Definitions of the shopping community in Hungary
DOI:
https://doi.org/10.18531/Studia.Mundi.2020.07.01.26-36Keywords:
REL, helyi termék, bevásárló közösségAbstract
Today’s short supply systems were first introduced in France, Italy and England in the 1980s, and since 2008 they have been on the rise again. (Kujani 2015). The global economic crisis has pointed the public’s awareness to the vulnerability of economic systems thinking in global solutions, and to the importance of self-sufficiency and short supply chains. (Rapkay et al 2013). The elements of the short supply chain have become increasingly popular in Hungary. The study attempts to define conceptually the shopping community among the novel forms (Szabó 2016) of the short supply chain.
References
Benedek Zs.(2014): A rövid ellátási láncok hatásai. Összefoglaló a nemzetközi szakirodalom és a hazai tapasztalatok alapján. MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet, Budapest.48 p. ISSN 1785-377X
Berényi I. (1992): Szociálgeográfia. Budapest Elte-Eötvös Kiadó. 150 p.
BORSOD (2019): Borsodi kosár- és cserekör, https://www.facebook.com/magyararuk/posts/kedvesmindny%C3%A1janszervez%C3%BCnk-egy-termel%C3%B5i-v%C3%A1s%C3%A1rl%C3%B3i-kos%C3%A1r-%C3%A9s-cserek%C3%B6rt-borsod-megy/589250614452504/, Letöltés: 2019. június 10.
Czene Zs.-Horkay N.-Ricz J. (2010): Helyi gazdaságfejlesztés Ötletadó megoldások, jó gyakorlatok. Budapest Területfejlesztési Füzetek 2. VÁTI Nonprofit Kft. Területi Tervezési és Értékelési Igazgatóság Stratégiai Tervezési és Vidékfejlesztési Iroda
DEBRECENI SZATYOR (2019):6. Piac, ahogy mi szerejük- Debreceni Szatyor. http://www.szatyordebrecen.hu/site/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=113, Letöltés: 2019. július 20.
Egyél velünk helyit. (2017): Lőrinczi Zs. (szerk.) Esztergomi Környezetkultúra Egyesület Esztergom 58.p.
ÉN KOSARAM 2019 13. Az ÉN Kosaram Termelői és Kézműves Piaca, http://www.enkosaram.hu/page/homepage, Letöltés: 2019. június 3.
ÉRD BEVÁSÁRLÓ KÖZÖSSÉG (2019): Önszervező Organikus Helyi Bevásárló Közösség, Érden, http://kornyezettudatoselet.hu/minden-ami-bio/bevasarlo-kozossegek/natur-kosar-bevasarlo-kozosseg, Letöltés: 2019. május 29.
G.Fekete É.(2014): Helyi termékek, szolgáltatások elismertségének erősítése a Borsod-Torna-Gömör Akciócsoport területén. Miskolc Reg-Lex Bt. 150.p.
G.Fekete É.-Siposné Nándori E.: (2013): A társadalom térszerkezete. Miskolc 159 p.
Handlerné Makkos D.-Ónodi Zs.-Schwertner J.(2012): Kincs ami nincs- Esettanulmány mint módszer a helyi gazdaság-fejlesztési kezdeményezések értékelésében és tervezésében In.:Falu Város Régió 1-2. pp.25-32
Kajner P.- Lányi A.- Takács-Sánta A. (2013): A fenntarthatóság felé való átmenet jó példái Magyarországon. MIS-ÖKO Kft, Budapest
Kápolnai Zs. (2017): A kiskereskedelem és a szolgáltatások térbeli jellemzői Pest és Nógrád megye aprófalvaiban. A Falu. 2017 32/1.
Káposzta J. (2007): Regionális gazdaságtan. Szent István Egyetem Kiadó, Gödöllő pp.59-68 .
Kérdő A. (2008): A tartalomelemzés elmélete és gyakorlati alkalmazása, Budapesti Gazdasági Főiskola, szakdolgozat 57 p.
