A tojástermelés és -fogyasztás nemzetközi és magyarországi helyzete, főbb tendenciái

Szerzők

  • Erdős Adél Dorottya Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.
  • Szőllősi László Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.008

Kulcsszavak:

tojás, tendencia, termelés, fogyasztás, nemzetközi, hazai

Absztrakt

A tojás a legolcsóbb állati eredetű fehérje, amely alapvető népélelmezési cikknek számít. Emellett kiváló funkcionális élelmiszer és jelentős egészségvédő, betegségmegelőző szerepe is van. A tanulmány célja a tojástermelés és -fogyasztás nemzetközi és magyarországi helyzetének, valamint főbb tendenciáinak bemutatása és értékelése. A világ tojástermelése 1990 és 2013 között közel kétszeresére, 68,3 millió tonnára növekedett, s az elkövetkezendő két évtizedre évente 2% körüli bővülés prognosztizálható. Ezzel együtt a világ éves egy főre jutó tojásfogyasztása 9,2 kg-ra emelkedett. Az EU tojástermelése 2015-ben közel 7,6 millió tonna volt, ami 2005-höz képest 3,7%-kal több, s további növekedés várható. A nemzetközi tendenciával ellentétben Magyarországon 2001-2016 között drasztikus mértékben, mintegy 30%-kal csökkent a tojóállomány és ezzel együtt a tojástermelés is. Tojásfogyasztásunk 2013-ban 214 db/fő/év volt, ami 45%-kal kevesebb, mint 1990-ben. Hazánk önellátottsági szintje jelenleg 70-75%, és ezzel együtt jelentős mennyiségű import termék van a hazai piacon, ami alapvetően versenyképességi problémákra vezethető vissza.

Információk a szerzőről

  • Erdős Adél Dorottya, Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

    levelezőszerző
    erdos.adel@gmail.com

Hivatkozások

BTT (2015): Baromfi Termék Tanács adatbázisa.

BTT (2017): Baromfi Termék Tanács adatbázisa.

FAO (2017): Food and Agriculture Organization of The United Nations’ database. URL: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QL

EEPA (2017): European Egg Processors Association. Laying hens by way of keeping. URL: https://www.eepa.info/

European Commission (2016): Agricultural Outlook. Prospect for the EU agricultural markets and income 2016–2026. URL: https://agriculture.ec.europa.eu/system/files/2019-10/agricultural-outlook-report-2016_en_0.pdf (2017. 10.21.)

KSH (2017): Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa. URL: http://www.ksh.hu/

NÉBIH (2017): Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatbázisa. URL: http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/nyilvantartott-tojotyuk-tarto-telepek

Stummer I. (2016): Tojáspiaci körkép 2016. december, Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest.

Szőllősi L., Molnár Sz., Molnár Gy., Horn P., Sütő Z. (2017): A tojás mint alapvető és funkcionális élelmiszer táplálkozás-élettani jelentősége. Táplálkozásmarketing. 4: (1-2) 7–22. https://doi.org/10.20494/TM/4/1-2/2

Letöltések

Megjelent

2018-11-29

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

A tojástermelés és -fogyasztás nemzetközi és magyarországi helyzete, főbb tendenciái. (2018). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 14(1), 8-14. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.008

Hasonló cikkek

1-10 a 41-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.