Results of broiler duck production in the example of a given farm

Authors

  • Szilvia Molnár Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.
  • László Szőllősi Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.037

Keywords:

broiler duck production, physical efficiency, economic situation, correlation and regression analysis

Abstract

The production of animals for slaughter in the Hungarian duck sector has doubled over the past decade. The objective of the study is to examine the physical efficiency and economic situation in broiler duck fattening through the example of a Hungarian farm. We have analyzed the trends of production parameters and costs in 2014-2016 by descriptive statistical methods and revealed the correlations among some factors. In the case of the examined farm, the average broiler duck cost was between 225 and 315 HUF/kg, on average 270.6 HUF/kg, where the key element is the feed and chick cost. In the meantime, the sales price dropped from 350 HUF/kg to 305 HUF/kg, resulting income decrease of average 41.7 HUF/kg. The results show that there is a moderate relationship between average cost and rearing period, daily weight gain, mortality and feed coversion ratio. On the other hand, weak relationship can be verified between average cost and final bodyweight.

Author Biography

  • Szilvia Molnár, Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

    corresponding author
    molnar.szilvia@econ.unideb.hu

References

Avar, L. (2015): Jobb a kacsa, mint a liba. Magyar Mezőgazdaság 70, 14–15.

Bábáné Demeter E. (szerk.) (2017): Statisztikai jelentések – Vágóhidak élőállat-vágása. 10: (2) Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest, 12.

Bogenfürst, F. (2008): A víziszárnyas ágazat helyzete és jövőbeni kilátásai Magyarországon. Állattenyésztés és takarmányozás. 57: (5) 403–414.

Czinder, K., Meleg, I. (2012): Cherry Valley SM3 Medium pecsenyekacsa üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei 2012. 20 p. URL: http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/45539/Zarojelentes_ Cherry_Valley_SM3_Medium__2013.01.28._veglegesdoc.pdf/4a900668-bef1-43b8-9192-6856b346f030

Comtrade (2017): UN Comtrade Database, URL: http://comtrade.un.org/

Csorbai, A. (2015): A magyar baromfiipar és az ágazatok helyzete, lehetőségei, versenyképessége, avagy előre vagy hátra? Baromfi Hírmondó – Az Agrofeed Kft. baromfi hírlevele. 22: (3) 5–7.

Dunn, N. (2008): Wisenhof’s single-source secret to success. Poultry International 47: 10–13.

FAO (2017): Food and Agroculture Organization of the United Nations’ database. URL: http://www.fao.org/statistics/en/

KSH (2017): Statisztikai tükör, 2017.03.06. Állatállomány, 2016.12.01. Központi Statisztikai Hivatal. 4 p. URL: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/allat/allat1612.pdf

Kozák, J., Szász, S. (2016): Mai irányok a víziszárnyas-tenyésztésben. Állattenyésztés és Takarmányozás. 65: (4) 47–73.

Lückstad, C. (2014): A strategic approach to salmonella control in poultry. International Hatchery Practice. 24: (5) 15–17.

Mészáros, S. (1981): Összefüggés-vizsgálatok. In: Alapismeretek az operációkutatáshoz (szerk.: Csáki, Cs., Mészáros, S.). Mezőgazdasági Kiadó. Budapest. 42.

Molnár, Gy., Látits, M. (2016): A lúd ágazat eredményei és aktuális feladatai. XVIII. Kiskunfélegyházi Libafesztivál – Szakmai Konferencia. 2016. szeptember 9. Baromfi Termék Tanács

Nabizadeh, A. (2012): The effect of inulin on broiler chicken intestinal microflora, gut morphology, and performance. Journal of Animal and Feed Sciences. 21: 725–734. https://doi.org/10.22358/jafs/66144/2012

Rae, A. (2014): Successful duck breeding – progress through technology. International Hatchery Practice. 28: (6) 6–9.

Sváb, J. (1967): Biometriai módszerek a mezőgazdasági kutatásban. Mezőgazdasági Kiadó. Budapest.

Szőllősi, L., Szűcs, I. (2014): An economic approach to broiler production: A case study from Hungary. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists. 16: (3) 275–281.

Published

2018-11-29

Issue

Section

Cikk szövege

How to Cite

Results of broiler duck production in the example of a given farm. (2018). Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 14(1), 37-44. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.037

Similar Articles

1-10 of 100

You may also start an advanced similarity search for this article.