A pecsenyekacsa hizlalás üzemi eredményei adott telep példáján keresztül

Szerzők

  • Molnár Szilvia Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.
  • Szőllősi László Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.037

Kulcsszavak:

pecsenyekacsa termelés, naturális hatékonyság, gazdasági helyzet, összefüggésvizsgálat

Absztrakt

A magyar kacsaágazat vágóállat termelése megduplázódott az elmúlt évtizedben. A tanulmány célja a pecsenyekacsa hizlalás naturális hatékonyságának és gazdasági helyzetének vizsgálata adott, magyarországi telep példáján keresztül. Leíró statisztikai módszerekkel vizsgáltuk a telep 2014-2016 közötti termelési paramétereinek és költségadatainak alakulását, valamint feltártuk az egyes tényezők közötti összefüggéseket. A vizsgált telep esetében a pecsenyekacsa önköltsége 225-315 Ft/kg között alakult, átlagosan 270,6 Ft/kg volt, amelynek meghatározó részét a takarmány és a napos állat költsége jelentette. Ez idő alatt az értékesítési ár 350 Ft/kg-ról 305 Ft/kg-ra csökkent, ezáltal a tevékenység jövedelme is visszaesett, átlagosan 41,7 Ft/kg volt. Az eredmények alapján megállapítható továbbá, hogy az önköltség közepes kapcsolatban van a nevelési napok számával, a napi súlygyarapodással, az elhullással, valamint a fajlagos takarmányfelhasználással. Ezzel szemben az önköltség és az értékesítéskori átlagsúly között laza kapcsolat volt kimutatható.

Információk a szerzőről

  • Molnár Szilvia, Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

    levelezőszerző
    molnar.szilvia@econ.unideb.hu

Hivatkozások

Avar, L. (2015): Jobb a kacsa, mint a liba. Magyar Mezőgazdaság 70, 14–15.

Bábáné Demeter E. (szerk.) (2017): Statisztikai jelentések – Vágóhidak élőállat-vágása. 10: (2) Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest, 12.

Bogenfürst, F. (2008): A víziszárnyas ágazat helyzete és jövőbeni kilátásai Magyarországon. Állattenyésztés és takarmányozás. 57: (5) 403–414.

Czinder, K., Meleg, I. (2012): Cherry Valley SM3 Medium pecsenyekacsa üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei 2012. 20 p. URL: http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/45539/Zarojelentes_ Cherry_Valley_SM3_Medium__2013.01.28._veglegesdoc.pdf/4a900668-bef1-43b8-9192-6856b346f030

Comtrade (2017): UN Comtrade Database, URL: http://comtrade.un.org/

Csorbai, A. (2015): A magyar baromfiipar és az ágazatok helyzete, lehetőségei, versenyképessége, avagy előre vagy hátra? Baromfi Hírmondó – Az Agrofeed Kft. baromfi hírlevele. 22: (3) 5–7.

Dunn, N. (2008): Wisenhof’s single-source secret to success. Poultry International 47: 10–13.

FAO (2017): Food and Agroculture Organization of the United Nations’ database. URL: http://www.fao.org/statistics/en/

KSH (2017): Statisztikai tükör, 2017.03.06. Állatállomány, 2016.12.01. Központi Statisztikai Hivatal. 4 p. URL: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/allat/allat1612.pdf

Kozák, J., Szász, S. (2016): Mai irányok a víziszárnyas-tenyésztésben. Állattenyésztés és Takarmányozás. 65: (4) 47–73.

Lückstad, C. (2014): A strategic approach to salmonella control in poultry. International Hatchery Practice. 24: (5) 15–17.

Mészáros, S. (1981): Összefüggés-vizsgálatok. In: Alapismeretek az operációkutatáshoz (szerk.: Csáki, Cs., Mészáros, S.). Mezőgazdasági Kiadó. Budapest. 42.

Molnár, Gy., Látits, M. (2016): A lúd ágazat eredményei és aktuális feladatai. XVIII. Kiskunfélegyházi Libafesztivál – Szakmai Konferencia. 2016. szeptember 9. Baromfi Termék Tanács

Nabizadeh, A. (2012): The effect of inulin on broiler chicken intestinal microflora, gut morphology, and performance. Journal of Animal and Feed Sciences. 21: 725–734. https://doi.org/10.22358/jafs/66144/2012

Rae, A. (2014): Successful duck breeding – progress through technology. International Hatchery Practice. 28: (6) 6–9.

Sváb, J. (1967): Biometriai módszerek a mezőgazdasági kutatásban. Mezőgazdasági Kiadó. Budapest.

Szőllősi, L., Szűcs, I. (2014): An economic approach to broiler production: A case study from Hungary. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists. 16: (3) 275–281.

Letöltések

Megjelent

2018-11-29

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

A pecsenyekacsa hizlalás üzemi eredményei adott telep példáján keresztül. (2018). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 14(1), 37-44. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.037

Hasonló cikkek

1-10 a 31-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.