Gyógyszermentes nyúlhízlalás lehetőségének vizsgálata nyersrost kiegészített (Arbocel®) takarmányokkal

Autor/innen

  • Mária Kovács-Weber Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Enikő Abayné Hamar Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Ágnes Zimborán Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Márta Balláné Erdélyi Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézet, Takarmányozástani Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Natasa Fazekas Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Mónika Heincinger Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Károly Kustos Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • András Nyíri Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Rubina Szabó Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Zsuzsanna Gerber LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Johann Gerber LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Brigitta Somodi LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.051

Schlagwörter:

Arbocel®, lignocellulóz, növekedés, egészség

Abstract

Kísérleteinkben egyedi és csoportos elhelyezésben vizsgáltuk 0,8% és 1% Arbocel® tartalmú takarmányt fogyasztó nyulak élősúlyát, takarmányértékesítését és elhullását az 5-11. élethét alatt. Valamennyi vizsgálatban ugyanazok a tendenciák figyelhetők meg. A kontroll csoport testtömeg értékei a kísérlet teljes ideje alatt magasabbak voltak, mint a kezelt csoportokban mért értékek. Az Arbocelt® 0,8% illetve 1%-ban tartalmazó takarmányt fogyasztó nyulak takarmány-értékesítése meghaladt a kontroll csoportban számított értékeket. Azonban az elhullás mértéke 1% alatt maradt a vizsgálat teljes ideje alatt a kezelt csoportokban.

Autor/innen-Biografie

  • Mária Kovács-Weber, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző
    weber.maria@mkk.szie.hu

Literaturhinweise

Gidenne, T., Caraban˜o, C., Garcia, J., De Blas, C., (1998a): Fibre digestion. In: De Blas, C., Wiseman, J. (Eds.), The Nutrition of the Rabbit. CAB International,Wallingford, pp. 69–88, Chapter 5. https://doi.org/10.1079/9781789241273.0069

Gidenne, T., Perez, J. M., Lebas, F., 1998b. Besoins en constituants parie´taux du lapin de chair. In: Archambeaud, B. 1995.(Ed.), Fonds Sypram. Sofiproteol, Paris, p. 2.

Gidenne, T., Jehl, N., (1999): Re´ponse zootechnique du lapin en soluble and insoluble dietary croissance face a` une re´duction de l’apport de fibres, dans desregimes riches en fibres digestibles. In: Perez, J. M. (Ed.), 8eme J. Rech. Cunicoles Fr., 9–10 June. ITAVI, Paris, pp. 109–113.

Gidenne, T., Arveux, P., Madec, O. (2001a.): The effect of the quality of dietary lignocellulose on digestion, zootechnical performance and health of the growing rabbit. Anim. Sci. 73(1) 97-104. https://doi.org/10.1017/S1357729800058094

Gidenne, T., Kerdiles, V., Jehl, N., Arveux, P., Briens, C., Eckenfelder, B., Fortune, H., Montessuy, S., Muraz, G. (2001b): Effet d’une hausse du ratio fibres digestibles /prote´ines sur les performances zootechniques et l’e´tat sanitaire du lapin en croissance: re´sultats pre´liminaires d’une e´tude multi-site. In: Bolet, G. (Ed.), 9e`me J. Rech. Cunicoles Fr., 28–29 November 2001. ITAVI, Paris, pp. 65–68.

Gidenne, T (2003): Fibres in rabbit feeding for digestive troubles prevention: respective role of low-digested and digestible fibre. Livestock Production Science 81 (2–3) 105–117. https://doi.org/10.1016/S0301-6226(02)00301-9

Maˆıtre, I., Lebas, F., Arveux, P., Bourdillon, A., Duperray, J., Saint Cast, Y. (1990): Taux de lignocellulose (ADF de Van Soest) et performances de croissance du lapin de chair. In: 5e`me J. Rech. Cunicoles Fr., 12–13 December, Paris. ITAVI, Paris, pp. 561–5611.

Mohiti-Asli, M., Shivazad, M., Zaghari, M., Rezaian, M., Aminzadeh, S., Mateos, G. (2012): Effects of feeding regimen, fiber inclusion, and crude protein content of the diet on performance and egg quality and hatchability of eggs of broiler breeder hens. Poult. Sci. 91(12) 3097–3106. https://doi.org/10.3382/ps.2012-02282

Van Soest, P. J., Robertson, J. B., Lewis, B. A.(1991): Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non starch polysac charides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74(10) 3583–3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2

Veröffentlicht

2016-11-26

Ausgabe

Rubrik

Cikkek

Zitationsvorschlag

Kovács-Weber, M., Abayné Hamar, E., Zimborán, Ágnes, Balláné Erdélyi, M., Fazekas, N., Heincinger, M., Kustos, K., Nyíri, A., Szabó, R., Gerber, Z., Gerber, J., & Somodi, B. (2016). Gyógyszermentes nyúlhízlalás lehetőségének vizsgálata nyersrost kiegészített (Arbocel®) takarmányokkal. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 12(2), 51-58. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.051

Ähnliche Artikel

1-10 von 13

Sie können auch eine erweiterte Ähnlichkeitssuche starten für diesen Artikel nutzen.

Am häufigsten gelesenen Artikel dieser/dieses Autor/in

1 2 > >>