A 4% és 8% szőlőtörköly takarmányok hatása a pecsenyenyulak termelésére

Szerzők

  • Heincinger Mónika Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Abayné Hamar Enikő Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Zimborán Ágnes Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Balláné Erdélyi Márta Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézet, Takarmányozástani Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Fazekas Natasa Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Kovács-Weber Mária Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Kustos Károly Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Nyíri András Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Szabó Rubina Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Gerber Zsuzsanna LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Gerber Johann LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Somodi Brigitta LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.091

Kulcsszavak:

szőlőtörköly, melléktermék, antioxidáns, takarmány értékesítés, elhullás

Absztrakt

A szőlőlé vagy a borkészítés során olyan polifenolokban gazdag melléktermékek keletkeznek, (szőlőtörköly, szőlőhéj, szőlőmag), amelyek az antioxidáns, az antimikrobiális és a gyulladáscsökkentő hatásuk által értékes takarmány alapanyagok lehetnek. Kísérletünkben 4% és 8% szőlőtörköly tartalmú választó és befejező takarmánykeveréket fogyasztottak a nyulak. A 4%-os csoport hasonló (csoportos tartásban), vagy 2-4%-kal kisebb 11 hetes kori vágósúlyt értek el (egyedi és csoportos tartásban egyaránt), mint a kontroll nyulak azonban úgy, hogy közülük a felnevelés minden időszakában a legkevesebb hullott el. A 8%-ban szőlőtörköly tartalmú választó és befejező takarmányok előnye, hogy ezeket hasznosították a legjobban a nyulak, viszont a vágósúlyúk nem lett nagyobb, mint a kontroll csoporté.

Információk a szerzőről

  • Heincinger Mónika, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző
    heincinger.monika@gmail.com

Hivatkozások

Brenes A., Viveros A., Chamorroa S., Arija I. (2016): Use of polyphenol-rich grape by-products in monogastric nutrition. A review. Animal Feed Science and Technology 211. 1–17. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2015.09.016

Eid, Y. Z. (2008): Dietary grape pomace affects lipid peroxidation and satatus in rabbit semen. 2008. World Rabbit Sci. 16(3) 157–164. https://doi.org/10.4995/wrs.2008.624

Guemour, D., Bannelier, C., Dellal, A., Gidenne, T. (2010): Nutritive value of sun-dried grape pomace, incorporated at a low level in complete feed for the rabbit bred under magrebian conditions. World Rabbit Sci. 18(1) 17–25. https://doi.org/10.4995/wrs.2010.18.03

Lebas, F. (2004): Reflections on rabbit nutrition with a special emphasis on feed ingretients utilization. Proceedings - 8th World Rabbit Congress – September 7-10, 2004 – Puebla, Mexico

Motta Ferreira, W., Fraga, M. J., Carabañco, R. (1996): Inclusion of grape pomace, in substitution for alfalfa hay, in diets for growing rabbits. Animal Sci. 63(1) 167–174. https://doi.org/10.1017/S135772980002840X

Letöltések

Megjelent

2016-11-26

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

A 4% és 8% szőlőtörköly takarmányok hatása a pecsenyenyulak termelésére. (2016). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 12(2), 91-102. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.091

Hasonló cikkek

1-10 a 21-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2