Results of broiler duck production in the example of a given farm
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.037Keywords:
broiler duck production, physical efficiency, economic situation, correlation and regression analysisAbstract
The production of animals for slaughter in the Hungarian duck sector has doubled over the past decade. The objective of the study is to examine the physical efficiency and economic situation in broiler duck fattening through the example of a Hungarian farm. We have analyzed the trends of production parameters and costs in 2014-2016 by descriptive statistical methods and revealed the correlations among some factors. In the case of the examined farm, the average broiler duck cost was between 225 and 315 HUF/kg, on average 270.6 HUF/kg, where the key element is the feed and chick cost. In the meantime, the sales price dropped from 350 HUF/kg to 305 HUF/kg, resulting income decrease of average 41.7 HUF/kg. The results show that there is a moderate relationship between average cost and rearing period, daily weight gain, mortality and feed coversion ratio. On the other hand, weak relationship can be verified between average cost and final bodyweight.
References
Avar, L. (2015): Jobb a kacsa, mint a liba. Magyar Mezőgazdaság 70, 14–15.
Bábáné Demeter E. (szerk.) (2017): Statisztikai jelentések – Vágóhidak élőállat-vágása. 10: (2) Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest, 12.
Bogenfürst, F. (2008): A víziszárnyas ágazat helyzete és jövőbeni kilátásai Magyarországon. Állattenyésztés és takarmányozás. 57: (5) 403–414.
Czinder, K., Meleg, I. (2012): Cherry Valley SM3 Medium pecsenyekacsa üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei 2012. 20 p. URL: http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/45539/Zarojelentes_ Cherry_Valley_SM3_Medium__2013.01.28._veglegesdoc.pdf/4a900668-bef1-43b8-9192-6856b346f030
Comtrade (2017): UN Comtrade Database, URL: http://comtrade.un.org/
Csorbai, A. (2015): A magyar baromfiipar és az ágazatok helyzete, lehetőségei, versenyképessége, avagy előre vagy hátra? Baromfi Hírmondó – Az Agrofeed Kft. baromfi hírlevele. 22: (3) 5–7.
Dunn, N. (2008): Wisenhof’s single-source secret to success. Poultry International 47: 10–13.
FAO (2017): Food and Agroculture Organization of the United Nations’ database. URL: http://www.fao.org/statistics/en/
KSH (2017): Statisztikai tükör, 2017.03.06. Állatállomány, 2016.12.01. Központi Statisztikai Hivatal. 4 p. URL: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/allat/allat1612.pdf
Kozák, J., Szász, S. (2016): Mai irányok a víziszárnyas-tenyésztésben. Állattenyésztés és Takarmányozás. 65: (4) 47–73.
Lückstad, C. (2014): A strategic approach to salmonella control in poultry. International Hatchery Practice. 24: (5) 15–17.
Mészáros, S. (1981): Összefüggés-vizsgálatok. In: Alapismeretek az operációkutatáshoz (szerk.: Csáki, Cs., Mészáros, S.). Mezőgazdasági Kiadó. Budapest. 42.
Molnár, Gy., Látits, M. (2016): A lúd ágazat eredményei és aktuális feladatai. XVIII. Kiskunfélegyházi Libafesztivál – Szakmai Konferencia. 2016. szeptember 9. Baromfi Termék Tanács
Nabizadeh, A. (2012): The effect of inulin on broiler chicken intestinal microflora, gut morphology, and performance. Journal of Animal and Feed Sciences. 21: 725–734. https://doi.org/10.22358/jafs/66144/2012
Rae, A. (2014): Successful duck breeding – progress through technology. International Hatchery Practice. 28: (6) 6–9.
Sváb, J. (1967): Biometriai módszerek a mezőgazdasági kutatásban. Mezőgazdasági Kiadó. Budapest.
Szőllősi, L., Szűcs, I. (2014): An economic approach to broiler production: A case study from Hungary. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists. 16: (3) 275–281.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 Molnár Szilvia, Szőllősi László
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.