4% és 8% kakukkfű kiegészítés vizsgálata a növendék és a hízónyulak termelésére és egészségi állapotára
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.080Kulcsszavak:
kakukkfű, növekedés, elhullás, évszak, gyógynövényAbsztrakt
A nyulak főleg az elválasztás után fogékonyak az emésztőszervi megbetegedésre, megnő az egészségi kockázat. A hozamfokozóként tiltott antibiotikumok helyettesítői lehetnek a különféle gyógy- és fűszernövények Kísérleteinkben 5 és 10% kakukkfű teljes növényt alkalmaztunk a takarmánykeverékben. Az eredményeink szerint a kakukkfüves takarmány-kiegészítésnek dózisfüggő hatása van a növendék és a hízónyulak termelésére. A nyulak egészségi állapota a vizsgált kiegészítéssel nem javítható, az elhullás nem csökkenthető. Az évszak a takarmányozástól is függően befolyásolta a termelést
Hivatkozások
Baratta, M. T., Dorman, H. J. D., Deans, S. G., Biondi, D. M. and Ruberto, G. (1998): Chemical composition, antimicrobial and antioxidant activity of laurel, sage, rosemary, oregano and coriander essential oils. J. Essent. Oil Res. 10(6) 618–627. https://doi.org/10.1080/10412905.1998.9700989
Celia, C., Cullere, M., Gerencsér, Z. Matics, Z., Tasoniero, G., Dal Bosco, A., Giaccone, V., Szendrő, Z., Dalle Zotte, A. (2016): Effect of pre- and post-weaning dietary supplementation with Digestarom® herbal formulation on rabbit carcass traits and meat quality. Meat Sci. 118. 89–95. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2016.03.022
Dal Bosco, A., Gerencsér, Z., Szendrő, Z., Mugnai, C., Cullere, M., Kovàcs, M., Ruggeri, S., Mattioli, S., Castellini, C., Dalle Zotte, A. (2014): Effect of dietary supplementation of Spirulina (Arthrospira platensis) and Thyme (Thymus vulgaris) on rabbit meat appearance, oxidative stability and fatty acid profile during retail display. Meat Sci. 96(1) 114–119. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.06.021
Dalle Zotte, A., Cullere, M., Sartori, A., Szendrő, Z., Kovàcs, M., Giaccone, V., Dal Bosco, A. (2014): Dietary Spirulina (Arthrospira platensis) and Thyme (Thymus vulgaris) supplementation to growing rabbits: effects on raw and cooked meat quality, nutrient true retention and oxidative stability. Meat Sci., 98(2) 94–103. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2014.05.005
Dalle Zotte, A. (2014): Rabbit farming for meat purposes. A review. Animal Frontiers 4(4) 62–67. https://doi.org/10.2527/af.2014-0035
Fekete, S., Lebas, F. (1982): Einfluß eines Thymian-Extraktes (Thymus vulgaris) auf die Verdaulichkeit, Verwertung und Schmackhaftigkeit des Fertigfutters bei Kaninchen. 2. International Kolloquium, 15–17.9.
Placha, I., Chrastinova, L., Laukova, A., Cobanova, K., Takacova, J., Strompfova, V., Chrenkova, M., Formelova, Z., Faix, S. (2013): Effect of thyme oil on small intestine integrity and antioxidant status, phagocytic activity and gastrointestinal microbiota in rabbits. Acta Vet Hung., 61(2) 197–208. https://doi.org/10.1556/avet.2013.012
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2016 Kustos Károly, Abayné Hamar Enikő, Balláné Erdélyi Márta, Fazekas Natasa, Heincinger Mónika, Kovács-Weber Mária, Nyíri András, Szabó Rubina, Zimborán Ágnes, Gerber Zsuzsanna, Gerber Johann, Somodi Brigitta
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.