A tojástermelés és -fogyasztás nemzetközi és magyarországi helyzete, főbb tendenciái
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.008Kulcsszavak:
tojás, tendencia, termelés, fogyasztás, nemzetközi, hazaiAbsztrakt
A tojás a legolcsóbb állati eredetű fehérje, amely alapvető népélelmezési cikknek számít. Emellett kiváló funkcionális élelmiszer és jelentős egészségvédő, betegségmegelőző szerepe is van. A tanulmány célja a tojástermelés és -fogyasztás nemzetközi és magyarországi helyzetének, valamint főbb tendenciáinak bemutatása és értékelése. A világ tojástermelése 1990 és 2013 között közel kétszeresére, 68,3 millió tonnára növekedett, s az elkövetkezendő két évtizedre évente 2% körüli bővülés prognosztizálható. Ezzel együtt a világ éves egy főre jutó tojásfogyasztása 9,2 kg-ra emelkedett. Az EU tojástermelése 2015-ben közel 7,6 millió tonna volt, ami 2005-höz képest 3,7%-kal több, s további növekedés várható. A nemzetközi tendenciával ellentétben Magyarországon 2001-2016 között drasztikus mértékben, mintegy 30%-kal csökkent a tojóállomány és ezzel együtt a tojástermelés is. Tojásfogyasztásunk 2013-ban 214 db/fő/év volt, ami 45%-kal kevesebb, mint 1990-ben. Hazánk önellátottsági szintje jelenleg 70-75%, és ezzel együtt jelentős mennyiségű import termék van a hazai piacon, ami alapvetően versenyképességi problémákra vezethető vissza.
Hivatkozások
BTT (2015): Baromfi Termék Tanács adatbázisa.
BTT (2017): Baromfi Termék Tanács adatbázisa.
FAO (2017): Food and Agriculture Organization of The United Nations’ database. URL: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QL
EEPA (2017): European Egg Processors Association. Laying hens by way of keeping. URL: https://www.eepa.info/
European Commission (2016): Agricultural Outlook. Prospect for the EU agricultural markets and income 2016–2026. URL: https://agriculture.ec.europa.eu/system/files/2019-10/agricultural-outlook-report-2016_en_0.pdf (2017. 10.21.)
KSH (2017): Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa. URL: http://www.ksh.hu/
NÉBIH (2017): Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatbázisa. URL: http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/nyilvantartott-tojotyuk-tarto-telepek
Stummer I. (2016): Tojáspiaci körkép 2016. december, Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest.
Szőllősi L., Molnár Sz., Molnár Gy., Horn P., Sütő Z. (2017): A tojás mint alapvető és funkcionális élelmiszer táplálkozás-élettani jelentősége. Táplálkozásmarketing. 4: (1-2) 7–22. https://doi.org/10.20494/TM/4/1-2/2
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2018 Erdős Adél Dorottya, Szőllősi László
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.