4% és 8% kakukkfű kiegészítés vizsgálata a növendék és a hízónyulak termelésére és egészségi állapotára

Szerzők

  • Kustos Károly Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Abayné Hamar Enikő Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Balláné Erdélyi Márta Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézet, Takarmányozástani Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Fazekas Natasa Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Heincinger Mónika Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Kovács-Weber Mária Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Nyíri András Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Szabó Rubina Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Zimborán Ágnes Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Gerber Zsuzsanna LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Gerber Johann LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Somodi Brigitta LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.080

Kulcsszavak:

kakukkfű, növekedés, elhullás, évszak, gyógynövény

Absztrakt

A nyulak főleg az elválasztás után fogékonyak az emésztőszervi megbetegedésre, megnő az egészségi kockázat. A hozamfokozóként tiltott antibiotikumok helyettesítői lehetnek a különféle gyógy- és fűszernövények Kísérleteinkben 5 és 10% kakukkfű teljes növényt alkalmaztunk a takarmánykeverékben. Az eredményeink szerint a kakukkfüves takarmány-kiegészítésnek dózisfüggő hatása van a növendék és a hízónyulak termelésére. A nyulak egészségi állapota a vizsgált kiegészítéssel nem javítható, az elhullás nem csökkenthető. Az évszak a takarmányozástól is függően befolyásolta a termelést

Információk a szerzőről

  • Kustos Károly, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző
    kustos.karoly@mkk.szie.hu

Hivatkozások

Baratta, M. T., Dorman, H. J. D., Deans, S. G., Biondi, D. M. and Ruberto, G. (1998): Chemical composition, antimicrobial and antioxidant activity of laurel, sage, rosemary, oregano and coriander essential oils. J. Essent. Oil Res. 10(6) 618–627. https://doi.org/10.1080/10412905.1998.9700989

Celia, C., Cullere, M., Gerencsér, Z. Matics, Z., Tasoniero, G., Dal Bosco, A., Giaccone, V., Szendrő, Z., Dalle Zotte, A. (2016): Effect of pre- and post-weaning dietary supplementation with Digestarom® herbal formulation on rabbit carcass traits and meat quality. Meat Sci. 118. 89–95. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2016.03.022

Dal Bosco, A., Gerencsér, Z., Szendrő, Z., Mugnai, C., Cullere, M., Kovàcs, M., Ruggeri, S., Mattioli, S., Castellini, C., Dalle Zotte, A. (2014): Effect of dietary supplementation of Spirulina (Arthrospira platensis) and Thyme (Thymus vulgaris) on rabbit meat appearance, oxidative stability and fatty acid profile during retail display. Meat Sci. 96(1) 114–119. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.06.021

Dalle Zotte, A., Cullere, M., Sartori, A., Szendrő, Z., Kovàcs, M., Giaccone, V., Dal Bosco, A. (2014): Dietary Spirulina (Arthrospira platensis) and Thyme (Thymus vulgaris) supplementation to growing rabbits: effects on raw and cooked meat quality, nutrient true retention and oxidative stability. Meat Sci., 98(2) 94–103. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2014.05.005

Dalle Zotte, A. (2014): Rabbit farming for meat purposes. A review. Animal Frontiers 4(4) 62–67. https://doi.org/10.2527/af.2014-0035

Fekete, S., Lebas, F. (1982): Einfluß eines Thymian-Extraktes (Thymus vulgaris) auf die Verdaulichkeit, Verwertung und Schmackhaftigkeit des Fertigfutters bei Kaninchen. 2. International Kolloquium, 15–17.9.

Placha, I., Chrastinova, L., Laukova, A., Cobanova, K., Takacova, J., Strompfova, V., Chrenkova, M., Formelova, Z., Faix, S. (2013): Effect of thyme oil on small intestine integrity and antioxidant status, phagocytic activity and gastrointestinal microbiota in rabbits. Acta Vet Hung., 61(2) 197–208. https://doi.org/10.1556/avet.2013.012

Letöltések

Megjelent

2016-11-26

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

4% és 8% kakukkfű kiegészítés vizsgálata a növendék és a hízónyulak termelésére és egészségi állapotára. (2016). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 12(2), 80-90. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.080

Hasonló cikkek

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>