Első ellésű lacaune anyajuhok tőgytulajdonságainak összefüggése a tejtermelésükkel
DOI:
https://doi.org/10.17205/aweth.5906Kulcsszavak:
lacaune, tőgytulajdonságok, tejtermelés, laktáció, többtényezős összefüggés-vizsgálatAbsztrakt
A szerzők első ellésű lacaune fajtájú anyajuhok (n=64) tőgytulajdonságait, valamint a vizsgált tőgytulajdonságok és az anyák tejtermelésének összefüggéseit értékelték egy Győr-Moson-Sopron vármegyei tenyészetben. A vizsgálatok során a laktáció első harmadában, az esti befejés alkalmával, 1-9 pontos skálán értékelték az anyajuhok tőgytulajdonságait (tőgymélység, tőgy elülső illesztés, tőgyalak, tőgyfüggesztés, tőgyalap illesztés, tőgyszimmetria, tőgybimbó helyeződés, és tőgybimbó hossz). Az anyajuhokat naponta kétszer, 2 x 24 állásos fejőházban fejték. A tejtermelésük és a laktációjuk a tenyésztőszervezet által végzett hivatalos befejések alapján kerültek meghatározásra. A tőgy- és a tejtermelési tulajdonságok (laktáció hossza és tejmennyiség) összefügéseit többtényezős regresszió-analízis felhasználásával számították. A többtényezős összefüggés-vizsgálat eredményei alapján megállapítható, hogy a vizsgált tőgytulajdonságok közül legjelentősebb hatása a tőgymélységnek, az elülső tőgyillesztésnek, a tőgyalaknak, és a tőgyszimmetriának volt az anyák fejési időszak hosszára és a termelt tej mennyiségére.
Hivatkozások
Ayadi, M., Matar, A.M., Aljumaah, R.S., Alshaikh, M.A., Abouheif, M.A. (2014): Evolution of udder morphology, alveolar and cisternal milk compartment during lactation and their relationship with milk yield in Najdi sheep. Spanish Journal of Agricultural Research, 12, 1061–1070. http://dx.doi.org/10.5424/sjar/2014124-5545
Barillet, F., Rupp, R., Mignon-Grasteau, S., Astruc, J., Jacquin, M. (2001): Genetic analysis for mastitis resistance and milk somatic cell score in French Lacaune dairy sheep. Genetics Selection Evolution, 33, 397–415. https://doi.org/10.1186/1297-9686-33-4-397
Brem G. (2003): A gazdasági állatok küllemi bírálata, Mezőgazda Kiadó, Budapest
Casu S, Pernazza I, Carta A. (2006): Feasibility of a linear scoring method of udder morphology for the selection scheme of Sardinian sheep. Journal of Dairy Science, 89, 2200–2209. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(06)72290-1
Casu S, Sechi S, Salaris SL, Carta A. (2020): Phenotypic and genetic relationships between udder morphology and udder health in dairy ewes. Small Ruminant Research, 88, 77–83. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2009.12.013
Crump, RE., Coope, S., Smith, E.M., Grant, C., Green, L.E. (2019): Heritability of phenotypic udder traits to improve resilience to mastitis in Texel ewes, Animal, 13(8), 1570–1575. https://doi.org/10.1017/S1751731118002951
De la Fuente, L.F., Fernández, G., San Primitivo, F. (1996): A linear evaluation system for udder traits of dairy ewes. Livestock Production Science, 45(2-3), 171–178. https://doi.org/10.1016/0301-6226(96)00003-6
Emediato, R.M.S., Siqueira, E.R., Stradiotto, M.M., Maestá, S.A., Fernandes, S. (2008): Relationship between udder measurements and milk yield in Bergamesca ewes in Brazil. Small Ruminant Research, 75, 232–235. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2007.11.006
Eurosheep (2018): Udder morphology, Posted by NF-UK | Oct 29, 2018 | Dairy, Factsheets, Improve flock management, Improve Health, Meat, Reduce lamb mortality, Spain, United Kingdom, https://eurosheep.network/udder-morphology/ (utolsó letöltés: 2024. 02. 20.)
