The effect of FormaXol Dry® inclusion on the performance and health status of growing and finishing rabbit

Authors

  • Károly Kustos Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Enikő Abayné Hamar Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Márta Balláné Erdélyi Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézet, Takarmányozástani Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Natasa Fazekas Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Mónika Heincinger Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Mária Kovács-Weber Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • András Nyíri Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Rubina Szabó Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Ágnes Zimborán Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Zsuzsanna Gerber LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Johann Gerber LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Brigitta Somodi LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.069

Keywords:

organic acid, essential oil, hycole rabbit, mortality

Abstract

The health of rabbits is endangered by several reasons mostly during the post-separation period, which is most evident in the appearance of digestive disorders. These could be prevented by using antibiotic treatments as growth promoters, but because of their ban, alternative solutions are needed. Organic acids with acidifying effects and their salts and essential oils could help to develop and maintain the healthy gastrointestinal flora of young rabbits. FormaXol Dry® contains organic acid and essential oil as well. During the 5 to 11 weeks long period of fattening with 0.1% FormaXol Dry® feed we experienced in the treated group there was a lower mortality rate (4% or 11% vs. 5% or 17%) compared to the controls. Furthermore, there were no significant difference between the treated and control groups in their 11 weeks old slaughter weight, however feed conversion ratios were equal or 4-8% better in the group treated with 0.1% of FormaXol Dry®.

Author Biography

  • Károly Kustos, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    corresponding author
    kustos.karoly@mkk.szie.hu

References

Bennegadi, N., Fonty, G., Millet, L., Gidenne, T., Licois, D. (2003): Effects of age and dietary fibre level on caecal microbial communities of conventional and specific pathogen-free rabbits. Microbial Ecology in Health and Disease, 15(1), 23–32. https://doi.org/10.1080/08910600310015574

Cesari, V., Toschi, I., Pisoni, A. M., Grilli, G., Cesari, N. (2008): Effect os dietary acidificationon growth performance and caecal characteristics of rabbits. 9th World Rabbit Congress – June 10–13, 2008 – Verona – Italy

Cardinali, R., Rebollar, P. G., Dal Bosco, A., Cagiola, M., Moscati, L., Forti, K., Mazzone, P. Scicutella, N., Rutili, D., Mugnai, C., Castellini, C. (2008): Effect of dietary supplementation of organic acids and essential oils on immune function and intestinal characteristics of experimentaly infected rabbits. 9th World Rabbit Congress – June 10-13, 2008 – Verona – Italy

Falcao-e-Cunha, L., Castro-Solla, L., Maertens, L., Marounek, M., Pinheiro, V., Freire, J., Mourao, J. L. (2007): Alternatives to antibiotic growth promoters in rabbit feeding: a review. World Rabbit Sci., 15(3) 127–140. https://doi.org/10.4995/wrs.2007.597

Gutiérrez, I., Espinosa, A., García, J., Carabaño, R., De blas, J. C. (2002): Effects of levels of starch, fiber and lactose on digestión and growth performance of early weaned rabbits. J. Anim. Sci., 80(4) 1029–1037. https://doi.org/10.2527/2002.8041029x

Skrivanová, E., Marounek, M. (2007): Influence of pH on antimicrobial activity of organic acids against rabbit enteropathogenic strain of Escherichia coli. Folia Microbial (Praha), 52, 70–72. https://doi.org/10.1007/BF02932141

Trocino, A., García, J., Carabaño, R., Xiccat, G. (2013): A meta-analysis on the role of soluble fibre in diets for growing rabbits. World Rabbit Sci., 21(1) 1–15. https://doi.org/10.4995/wrs.2013.1285

Published

2016-11-26

Issue

Section

Cikk szövege

How to Cite

The effect of FormaXol Dry® inclusion on the performance and health status of growing and finishing rabbit. (2016). Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 12(2), 69-79. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.069

Similar Articles

1-10 of 42

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>