Comparing fattening characteristics of sheep breeds with different genotypes
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.1.42Keywords:
fattening, growth rate, merino, environmental conditionsAbstract
In this study we examined male lambs of three breeds (Hungarian Merino, German Mutton Merino, German Blackheaded Mutton) during an intensive fattening with complete feed mixture. We analysed lamb growth, fattening results and parameters of meat turnout and quality based on slaughterhouse data.According to our research the weaning weight of meat type lambs significanty differed from the average weaning weight of Hungarian Merino lambs (20,28 kg). German Blackheaded Mutton lambs showed outstanding average daily weight gain (381 g/day). Among the examined breeds German Blackheaded Mutton lambs showed greater intensity of growth than the Hungarian Merino. The To sum up, our findings reveal that in case of intensive housing and feeding conditions Hungarian Merino results approach German Mutton Merino fattening index.
References
Cehla, B. (2011): A hazai juhágazat hústermelési tartalékainak feltárása. PhD értekezés, Debrecen, 1–163.
Domanovszky, Á., Székely, P. (2000): Három fajta versenye (Competition among three breeds). Magyar Állattenyésztők Lapja, 9. 14.
Göhler, H. (1979): Dissertation B. KMU, Leipzig. In: Juhtenyésztők kézikönyve. (Szerk: Veress L, Jankowski ST, Schwark HJ). Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1982, 142–166.
Harcsa, A., Pál, G. (2003): Életnapi testtömeg-gyarapodás alakulása a szendrői (Bábolna Rt.) tenyészetekben. Magyar juhászat és kecsketenyésztés, 12. 14–15.
Herold, I., Jávor, A., Nagy, Z., Nagy, K. (1986): Egyes szerves savak, mint takarmány-kiegészítő anyagok hatása a báránynevelési és hizlalási eredményekre. Állattenyésztés és Takarmányozás. 35(1) 37–46.
Jávor, A., Sás, Gy., Veress, L. (1993): Fattening examinations on endproduct lambs from milking cross-breed and terminal rams. Proc. 44th Ann. Meet. EAAP, Aarhus, S.5.15.
Jávor, A., Kusza, Sz., Kőszegi, S., Kukovics, S. (2012): Hústermelésre ható két kandidáns gén polimorfizmus vizsgálata különböző juh genotípusokban. Állattenyésztés és takarmányozás. 61(3) 215–223.
Rádli, A. (2013): Azonos körülmények között tartott, különböző genotípusú juhállományok néhány értékmérő tulajdonságának vizsgálata. PhD értekezés. Keszthely. 136.
Pajor, F., Hanó, M., Láczó, E., Póti, P. (2008): Német húsmerinó bárányok temperamentumának értékelése és kapcsolata hizlalási tulajdonságokkal. Állattenyésztés és Takarmányozás, 57(3) 239–248.
Póti, P. (2014): A hazai adottságokra alapozott versenyképes juh-és kecsketenyésztéssel kapcsolatos vizsgálatok. MTA doktori értekezés tézisek. 56.
Sáfár, L. (1997): Értékmérő tulajdonságok. In: Mucsi I. (szerk.): Juhtenyésztés és -tartás (2. kiadás). Mezőgazda Kiadó, Budapest, 15–23.
Székely, P., Domanovszky, Á. (1999): Juhok hízékonysági és vágási tesztje a fajtaérték vizsgálatában. Kitörési pontok a Magyar Állattenyésztésben. Tudományos Konferencia, Állattenyésztés és Takarmányozás Különszám, 48(6) 698.
Székely, P., Domanovszky, Á., Nagy, L. (2004): Juhtenyésztés 2003. évi eredményei. Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet, Budapest, 24.
Thompson, J. M., Kinghorn, B. P., Banks, R. G. (1996): Application of non-invasive techniques for carcass evaluationin breeding. 47thAnn. Meet of EAAP, 1996.08.25-29, Lillehammer.
Tóth, G., Szabó, S. K., Tőzsér, J., Pajor, F., Abayné Hamar, E., Póti, P. (2015): Magyar merinó állományon végzett landschaf merinó keresztezés hatása az anyajuhok szaporasági mutatóira. Állattenyésztés és Takarmányozás. 64(2) 94–100.
Veress, L., Bedő, S., Lovas, L., Mucsi, I., Lengyel, A., Zomborszky, Z. (1995): in: Állattenyésztés 1. (Ed.: Horn, P.) Mezőgazda Kiadó, Budapest, 347–353.
Veress, L., Vucskits, A., Lovas, L., Radnai, L. (1979): Merinó bárányok beállítási korának, súlyának, és az ivarnak a hatása hizlalási teljesítményükre. Állattenyésztés és Takarmányozás, 28(5) 945.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2015 Bokor Beáta, Abayné Hamar Enikő, Tóth Gábor, Tőzsér János, Pajor Ferenc, Póti Péter
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.