The environmental effects on the quality parameters and chemical composition of ostrich eggs
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2022.1.001Kulcsszavak:
strucc, termelési hónap, hőmérséklet, tojásminőségi paraméterek, tojásösszetételAbsztrakt
A kutatás célja a tojóév hónap és a környezeti hőmérséklet (május: 20 ºC; július: 27 ºC) hatásának vizsgálata volt a strucctojás minőségi paramétereire és kémiai összetételére. A takarmány összetétele mindkét időszakban megegyezett. Az elemzésbe májusban öt, júliusban hat db tojást vontunk be, melyek ugyanazon telepről származtak. A vizsgált külső minőségi tulajdonságok közé tartozott a tojássúly (g), hossz (cm), szélesség (cm), alakindex (%), tojástérfogat (g/cm3), fajsúly (g/cm3), héjszín (L*, a*, b*), héjvastagság (mm), héjfelszín (cm2) és héjsűrűség (g/cm3). A belső minőségi tulajdonságok a héjsúlyt (g) és héjarányt (%), a fehérjesúlyt (g) és fehérjearányt (%), a sárgájasúlyt (g) és sárgájaarányt (%), a sárgájaátmérőt (cm), a sárgája színét (L*, a*, b*), valamint a fehérje és sárgája pH-ját foglalták magukba. A tojás összetételét a fehérje és sárgája kevert, homogenizált mintájából állapítottuk meg. Az összetevők kémiai elemzése a következőkre terjedt ki: szárazanyag-tartalom (%), nyersfehérje- (%) és nyerszsírtartalom (%), ásványianyag-összetétel (Ca, Mg, P, Zn, Cu, Fe, K, Na, S, Mn; mg/kg), telített (%), egyszeresen telítetlen (%) és többszörösen telítetlen zsírsav-tartalom (%), telített/telítetlen zsírsavarány és a héj ásványianyag összetétele. Az eredmények azt mutatták, hogy májusról júliusra, a havi átlaghőmérséklet 20 ˚C-ról 27 ˚C-ra emelkedésével a minőségi tulajdonságok közül a tojáshéjvastagság, a sárgája átmérő és a sárgája pH csökkent. A kémiai összetételt tekintve, a tojás nyersfehérje- és aminosav-tartalma csökkent. A telített zsírsav-tartalom, valamint telített/telítetlen zsírsavaránya nőtt, míg az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak aránya csökkent. A tojás ásványianyag-tartalma csökkent vagy nem változott, Mg-tartalma nőtt. A tojáshéj Ca-, K-, Mg- és S-tartalma nőtt. A vizsgált tényezők hatása a héjvastagság, a sárgája átmérő és a sárgája pH-jának csökkenésében, de legfőképpen a tojás kémiai összetételének változásában nyilvánult meg.
Hivatkozások
Abu Salem, F., Abou-Arab, A. (2008): Chemical, microbiological and sensory evaluation of mayonnaise prepared from ostrich eggs. Gras. Aceit. 59. 4. 352–360. https://doi.org/10.3989/gya.2008.v59.i4.529
Angel, C. R. (1993): Nutrient profiles of ostrich and emu eggs as indicators of nutritional status of the hen and chick. In: Ostrich Odyssey: proceeding of the Meeting of the Australian Ostrich Association Inc. No. 217 (Victoria). Ed. Bryden. D. I. 138–140. Postgraduate Committee in Veterinary Science. University of Sydney.
Ankney, C. D., MacInnes C. D. (1978): Nutrient Reserves and Reproductive Performance of Female Lesser Snow Geese. The Auk 95. 3. 459–471.
Ayoola, M., Alabi, O., Aderemi, F., Olusegun, O. (2016): Relationship of temperature and length of storage on ph of internal contents of chicken table egg in humid tropics. Biotechn. An. Husb. 32. 285–296. https://doi.org/10.2298/BAH1603285M
Benoît, K. G., Polycarpe, T. U., Cyrille, B., Loukyatou, B., Larissat, F., Ibath, C., Nadia, E., André, T. (2014): Egg physical quality and hatchability in captive African ostrich (Struthio camelus camelus, Linnaeus 1758) reared in Benin: Effect of season and relationships. Int. Adv. Res. 2. 6. 510–516.
