceedings - 8th World Rabbit Congress – September 7-10, 2004 – Puebla, Mexico

Motta Ferreira, W., Fraga, M. J., Carabañco, R. (1996): Inclusion of grape pomace, in substitution for alfalfa hay, in diets for growing rabbits. Animal Sci. 63(1) 167–174. https://doi.org/10.1017/S135772980002840X

Published

2016-11-26

Issue

Section

Cikk szövege

How to Cite

The effect of 4% or 8% grape marc inclusion on diet on the performance of growing rabbit. (2016). Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 12(2), 91-102. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.091

Similar Articles

1-10 of 43

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>