A 4% és 8% szőlőtörköly takarmányok hatása a pecsenyenyulak termelésére
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.091Kulcsszavak:
szőlőtörköly, melléktermék, antioxidáns, takarmány értékesítés, elhullásAbsztrakt
A szőlőlé vagy a borkészítés során olyan polifenolokban gazdag melléktermékek keletkeznek, (szőlőtörköly, szőlőhéj, szőlőmag), amelyek az antioxidáns, az antimikrobiális és a gyulladáscsökkentő hatásuk által értékes takarmány alapanyagok lehetnek. Kísérletünkben 4% és 8% szőlőtörköly tartalmú választó és befejező takarmánykeveréket fogyasztottak a nyulak. A 4%-os csoport hasonló (csoportos tartásban), vagy 2-4%-kal kisebb 11 hetes kori vágósúlyt értek el (egyedi és csoportos tartásban egyaránt), mint a kontroll nyulak azonban úgy, hogy közülük a felnevelés minden időszakában a legkevesebb hullott el. A 8%-ban szőlőtörköly tartalmú választó és befejező takarmányok előnye, hogy ezeket hasznosították a legjobban a nyulak, viszont a vágósúlyúk nem lett nagyobb, mint a kontroll csoporté.
Hivatkozások
Brenes A., Viveros A., Chamorroa S., Arija I. (2016): Use of polyphenol-rich grape by-products in monogastric nutrition. A review. Animal Feed Science and Technology 211. 1–17. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2015.09.016
Eid, Y. Z. (2008): Dietary grape pomace affects lipid peroxidation and satatus in rabbit semen. 2008. World Rabbit Sci. 16(3) 157–164. https://doi.org/10.4995/wrs.2008.624
Guemour, D., Bannelier, C., Dellal, A., Gidenne, T. (2010): Nutritive value of sun-dried grape pomace, incorporated at a low level in complete feed for the rabbit bred under magrebian conditions. World Rabbit Sci. 18(1) 17–25. https://doi.org/10.4995/wrs.2010.18.03
Lebas, F. (2004): Reflections on rabbit nutrition with a special emphasis on feed ingretients utilization. Proceedings - 8th World Rabbit Congress – September 7-10, 2004 – Puebla, Mexico
Motta Ferreira, W., Fraga, M. J., Carabañco, R. (1996): Inclusion of grape pomace, in substitution for alfalfa hay, in diets for growing rabbits. Animal Sci. 63(1) 167–174. https://doi.org/10.1017/S135772980002840X
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2016 Heincinger Mónika, Abayné Hamar Enikő, Zimborán Ágnes, Balláné Erdélyi Márta, Fazekas Natasa, Kovács-Weber Mária, Kustos Károly, Nyíri András, Szabó Rubina, Gerber Zsuzsanna, Gerber Johann, Somodi Brigitta
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.