Beynen, A. C. (2004): Fatty acid composition of eggs produced by hens fed diets containing groundnut, soya bean or linseed. NJAS - Wagen. Life Sci. 52. 1. 3–10. https://doi.org/10.1016/S1573-5214(04)80026-5
Bouvarel, I., Nys, Y, Lescoat P. (2011): Hen nutrition for sustained egg quality. Improving the Safety and Quality of Eggs and Egg Products. INRA 441. https://doi.org/10.1533/9780857093912.3.261
Brand, Z., Brand, T. S., Brown, C. R. (2003): The effect of different combinations of dietary energy and protein on the composition of ostrich eggs. S. Afr. An. Sci. 33. 3. 193–200. https://doi.org/10.4314/sajas.v33i3.3773
Brassó, D. L. - Komlósi, I. (2021): Evaluation of egg quality parameters of two Hungarian ostrich populations. Acta Agr. Debr. 1. 51–57. https://doi.org/10.34101/actaagrar/1/8523
Carmon, G.L., Huston, M.T. (1965): The Influence of Environmental Temperature Upon Egg Components of Domestic Fowl. Poult. Sci. 44. 5. 1237–1240. https://doi.org/10.3382/ps.0441237
Clunies, M., Parks, D., Leeson, S. (1991): Calcium and phosphorus metabolism and eggshell thickness in laying hens producing thick or thin shells. Poult. Sci. 71. 3. 490–498. https://doi.org/10.3382/ps.0710490
Coskun, I., Akkan, A., Erener, G. (2018): Effects of in ovo injection of lysine and methionine into fertile broiler (parent stock) eggs on hatchability, growth performance, caecum microbiota, and ileum histomorphology. Rev. Bras. de Zootecn. 47. 1–5. https://doi.org/10.1590/rbz4720170220
Cusack, M., Fraser, A. C., Stachel, T. (2003): Magnesium and phosphorus distribution in the avian eggshell. Comp. Biochem. Phys., Part B, 134. 63–69. https://doi.org/10.1016/S1096-4959(02)00185-9
Deeming, D. C. (2002): Embryonic development and utilisation of egg components. In: Avian incubation: behaviour. environment. and evolution. Ed. Deeming. D. C. Oxford University Press. Oxford. 43–53. https://doi.org/10.1093/oso/9780198508106.003.0004
Di Meo, C., Stanco, G., Cutrignelli, M. I., Castaldo, S., Nizza, A. (2003): Physical and chemical quality of ostrich eggs during the laying season. Brit. Poult. Sci. 44. 3. 386–390. https://doi.org/10.1080/0007166031000085580
Ebeid, T., Suzuki, T., Sugiyama, T (2012): High ambient temperature influences eggshell quality and calbindin-D28k localization of eggshell gland and all intestinal segments of laying hens. Poult. Sci. 91. 9. 2282–2287. https://doi.org/10.3382/ps.2011-01898
Elsayed, M. A. (2009): Effect of month of production on external and internal ostrich egg quality, fertility and hatchability. Egypt. Poult. Sci. 29. 547–564.
El-Shawaf, A. M., El-Zainy, A. R. M., Rehan, S. S., El-Dosouky, M. (2011): Chemical, microbial and nutritional evaluation of ostrich eggs compared to hen's egg. Prod. Dev. 16. 1. 121–134. https://doi.org/10.21608/jpd.2011.42433
Fernández-López, J., Martinez, A., Fernandez-Gines, J., Sayas-Barbera, E., Sendra, E., Perez-Alvarez, J. (2006): Gelling and color properties of ostrich (struthio camelus) egg white. Food Qual. 29. 2. 171–183. https://doi.org/10.1111/j.1745-4557.2006.00065.x
Hernández, S.B., Sáenz, G.C., Diñeiro, R.J.M., Alberdi, O.C. (2019): CIELAB color paths during meat shelf life. Meat Sci. 157. 107-889. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2019.107889
Hudson B. P., Dozier W. A., Wilson J. L., Sander J. E., Ward T. L. (2004): Reproductive performance and immune status of caged broiler breeder hens provided diets supplemented with either inorganic or organic sources of zinc from hatching to 65 wk of age. Appl. Poult. Res. 13. 349–359. https://doi.org/10.1093/japr/13.2.349
Kim., D., Lee, Y. K., Lee, S. D., Kim, S. H., Lee, S. R., Lee, H. G., Lee, K. W. (2020): Changes in Production Parameters, Egg Qualities, Fecal Volatile Fatty Acids, Nutrient Digestibility, and Plasma Parameters in Laying Hens Exposed to Ambient Temperature. Front. Vet. Sci. 7. 412. https://doi.org/10.3389/fvets.2020.00412
Koutinhouin, G. B., Tougan, U. P., Boko, C., Baba, L., Fanou, L., Chitou, I. B., Everaert, N., Thewis, A. (2014): Egg physical quality and hatchability in captive African Ostrich (Struthio camelus camelus, Linnaeus 1758) reared in Benin: effect of season and relationships. Int. Adv. Res. 2. 6. 510–516.
Kwang-Taek, S., Hong-Rock, O. (2002): Investigation on the Egg Quality of the Ostrich Farming in Korea. Agri. Sci. 29. 1. 44–54.
Islam, M. A., Bulbul, S. M., Seeland, G., Islam, A. B. M. M. (2001): Egg Quality of Different Chicken Genotypes in Summer and Winter. Pakist. Biol. Sci. 4. 11. 1411–1414. https://doi.org/10.3923/pjbs.2001.1411.1414
Lee, H. M., Cho, J. E., Choi, E. S., Sohn, H. S. (2016): The Effect of Storage Period and Temperature on Egg Quality in Commercial Eggs. Kor. Poult. Sci. 43. 1. 31–38. https://doi.org/10.5536/KJPS.2016.43.1.31
Moreki, J. C., Majuta, K. G., Machete, J. B. (2016): External and internal characteristics of ostrich eggs from diabete ostrich farm. Int. Adv. Res. 4. 9. 1397–1404. https://doi.org/10.21474/IJAR01/1740
Mushi, E. Z., Isa, J. W., Binta, M. G., Kgotlhane, M. C. G. (2007): Physical characteristics of ostrich (Struthio camelus) eggs from Botswana. Anim. Vet. Adv. 6. 5. 676–677.
Naber, E. C. (1978): The Effect of Nutrition on the Composition of Eggs. Poult. Sci. 58. 518–528. https://doi.org/10.3382/ps.0580518
Narushin, V. G., Romanov, M. N. (2002): Egg physical characteristics and hatchability. World Poult. Sci. 58. 297–303. https://doi.org/10.1079/WPS20020023
Nedomová, Š., Buchar, J. (2013): Ostrich eggs geometry. Acta Univ. Agricult. et Silvic. Mend. Bru. 61. 81. 3. 735–742. https://doi.org/10.11118/actaun201361030735
Nedomová, Š., Severa, L., Buchar, J. (2009): Influence of hen egg shape on eggshell compressive strength. Int. Agrophys. 23. 3. 249–256.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2022 Brassó Lili Dóra, Komlósi István, Szabó Csaba, Várszegi Zsófia
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.