KISKOSAR (2019) Mi a bevásárló közösség? https://kiskosarbolt.hu/bevasarlo-kozosseg Letöltés: 2019. július 23.
Kujáni K. (2015): Hogyan működik a rövid ellátási lánc Magyarországon előadás Kistermelői élelmiszerek útja a fogyasztókhoz. Hogyan működik a rövid ellátási lánc? Országos nyári szakmai konferencia 2015. július 27. Környezettudatosság a mindennapokban
NYÍREGYHÁZI KOSÁR (2019): Nyíregyházi Kosár Közösség, http://www.nyiregyhazikosar.hu/, Letöltés: 2019. augusztus 2.
Rapkay B.– Illés S.–Stárics R. (2013): A helyi gazdaságfejlesztés egyes gondolati előzményei és következményei. In.:Földrajzi Közlemények.137. 1. 28–39.
Réthy K. - Dezsény Z..(2013): Közösség által támogatott mezőgazdaság, Budapest. ÖMKI, 27 p.
Ritter K.– Nagy H. – Tóth T. (2013): Hátrányos helyzetű vidéki térségek és helyi fejlesztési lehetőségeik egy észak-magyarországi példán keresztül.In.: Lukovics Miklós – Savanya Péter (szerk.):Új hangsúlyok a területi fejlődésben. JATEPress, Szeged pp. 224-242.
Szabó D. (2014): A rövid ellátási láncban rejlő lehetőségek és veszélyek Magyarországon In: Acta Carolus Robertus 4. év. 2. szám ISSN 2062-8269
SZATYOR BOLT (2019a): Bevásárlóközösség összeköt amit a jó élelmiszerekről gondolunk, http://szatyorbolt.hu/bevasarlo-kozosseg, Letöltés: 2019. április 18.
SZATYOR BOLT (2019b): Szatyor bolt: bevásárló közösség, öko bolt és zöldcatering egyben, https://tudatosvasarlo.hu/cikk/szatyor-bolt-bevasarlo-kozosseg-oko-bolt-es-zold-catering-egyben, Letöltés: 2019. július 10
SZATYOR EGYESÜLET (2019): Változások a bevásárlóközösségben egy fenntarthatóbb Szatyorért, http://szatyoregyesulet.hu/hu/valtozasok-a-bevasarlo-kozossegben/, Letöltés:2019. szeptember 5.
TATA BEVÁSÁRLÓ KÖZÖSSÉG (2019):Helyi bevásárló közösség szerveződik Tatán http://www.tata.hu/18193/helyi_bevasarlo_kozosseg_szervezodik_tatan, Letöltés: 2019. augusztus 14
TUDATOS VÁSÁRLÓ (2019a): Mit jelent a tudatos vásárlás?https://tudatosvasarlo.hu/tve/gyik Letöltés: 2019. szeptember 2.
TUDATOS VÁSÁRLÓ (2019b): Működő közösségi gazdaságok, dobozrendszerek és bevásárlóközösségek, https://tudatosvasarlo.hu/cikk/mukodo-kozossegi-gazdasagok-dobozrendszerek-es-bevasarlokozossegek, Letöltés: 2019. augusztus 28.
Új Magyar Lexikon K-Me 4. kötet Akadémiai Kiadó, Budapest. 627.p.
Ujszászi E.(2013): Termelői piac nyílik Csömörön In.:Csömöri Hírmondó XXI./8. pp. 12-13.
UNESCO (2009): A fenntartható fejlődés fogalma, célkitűzése, http://www.unesco.hu/termeszettudomany/fenntarthato-fejlodesre/fenntarthato-fejlodes-091214, Letöltés: 2019. szeptember 15.
Vidékstratégia (2012): Nemzeti Vidékstratégia 2012-2020, http://videkstrategia.kormany.hu/ Letöltés:2018
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Kápolnai Zsombor, Nagyné Molnár Melinda
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
A folyóirat Open Access (Gold). Cikkeire a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).