FAO (2024): Food and Agriculture Organisation of the United Nation. https://www.fao.org/faostat/en/#home (utolsó letöltés: 2024. 03. 06.)
Fenyvessy J., Csanádi J. (1999): A kiskérődzők (juh, kecske) tejalkotórészeinek táplálkozási meg-ítélése. Tejgazdaság, 59, 23–26.
Fernández, G., Alvarez, P., San Primitivo F., De la Fuente, L.F. (1995): Factors affecting variation of udder traits of dairy ewes. Journal of Dairy Science, 78, 842–849. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(95)76696-6
Fernández, G., Baro, J.A., de la Fuente, L. F., San Primitivo, F. (1997): Genetic parameters for linear udder traits in dairy ewes. Journal of Dairy Science, 80, 601–605. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(97)75976-9
Flis, Z., Molik, E. (2021): Importance of Bioactive Substances in Sheep’s Milk in Human Health, International Journal of Molecular Sciences, 22, 436. https://doi.org/10.3390/ijms22094364
Iniquez, L., Hilali, M., Thomas, D.L., Jesry, G. (2009): Udder measurements and milk production in two Awassi sheep genotypes and their crosses. Journal of Dairy Science, 92(9), 4613–4620. https://doi.org/10.3168/jds.2008-1950
Izadifard, J., Zamiri, M.J. (1997): Lactation performance of two Iranian fat-tailed sheep breeds. Small Ruminant Research 24, 69–76. https://doi.org/10.1016/S0921-4488(96)00923-6
Jimenez, L. E. R., Hernandez, J. C. A., Palacios, C., Abecia, J. A., Naranjo, A., Avalos, J. O., and Gonzalez-Ronquillo, M. (2020): Milk production of Lacaune sheep with different degrees of crossing with Manchega sheep in a commercial flock in Spain, Animals, 10, 520. https://doi.org/10.3390/ani10030520
Juh Teljesítményvizsgálati Kódex 8. kiadás (2008): https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/43858/KODEX2008_JUH.pdf/70979c51-be9f-4ce5-a217-7aad0be1b060 (utolsó letöltés: 2024. 04. 06.)
Juozaitiene, V., Juozaitis, A., Micikeviciene, R. (2006): Relationship Between Somatic Cell Count and Milk Production or Morphological Traits of Udder in Black-and-White Cows. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 30, 47–51.
Kapusi, V.B., Gulyás, L., Gergátz, E., Póti, P., Tóth, G., Pajor, F. (2015): Egyes tőgytulajdonságok vizsgálata hazai lacaune juhállományokban. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia, 11, 53–58. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.1.53
Kukovics S., Nagy A., Molnár A., Ábrahám M. (1993): A tőgytípusok és a relatív tőgyméret, vala-mint ezek összefüggése a tejtermeléssel, illetve ezen tulajdonságok változása az egymást köve-tő laktációkban. Állattenyésztés és Takarmányozás, 2, 17–29.
