The effect of Selacid® on the performance and health status of growing and finishing rabbit

Authors

  • Mónika Heincinger Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Enikő Abayné Hamar Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Márta Balláné Erdélyi Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézet, Takarmányozástani Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Natasa Fazekas Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Mária Kovács-Weber Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Károly Kustos Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Ágnes Zimborán Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • András Nyíri Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Rubina Tünde Szabó Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Zsuzsanna Gerber LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Johann Gerber LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Brigitta Somodi LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.103

Keywords:

organic acid, growth, mortality

Abstract

The use of organic acids in the feed industry dates back a long time, but while they were used to preserve feed, nowadays they are used as a performance enhancer. In our experiments, rabbits consumed 10% and 20% of Selacid® in their feed during their 5-11 week growing phase. Our conclusion was that Selacid®-containing feed has a beneficial effect on weight gain, regarding the live weight of rabbits. Mortality remained low in all groups, but among the Selacid® treated groups, the mortality rate was even lower, than in the control’s results.

Author Biography

  • Mónika Heincinger, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    corresponding author
    heincinger.monika@gmail.com

References

Cardinali, R., Rebollar, P. G., Dal Bosco, A., Cagiola, M., Moscati, L., Forti, K., Mazzone, P., Scicutella, N., Rutili, D., Mugnai, C., Castellini, C. (2008): Effect of dietary supplementation of organic acids and essential oils on immune function and intestinal characteristics of experimentally infected rabbits. In: Proceedings of the 9th World Rabbit Congress – June 10–13., 2008, Verona – Italy, pp. 573–578.

Commission on Antimicrobial Feed Additives (1997): Antimicrobial Feed Additives. Government Official Reports 1997: 132, Ministry of Agriculture Stockholm.

Falcão-e-Cunha, L., Castro-Solla, L., Maertens, L., Marounek, M., Pinheiro, V., Freire, J., Mourão, J. L. (2007): Alternatives to antibiotic growth promoters in rabbit feeding: A Review. World Rabbit Sci., 15(3) 127–140. https://doi.org/10.4995/wrs.2007.597

Gallois, M., Gidenne, T., Forthun-Lamothe, L., Le Huerou-Luron, I., Lallès, J. P. (2005): An early stimulation of solid feed intake slightly influences the morphological gut maturation in the rabbit. Reprod. Nutr. Dev., 45(1) 109–122. https://doi.org/10.1051/rnd:2005008

Hollister, A. G., Cheeke, P. R., Robinson, K. L., Patton, N. M. (1990): Effects of dietary probiotics and acidifers on performance of weanling rabbits. J. Appl. Rabbit Res., 13(1) 6–9.

Maertens, L., Falcão-e-Cunha, L, Marounek, M. (2006): Feed additives to reduce the use of antibiotics. In: Maertens, L., Coudert, P. (Eds.) Recent Advances in Rabbit Science. ILVO, Melle, Belgium, 259–265.

Michelan, A. C., Scapinello, C., Natali, M. R. M., Furlan, A. C., Sakaguti, E. S., Faria, H. G., Santolin, M. L. R., Hernandes, A. B. (2002): Utilização de probiotico, ácido orgânico e antibiótico em dietas para coelhos em crescimento: ensaio de digestibilidade, avaliação da morfometria intestinal e desempenho. Rev. Bras. Zootec., 31(6) 2227–2237. https://doi.org/10.1590/S1516-35982002000900011

Partanen, K. H., Mroz, Z. (1999): Organic aids for performance enhancement in pig diets. Nutr. Res. Rev., 12(1) 117–145. https://doi.org/10.1079/095442299108728884

Scapinello, C., Garcia de Faria, H., Furlan, A. C., Michelan, A. C. (2001): Efeito da utilização de oligossacarídeo manose e acidificantes sobre o desempenho de coelhos em crescimento. Rev. Bras. Zootec., 30(4) 1272–1277. https://doi.org/10.1590/S1516-35982001000500021

Skřivanová, V., Marounek, M. (2002): Effect of caprylic acid on performance and mortality of growing rabbits. Acta Vet. Brno, 71(4) 435–439. https://doi.org/10.2754/avb200271040435

Skřivanová, V., Marounek, M. (2007): Influence of pH on antimicrobial activity of organic acids against rabbit enteropathogenic strain of E. coli. Folia Microbiol., 52. 70–72. https://doi.org/10.1007/BF02932141

Published

2016-11-26

Issue

Section

Cikk szövege

How to Cite

The effect of Selacid® on the performance and health status of growing and finishing rabbit. (2016). Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 12(2), 103-110. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.103

Similar Articles

1-10 of 33

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>