Survey of management technologies in duck farms

Authors

  • Mária Kovács-Weber Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Rubina Tünde Szabó Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Barbara András Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Károly Kustos Lab-nyúl KFT., 2100 Gödöllő, Malom-tó u. 9.
  • Mónika Heincinger Lab-nyúl KFT., 2100 Gödöllő, Malom-tó u. 9.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2022.2.089

Keywords:

duck, management, force-feeding

Abstract

Different regulations control certain parameters of animal production (e.g. stocking density) but for many housing technology elements, there are no regulations set. Our aim was to survey the technology of fifteen different duck raising (N) or duck force-feeding farms (T) or duck raising and force-feeding farms (NT). Basics data on barn, equipment, fodder, drinker, force-feeding technology and mortality rate were recorded. The most common barn construction was the plastic foil walled type except one duck raising farm (N1). Each duck raising farm had a minimum 0.5 ha open-air runner. The interviewed farms admitted from 1 to 4 % mortality rate. Only one farm had less than 1% mortality rate. The frequency of feed-forcing was twice a day, but 25% of the farms did this protocol three times a day. The average period of feed-forcing was 12 days (10-15 days). Further data collection is needed to get enough information about technology on duck farms.

Author Biography

  • Mária Kovács-Weber, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    corresponding author
    kovacs-weber.maria@uni-mate.hu

References

A 32/1999. (III:31) FVM rendelet https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99900032.fvm

Bogenfürst, F, (2008): A víziszárnyas ágazat helyzete és jövőbeni kilátásai Magyarországon | The current state and future prospects of waterfowl production in Hungary. Állattenyésztés és takarmányozás, 57 (5). pp. 415–423.

Héjja, S. (1984): Ha lúd, legyen kövér! Mezőgazdasági Kiadó, 216 p.

Horn P. szerk., (2000): Állattenyésztés 2.; Baromfi, haszongalamb; Mezőgazda Kiadó, Budapest, 235–250.

KSH (Központi Statisztikai Hivatal) (2020a): Agrárcenzus-eredmények – Földhasználat, állattartás. https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/ac2020/foldthasznalat_ allatallomany/index.html

KSH (Központi Statisztikai Hivatal) (2020b): Állatállomány, 2020. december 1. https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/allat/2020/index.html?fbclid=IwAR1DHYU8cSg0vR8r7f1CMN0SvWHEPSGdGagyugnJcIpw AAnkGrrTv8N5fU4#atyksapulykallomnyemelkedettmgaldskacsllomnycskkent

NÉBIH (2015): Az Országos Főállatorvos 1/2017. számú határozata https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99900032.fvm

Published

2022-12-30

Issue

Section

Cikk szövege

How to Cite

Survey of management technologies in duck farms. (2022). Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 18(2), 89-96. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2022.2.089

Similar Articles

1-10 of 32

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)