Kukovics S. és Soós F. (1999): Juhtejtermelés techológiája - fejés, fejhetőség, tőgytulajdonságok, elapasztás. Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet kiadványa, Herceghalom
Labussiere J. (1988): Review of the physiological and anatomical factors influencing the milking ability of ewes and the organization of milking. Livestock Production Science, 18, 253–274. https://doi.org/10.1016/0301-6226(88)90035-8
Legarra, A., Ugarte, E. (2005): Genetic parameters of udder traits, somatic cell score and milk yield in Latxa sheep. Journal of Dairy Science, 88, 2238–2245. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(05)72899-X
Legarra, A., Ramon, M., Ugarte, E., and Perez-Guzman, M. D. (2007): Economic weights of fertility, prolificacy, milk yield and longevity in dairy sheep, Animal, 1, 193–203. https://doi.org/10.1017/S1751731107657814
Li, R., Ma, Y., Jiang, L. (2022): Review: Research Progress of Dairy Sheep Milk Genes. Agriculture, 12(2), 169. https://doi.org/10.3390/agriculture12020169
Makoviczky, P.A., Nagy, M., Makoviczky, P.E. (2013): Comparison of external udder measurements of the sheep breeds Improved Valachian, Tsigai, Lacaune and their crosses. Chilean Journal of Agricultural Research, 73, 366–371. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-58392013000400006
Makoviczky, P.A., Nagy, M., Makoviczky, P.E. (2014): The comparison of ewe udder morphology traits of Improved Valachian, Tsigai, Lacaune breeds and their crosses. Mljekarstvo, 64, 86–93.
Marie-Etancelin, C., Manfredi, E., Aurel, M., Pailler, F., Arhainx, J., Richard, E., Lagriffoul, G., Guillouet, P., Bibé, B., Barillet, F. (2005): Genetic analysis of milking ability in Lacaune dairy ewes. Genetics Selection Evolution. 38. 183–200. https://doi.org/10.1186/1297-9686-38-2-183
Margatho, G., Quintas, H., Rodríguez-Estévez, V., Simões, J. (2020): Udder Morphometry and Its Relationship with Intramammary Infections and Somatic Cell Count in Serrana Goats. Animals, 10(9), 1534. https://doi.org/10.3390/ani10091534
MJKSZ (2022): Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség, lacaune anyajuhok létszámadatai, te-nyésztési és termelési eredményei 2022-ben. www.mjksz.hu (utolsó letöltés: 2023. 10. 23.)
Németh A., Mihályfi S., Salamon I., Gergátz E., Gulyás L. (2007): A lacaune juhfajta szerepe a magyar juhágazat versenyképességének javításában. AVA3 – Agrárgazdaság, Vidékfejlesztés és Informatika Nemzetközi Konferencia, március 20-21.
Panayotov, D., Sevov, S., and Georgiev, D. (2018): Milk yield and morphological characteristics of the udder of sheep from the breed Lacaune in Bulgaria, Bulg. J. Agric. Sci., 24, 95–100.
Prpić, Z., Mioč, B., Vnučec, I., Vrdoljak, J., Pavić, V. (2012): Morfologija vimena i mliječnost paške ovce. In: Proceedings 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture, Opatija, Croatia, 13-17 February, 727–731.
Prpić, Z., Mioč, B., Vnučec, I., Držaić, V., Pavić, V. (2013): Nongenetic factors of udder morphology traits in Istrian ewes. Mljekarstvo 63(2), 72–80.
Sagi, R., Morag, M. (1974): Udder conformation, milk fractination in the dairy ewe. Annales de Zootecnie, 23, 185–192. https://doi.org/10.1051/animres:19740207
Unal, N., Akcapinar, H., Atasoy, F., Yakan, A., Ugurlu, M. (2008) Milk yield and milking traits measured with different methods in Bafra sheep. Revue de Medecine Veterinaire, 159(10), 494–501. https://doi.org/10.31797/vetbio.1000968
Volanis, M., Kominakis, A., Rogdakis, E. (2002): Genetic analysis of udder score and milk traits in test day records of Sfakia dairy ewes. Archiv für Tierzucht, 45, 71–77. https://doi.org/10.5194/aab-45-69-2002
Vrdoljak, J., Prpić, Z., Samaržija, D., Vnučec, I., Konjačić, M., Ugarković, N.K. (2020): Udder morphology, milk production and udder health in small ruminants. Mljekartsvo, 70(2), 75–84. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0201
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2024 Márta Krisztina, Molnár Ágoston, Gulyás László, Bodnár Ákos, Póti Péter, Pajor Ferenc
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.