Az étkezési tojástermelés gazdasági helyzete Magyarországon

Szerzők

  • Szőllősi László Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.
  • Molnár Szilvia Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.053

Kulcsszavak:

hatékonyság, takarmányár, értékesítési ár, költség, jövedelem

Absztrakt

Az étkezési tojástermelés meghatározó jelentőségű az állati termék előállításban, hiszen a tojás és tojástermékek fogyasztása és termelése folyamatosan nő a világon. Ezzel szemben az elmúlt 10-15 évben a magyar tojáságazat gyors erodálódása volt jellemző, aminek megállítása és a trend megfordítása ágazati és nemzetgazdasági érdek. Az ágazat alacsony versenyképessége számos tényezőre vezethető vissza, többek között hatékonysági, méretgazdaságossági és jövedelmezőségi problémákra. A tanulmány célja a magyarországi étkezési tojástermelés 2013-2017 közötti költség- és jövedelemviszonyának értékelése. Ehhez modellkalkulációt alkalmaztunk, vizsgálva a főbb input-output árak és termelési paraméterek változásának gazdasági mutatókra gyakorolt hatását.

Információk a szerzőről

  • Szőllősi László, Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

    levelezőszerző
    szollosi.laszlo@econ.unideb.hu

Hivatkozások

AKI PÁIR (2017): Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszer. URL: https://pair.aki.gov.hu/web_public/general/home.do

Béládi, K., Kertész, R. (2009): A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete a tesztüzemek adatai alapján 2008-ban. Agrárgazdasági Kutató Intézet. Budapest, pp. 146–147.

Béládi, K., Kertész, R. (2012): A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete, 2010. Agrárgazdasági Kutató Intézet. Budapest, pp. 126–127.

Béládi, K., Kertész, R., Szili, V. (2017): A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete, 2013–2015. Agrárgazdasági Kutató Intézet. Budapest, p. 136. https://doi.org/10.7896/ai1704

BTT (2017): Baromfi Termék Tanács adatbázisa.

Csorbai, A. (2017): A piacvezetők részvételi igénye jogos – Az ellentétek feloldására adódna lehetőség. In: Veszelka, A. (szerk): Az egység hiánya zsákutca – Érdekellentétek feszülnek a tojásszektorban (körkérdés). Baromfiágazat. 17: (2) p. 60.

Horn, P. (2008): Új helyzetben a világ élelmiszerellátása. Magyar Tudomány. 2008/09. p. 1108.

Kállay, B. (2017): Körkép biztató jelekkel. Baromfiágazat. 17: (3) pp. 46–49.

KSH (2017): A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2016. Központi Statisztikai Hivatal. Budapest, 2017. május. p. 10. URL: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mezo/mezoszerepe16.pdf

Popp, J. (2013): A baromfiágazat globális helyzete és kilátásai I. Baromfiágazat. 13: (4) pp. 4–11.

Szőllősi, L. (2014): A hatékonyság szerepe a magyar étkezési tojástermelés jövedelmezőségében. Gazdálkodás. 58: (5) pp. 427–441.

Szőllősi, L., Molnár, Sz., Molnár, Gy., Horn, P., Sütő, Z. (2016): A tojással és annak valódi biológiai értékével kapcsolatos információk disszeminációja avagy lehetőségek a magyar tojástermelők versenyképességének növelésére. Baromfi Termék Tanács. Budapest, p. 17.

Letöltések

Megjelent

2018-11-29

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Az étkezési tojástermelés gazdasági helyzete Magyarországon. (2018). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 14(1), 53-62. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.053

Hasonló cikkek

1-10 a 137-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.