A PreAcid BA® takarmány-kiegészítő hatásának vizsgálata a növendék és hízónyulak termelésére és egészségi állapotára
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.059Kulcsszavak:
PreAcid BA®, növekedés, takarmányértékesítés, elhullásAbsztrakt
A nyulak egészsége több okból főleg az elválasztás utáni időszakban veszélyeztetett, ami leginkább az emésztőszervi betegségek megjelenésében nyilvánul meg. A hozamfokozóként használt antibiotikumos kezelésekkel ez megelőzhető volt, azonban a tiltásuk miatt alternatív megoldások szükségesek. A kísérletekben a PreAcid BA® prebiotikus savanyító termék (hangyasav, tejsav, glükonát, butirát) kevertük a takarmánykeverékbe 0,2% mennyiségben. Az 5-11 hetes hizlalási időszakot nézve, a 0,2% PreAcid BA® tartalmú takarmányokkal az 1. ismétléskor (egyedi tartás) nem volt elhullás, de a többi ismétlés során a kontrollal megegyező vagy nagyobb arányú elhullást észleltünk. Az élősúly és a vágósúly tekintetében sem tapasztaltunk jelentős különbséget a kezelt és kontroll csoportok között.
Hivatkozások
Bennegadi, N., Fonty, G., Millet, L., Gidenne, T., Licois, D. (2003): Effects of age and dietary fibre level on caecal microbial communities of conventional and specific pathogen-free rabbits. Microbial Ecology in Health and Disease, 15(1) 23–32. https://doi.org/10.1080/08910600310015574
Cesari, V., Toschi, I., Pisoni, A. M., Grilli, G., Cesari, N. (2008): Effect os dietary acidificationon growth performance and caecal characteristics of rabbits. 9th World Rabbit Congress – June 10–13., 2008 – Verona – Italy
Cardinali, R., Rebollar, P. G., Dal Bosco, A., Cagiola, M., Moscati, L., Forti, K., Mazzone, P., Scicutella, N., Rutili, D., Mugnai, C., Castellini, C. (2008): Effect of dietary supplementation of organic acids and essential oils on immune function and intestinal characteristics of experimentaly infected rabbits. 9th World Rabbit Congress – June 10–13, 2008 – Verona – Italy
Falcao-e-Cunha, L., Castro-Solla, L., Maertens, L., Marounek, M., Pinheiro, V., Freire, J., Mourao, J. L. (2007): Alternatives to antibiotic growth promoters in rabbit feeding: a review. World Rabbit Sci., 15(3) 127–140. https://doi.org/10.4995/wrs.2007.597
Gutiérrez, I., Espinosa, A., García, J., Carabaño, R., De Blas, J. C. (2002): Effects of levels of starch, fiber and lactose on digestión and growth performance of early weaned rabbits. J. Anim. Sci., 80(4) 1029–1037. https://doi.org/10.2527/2002.8041029x
Hollister, A. G., Cheeke, P. R., Robinson, K. L., Patton, N. M. (1990): Effects of dietary probiotics and acidifers on performance of weanling rabbits. J. Appl. Rabbit Res., 13(1) 6-9.
Maertens, L., Falcão-e-Cunha, L, Marounek, M. (2006): Feed additives to reduce the use of antibiotics. In: Maertens, L., Coudert, P. (Eds.) Recent Advances in Rabbit Science. ILVO, Melle, Belgium, 259–265.
Michelan, A. C., Scapinello, C., Natali, M. R. M., Furlan, A. C., Sakaguti, E. S., Faria, H. G., Santolin, M. L. R., Hernandes, A. B. (2002): Utilização de probiotico, ácido orgânico e antibiótico em dietas para coelhos em crescimento: ensaio de digestibilidade, avaliação da morfometria intestinal e desempenho. Rev. Bras. Zootec., 31(6) 2227–2237. https://doi.org/10.1590/S1516-35982002000900011
Partanen, K. H., Mroz, Z. (1999): Organic aids for performance enhancement in pig diets. Nutr. Res. Rev., 12(1) 117–145. https://doi.org/10.1079/095442299108728884
Scapinello, C., Garcia de Faria, H., Furlan, A. C., Michelan, A. C. (2001): Efeito da utilização de oligossacarídeo manose e acidificantes sobre o desempenho de coelhos em crescimento. Rev. Bras. Zootec., 30(4) 1272–1277. https://doi.org/10.1590/S1516-35982001000500021
Skrivanová, E., Marounek, M. (2007): Influence of pH on antimicrobial activity of organic acids against rabbit enteropathogenic strain of Escherichia coli. Folia Microbial (Praha), 52, 70–72. https://doi.org/10.1007/BF02932141
Trocino, A., García, J., Carabaño, R., Xiccat, O G. (2013): A META-ANALYSIS on the Role of soluble fibre in diets for growing rabbits. World Rabbit Sci., 21(1) 1–15. https://doi.org/10.4995/wrs.2013.1285
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2016 Kustos Károly, Abayné Hamar Enikő, Balláné Erdélyi Márta, Fazekas Natasa, Heincinger Mónika, Kovács-Weber Mária, Nyíri András, Szabó Rubina, Zimborán Ágnes, Gerber Zsuzsanna, Gerber Johann, Somodi Brigitta
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.