A PreAcid BA® takarmány-kiegészítő hatásának vizsgálata a növendék és hízónyulak termelésére és egészségi állapotára

Szerzők

  • Kustos Károly Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Abayné Hamar Enikő Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Balláné Erdélyi Márta Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézet, Takarmányozástani Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Fazekas Natasa Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Heincinger Mónika Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Kovács-Weber Mária Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Nyíri András Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Szabó Rubina Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Zimborán Ágnes Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Gerber Zsuzsanna LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Gerber Johann LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Somodi Brigitta LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.059

Kulcsszavak:

PreAcid BA®, növekedés, takarmányértékesítés, elhullás

Absztrakt

A nyulak egészsége több okból főleg az elválasztás utáni időszakban veszélyeztetett, ami leginkább az emésztőszervi betegségek megjelenésében nyilvánul meg. A hozamfokozóként használt antibiotikumos kezelésekkel ez megelőzhető volt, azonban a tiltásuk miatt alternatív megoldások szükségesek. A kísérletekben a PreAcid BA® prebiotikus savanyító termék (hangyasav, tejsav, glükonát, butirát) kevertük a takarmánykeverékbe 0,2% mennyiségben. Az 5-11 hetes hizlalási időszakot nézve, a 0,2% PreAcid BA® tartalmú takarmányokkal az 1. ismétléskor (egyedi tartás) nem volt elhullás, de a többi ismétlés során a kontrollal megegyező vagy nagyobb arányú elhullást észleltünk. Az élősúly és a vágósúly tekintetében sem tapasztaltunk jelentős különbséget a kezelt és kontroll csoportok között.

Információk a szerzőről

  • Kustos Károly, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző
    kustos.karoly@mkk.szie.hu

Hivatkozások

Bennegadi, N., Fonty, G., Millet, L., Gidenne, T., Licois, D. (2003): Effects of age and dietary fibre level on caecal microbial communities of conventional and specific pathogen-free rabbits. Microbial Ecology in Health and Disease, 15(1) 23–32. https://doi.org/10.1080/08910600310015574

Cesari, V., Toschi, I., Pisoni, A. M., Grilli, G., Cesari, N. (2008): Effect os dietary acidificationon growth performance and caecal characteristics of rabbits. 9th World Rabbit Congress – June 10–13., 2008 – Verona – Italy

Cardinali, R., Rebollar, P. G., Dal Bosco, A., Cagiola, M., Moscati, L., Forti, K., Mazzone, P., Scicutella, N., Rutili, D., Mugnai, C., Castellini, C. (2008): Effect of dietary supplementation of organic acids and essential oils on immune function and intestinal characteristics of experimentaly infected rabbits. 9th World Rabbit Congress – June 10–13, 2008 – Verona – Italy

Falcao-e-Cunha, L., Castro-Solla, L., Maertens, L., Marounek, M., Pinheiro, V., Freire, J., Mourao, J. L. (2007): Alternatives to antibiotic growth promoters in rabbit feeding: a review. World Rabbit Sci., 15(3) 127–140. https://doi.org/10.4995/wrs.2007.597

Gutiérrez, I., Espinosa, A., García, J., Carabaño, R., De Blas, J. C. (2002): Effects of levels of starch, fiber and lactose on digestión and growth performance of early weaned rabbits. J. Anim. Sci., 80(4) 1029–1037. https://doi.org/10.2527/2002.8041029x

Hollister, A. G., Cheeke, P. R., Robinson, K. L., Patton, N. M. (1990): Effects of dietary probiotics and acidifers on performance of weanling rabbits. J. Appl. Rabbit Res., 13(1) 6-9.

Maertens, L., Falcão-e-Cunha, L, Marounek, M. (2006): Feed additives to reduce the use of antibiotics. In: Maertens, L., Coudert, P. (Eds.) Recent Advances in Rabbit Science. ILVO, Melle, Belgium, 259–265.

Michelan, A. C., Scapinello, C., Natali, M. R. M., Furlan, A. C., Sakaguti, E. S., Faria, H. G., Santolin, M. L. R., Hernandes, A. B. (2002): Utilização de probiotico, ácido orgânico e antibiótico em dietas para coelhos em crescimento: ensaio de digestibilidade, avaliação da morfometria intestinal e desempenho. Rev. Bras. Zootec., 31(6) 2227–2237. https://doi.org/10.1590/S1516-35982002000900011

Partanen, K. H., Mroz, Z. (1999): Organic aids for performance enhancement in pig diets. Nutr. Res. Rev., 12(1) 117–145. https://doi.org/10.1079/095442299108728884

Scapinello, C., Garcia de Faria, H., Furlan, A. C., Michelan, A. C. (2001): Efeito da utilização de oligossacarídeo manose e acidificantes sobre o desempenho de coelhos em crescimento. Rev. Bras. Zootec., 30(4) 1272–1277. https://doi.org/10.1590/S1516-35982001000500021

Skrivanová, E., Marounek, M. (2007): Influence of pH on antimicrobial activity of organic acids against rabbit enteropathogenic strain of Escherichia coli. Folia Microbial (Praha), 52, 70–72. https://doi.org/10.1007/BF02932141

Trocino, A., García, J., Carabaño, R., Xiccat, O G. (2013): A META-ANALYSIS on the Role of soluble fibre in diets for growing rabbits. World Rabbit Sci., 21(1) 1–15. https://doi.org/10.4995/wrs.2013.1285

Letöltések

Megjelent

2016-11-26

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

A PreAcid BA® takarmány-kiegészítő hatásának vizsgálata a növendék és hízónyulak termelésére és egészségi állapotára. (2016). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 12(2), 59-68. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.059

Hasonló cikkek

1-10 a 77-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>