Helyi élelmiszerek piacra jutását segítő árujelzők előírásrendszere

Szerzők

  • Nagyné Pércsi Kinga Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

DOI:

https://doi.org/10.18531/Studia.Mundi.2018.05.04.90-96

Kulcsszavak:

minőségbiztosítási rendszer, új Uniós helyi termék védjegy, védjegy funkciók

Absztrakt

EU szerte a helyi és regionális termékcímkék széles választéka alakult ki, így a fogyasztók azonosítani tudják a helyi származású termékeket. Az Eurobarometer 2016-os felmérése szerint a lakosság nagy része egyetért abban, hogy a címkék alkalmazása hasznos, bár a védjegyek és árujelzők nagy száma, már-már elburjánzása, néhány tanulmány szerint, bizalmatlanságot
 ébreszt az élelmiszer minőségbiztosítási rendszerekkel szemben. Hazánkban is sokféle árujelző alkalmazása jöhet szóba a helyi termékek esetén. A cikk célja a védjegyrendszerek sokféleségének bemutatása, a helyi termékek esetében jól alkalmazható védjegyek rendszerezése és minőségbiztosítási funkciójának értékelése a fellelhető nemzetközi és hazai publikációk alapján. Éppen az alkalmazott védjegyek sokfélesége, fogyasztók általi áttekinthetetlensége miatt néhány éve napirenden van egy Európai szintű minőségbiztosítási és címkézési rendszer kialakítása. Hiszen így az alapvető funkcióik kerülhetnek veszélybe, vagyis az, hogy hozzáadott értéket jelentsenek, megkülönböztessék a terméket a versenytársakétól és bizalmat ébresszenek a termékek iránt a fogyasztóban. A Mezőgazdasági Termékek Minőségügyi Rendszeréről szó EU rendelet (2012) már megfogalmazta egy új címkézési rendszer kialakításának lehetőségét a helyi gazdálkodást és közvetlen értékesítés előmozdítására. Ennek a kialakítandó rendszernek a kritériumairól is említést teszek cikkemben.

Információk a szerzőről

  • Nagyné Pércsi Kinga, Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

    egyetemi docens
    E-mail: nagyne.percsi.kinga@gtk.szie.hu

Hivatkozások

Augère-Granier, M-L. (2016): Short food supply chains and local food systems in the EU. European Parliamentary Research Service. Briefing

Canfora, I. (2016): Is the short food supply chain an efficient solution for sustainability in food market?. Florence “Sustainability of Well-Being International Forum”. 2015: Food for Sustainability and not just food, FlorenceSWIF2015. Agriculture and

Agricultural Science Procedia 8. 2016. 402 – 407

Commission Report (2013): Report from the commission to the european parliament and the council on the case for a local farming and direct sales labelling scheme. Brussels, 6.12.2013 COM(2013) 866 final. https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/quality/local-farming-directsales/pdf/com-report-12-2013_en.pd

Faludi G., Lukácsi P. (szerk.) (2014): A védjegytörvény magyarázata. HVG-ORAC Lap- és könyvkiadó Kft., Budapest, 724 p.

G. Fekete, É. (2009): Helyi termékek előállítása és értékesítése a Zala Termálvölgyében. Zalaszentgrót. Zala Termálvölgye Egyesület, 2009.

Hámori, J. (2013): Az etnocentrizmus érvényesülése a fogyasztói döntéseknél az élelmiszerek piacán, PhD Értekezés, Gödöllő, 2013

Helyi Termék Kézikönyv (2016): https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/101-helyi-termekek-kezikonyv/file

Huszák L., Mészáros E. (2011): A magyar vállalkozások iparjogvédelmi tudatossága - két kérdőíves felmérés tanulságai. Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle, 116(4): 21-41

Káposzta, József (2016): Regionális összefüggések a vidékgazdaság fejlesztésében. STUDIA MUNDI - ECONOMICA 3: 1 pp. 52-61., 10 p. (2016) DOI: https://doi.org/10.18531/Studia.Mundi.2016.03.01.52-61, ISSN 2415-9395

Káposzta, J; Nagy, H; Ökrös, I. (2008): The examination of the macroeconomic coherences of competitiveness, concerning the transport infrastructure. In: Magda, Sándor; Dinya, László (szerk.) Vállalkozások ökonómiája: XI Nemzetközi Tudományos Napok [The XI th International Scientific Days]: a Tudományos Napok előadásai, Gyöngyös, Magyarország: Károly Róbert Főiskola, (2008) pp. 497-503., 7 p. ISBN 978-963-87831-1-0.

Kneafsey, M. – Venn, L. – Schmutz, U. – Balázs, B. – Trenchard, L. – Eyden – Wood, T. – Bos, E. – Sutton, G. – Blackett, M. (2013): Short Food Supply Chains and Local Food Systems in the EU. A State of Play of their Socio-Economic Characteristics. JRC, 2013 (https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/quality/localfarming-direct-sales/pdf/com-report-12-2013_en.pdf).

Nagy, H; Káposzta, J. (2003): The role of multifunctional environmental policy in the agricultural development. ANNALS OF THE POLISH ASSOCIATION OF AGRICULTURAL AND AGRIBUSINESS ECONOMISTS 5 pp. 28-34. Paper: 6, 7 p. (2003) ISSN 1508-3535.

Pallóné Kisérdi, I. (2003): Lajstromozott földrajzi árujelzők és védjegyek kapcsolata. Védjegyvilág, XIII(1): 15-18

Péli, L. – Némediné Kollár, K. – Tóth T. (2015): A hungarikumok magyarországi és nemzetközi megítélésének főbb aspektusai az egyetemi hallgatók körében, Gazdálkodás, 2015. 6. sz.

Sanders, J. – Stolze, M. – Padel, S. (2011): Use and efficiency of public support measures addressing organic farming, Institute of Farm Economics, Braunschweig, 2011.

Siklós K. (2011): Az együttes és a tanúsító védjegyek jelentősége a Védjegyjogban. Védjegyvilág, XXI(2): 2-16.

Letöltések

Megjelent

2018-12-21

Hasonló cikkek

1-10 a 83-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.