Gyógyszermentes nyúlhízlalás lehetőségének vizsgálata Selacid® tartalmú takarmány etetésével

Szerzők

  • Heincinger Mónika Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Abayné Hamar Enikő Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Balláné Erdélyi Márta Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézet, Takarmányozástani Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Fazekas Natasa Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Kovács-Weber Mária Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Kustos Károly Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Zimborán Ágnes Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Nyíri András Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Szabó Rubina Tünde Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Gerber Zsuzsanna LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Gerber Johann LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Somodi Brigitta LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.103

Kulcsszavak:

szerves sav, növekedés, elhullás

Absztrakt

A szerves savak takarmányiparban történő alkalmazása messzi időkre nyúlik vissza, ám míg régebben a takarmányok tartósításához használták, addig napjainkban már hozamfokozóként is alkalmazzák. Kísérleteinkben 10% és 20% Selacid® tartalmú takarmányt fogyasztottak a nyulak az 5-11 hetes nevelés alatt. Az élősúly tekintetében megállapítható, hogy a Selacid® tartalmú takarmány kedvezően befolyásolta a tömeggyarapodást. Az elhullás minden csoportban igen alacsony szinten maradt, de a Selacid®-ot fogyasztó nyulak között még így is alacsonyabb maradt az elhullás mértéke a kontroll csoportban tapasztalthoz képest.

Információk a szerzőről

  • Heincinger Mónika, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző
    heincinger.monika@gmail.com

Hivatkozások

Cardinali, R., Rebollar, P. G., Dal Bosco, A., Cagiola, M., Moscati, L., Forti, K., Mazzone, P., Scicutella, N., Rutili, D., Mugnai, C., Castellini, C. (2008): Effect of dietary supplementation of organic acids and essential oils on immune function and intestinal characteristics of experimentally infected rabbits. In: Proceedings of the 9th World Rabbit Congress – June 10–13., 2008, Verona – Italy, pp. 573–578.

Commission on Antimicrobial Feed Additives (1997): Antimicrobial Feed Additives. Government Official Reports 1997: 132, Ministry of Agriculture Stockholm.

Falcão-e-Cunha, L., Castro-Solla, L., Maertens, L., Marounek, M., Pinheiro, V., Freire, J., Mourão, J. L. (2007): Alternatives to antibiotic growth promoters in rabbit feeding: A Review. World Rabbit Sci., 15(3) 127–140. https://doi.org/10.4995/wrs.2007.597

Gallois, M., Gidenne, T., Forthun-Lamothe, L., Le Huerou-Luron, I., Lallès, J. P. (2005): An early stimulation of solid feed intake slightly influences the morphological gut maturation in the rabbit. Reprod. Nutr. Dev., 45(1) 109–122. https://doi.org/10.1051/rnd:2005008

Hollister, A. G., Cheeke, P. R., Robinson, K. L., Patton, N. M. (1990): Effects of dietary probiotics and acidifers on performance of weanling rabbits. J. Appl. Rabbit Res., 13(1) 6–9.

Maertens, L., Falcão-e-Cunha, L, Marounek, M. (2006): Feed additives to reduce the use of antibiotics. In: Maertens, L., Coudert, P. (Eds.) Recent Advances in Rabbit Science. ILVO, Melle, Belgium, 259–265.

Michelan, A. C., Scapinello, C., Natali, M. R. M., Furlan, A. C., Sakaguti, E. S., Faria, H. G., Santolin, M. L. R., Hernandes, A. B. (2002): Utilização de probiotico, ácido orgânico e antibiótico em dietas para coelhos em crescimento: ensaio de digestibilidade, avaliação da morfometria intestinal e desempenho. Rev. Bras. Zootec., 31(6) 2227–2237. https://doi.org/10.1590/S1516-35982002000900011

Partanen, K. H., Mroz, Z. (1999): Organic aids for performance enhancement in pig diets. Nutr. Res. Rev., 12(1) 117–145. https://doi.org/10.1079/095442299108728884

Scapinello, C., Garcia de Faria, H., Furlan, A. C., Michelan, A. C. (2001): Efeito da utilização de oligossacarídeo manose e acidificantes sobre o desempenho de coelhos em crescimento. Rev. Bras. Zootec., 30(4) 1272–1277. https://doi.org/10.1590/S1516-35982001000500021

Skřivanová, V., Marounek, M. (2002): Effect of caprylic acid on performance and mortality of growing rabbits. Acta Vet. Brno, 71(4) 435–439. https://doi.org/10.2754/avb200271040435

Skřivanová, V., Marounek, M. (2007): Influence of pH on antimicrobial activity of organic acids against rabbit enteropathogenic strain of E. coli. Folia Microbiol., 52. 70–72. https://doi.org/10.1007/BF02932141

Letöltések

Megjelent

2016-11-26

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Gyógyszermentes nyúlhízlalás lehetőségének vizsgálata Selacid® tartalmú takarmány etetésével. (2016). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 12(2), 103-110. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.103

Hasonló cikkek

1-10 a 14-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2 3