Magyar merinó és német húsmerinó fajtájú legeltetett anyajuhok étkességének vizsgálata

Szerzők

  • Rádli András Pannon Egyetem Georgikon Kar, Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.
  • Polgár J. Péter Pannon Egyetem Georgikon Kar, Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.
  • Bene Szabolcs Pannon Egyetem Georgikon Kar, Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.

Kulcsszavak:

anyajuh, legelő, testsúly, kondíció, botanikai összetétel

Absztrakt

A Szerzők vizsgálataikat 2011 áprilisa és júliusa között végezték el a Dörögdi Mező Kft. Kapolcsi Állattenyésztő telepén. Itt egy 26 ha-os juhlegelő található, ahol a májusi, júniusi, júliusi hónapokban megállapították a gyeptermés mennyiségét m2-re vetítve három ismétlésben. Ezután körülbelül fél kilogrammos mennyiséget küldtek a Pannon Egyetem Georgikon Karának Állattudományi és Állattenyésztési Tanszékének Kísérleti Laboratóriumába, ahol laboratóriumi körülmények között megmérték és kiszámolták a legelőfű beltartalmi paramétereit, mint: szárazanyag-, víztartalom 60 Cº-on, nyersfehérje-, nyershamu- nyerszsír-, nyersrost-, NDF-, ADF-, lignintartalom, majd atomabszorpciós spektrométerrel megállapították a legelőfű makro és mikroelemtartalmát.
Meghatározták a legelő botanikai összetételét, ahol figyelembe vették a növényfajták gyakoriságát az ismétlések számában, valamint az előfordult növényeket rendszertanilag besorolták. A felvételezés során 33 növényfajt azonosítottak be, döntően inkább a kétszikű növények domináltak.
Végül különböző életkorú 20 magyar merinó és 20 fajtatiszta német húsmerinó anyajuh étkességi vizsgálatát végezték el kizárólag legelőfűre alapozva. Mérték a vizsgált anyajuhok súlyait 3 egymást követő nap reggel kihajtás előtt, valamint este legelőről behajtáskor, meghatározták az anyajuhok kondíciópontszámát, továbbá a reggeli és esti mérés után kiszámolták a súlyváltozást adott nap alapján, így megállapították a napi takarmányfelvételt transzformációs hasznosulással korrigálva. Genotípus vizsgálata alapján a német húsmerinó anyajuhoknál körülbelül 2 kilogrammal nagyobb súlyt mértek minden mérés során, így kondíció szempontjából is magasabb kondíciópontszámot értek el (3,38). Életkor vizsgálata alapján a júniusi hónapban a 9 éves anyajuhok, míg a júliusi hónapban a 4 éves anyajuhok érték el a legnagyobb súlyt.

Információk a szerzőről

  • Rádli András, Pannon Egyetem Georgikon Kar, Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.

    levelezőszerző
    radlee@freemail.hu

Hivatkozások

Bajnok, M., Rostás, M., Tasi, J. (2000): Néhány legelő és rét növényzetének értékelése a takarmányozás szempontjából. Állattenyésztés és takarmányozás, Herceghalom, 49(3) 247–256.

Balázs, F. (1949): A gyepek termésbecslése növényszociológia alapján. Agrártudomány, 1(1) 26–35.

Barcsák, Z., Baskay-Tóth, B., Prieger, K. (szerk.) (1978): Gyeptermesztés és hasznosítás. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 339.

Barcsák, Z., Kertész, I. (1984): Termesztett gyepnövények produkció vizsgálat és legelési sorrendjének alakulása. Mg. Tudományos Napok, Gödöllő, 174.

Barcsák, Z., Kertész, I. (szerk.) (1986): Gazdaságos gyeptermelés és gyephasznosítás. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 20–90.

Barcsák, Z., Szemán, L., Tasi, J. (1986): A műtrágyázás hatása a gyepek termésére, táplálóanyag-tartalmára és ízletessségére. Tudományos Tanácskozás, Gödöllő, 73–74.

Breymeyer, A. I., Van Dyne G. M. (1980): Grasslands, system analysis and man. International Biological Programme 19. Cambridge, Cambridge University Press.

Buchgraber, K. (1999): Einfluss der Höhenstufen im Berggebiet auf die Ertrags- und Qualitätsleistung. 43. Jahrestagung AG Grünland und Futterbau, Bremen, 58–62.

Coupland, R. T. (1979): Grassland ecosystem of the world. International Biological Programme 18. Cambridge, Cambridge University Press.

Church, D. C. (1991): Livestock Feeds and Feeding Prentice Hall, New Jersey. USA. 546.

Czakó, J. (szerk.) (1978): Gazdasági állatok viselkedése. (2. kiadás), Mezőgazdasági Kiadó, Budapest 9–212.

Csapó, J., Csapóné Kiss, Zs. (szerk.)(2003): Az Élelmiszer-kémia. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Daccord, R. (1998): Auswirkung einer unterschiedlichen Grünlandbewirtschaftung auf die Milchviehfütterung. Wintertagung für Grünland- und Viewirtschaft, Gumpenstein, Austria.

Dér, F. (1988): A jelentősebb környezeti tényezők hatása a takarmány-pázsitfüvek első növedékének értékére délnyugat-dunántúli mélyfekvésű talajokon. Növénytermelés, 37(3) 239–246.

Edvi, P., Kutas, F., Vucskits, A. (1980): A takarmány puffer vegyületekkel való kiegészítésének hatása a sav-bázis háztartásra szarvasmarha-állományokban. Magyar Állatorvosok Lapja. 35(8) 516–518.

Frame, J. (1992): Improved Grassland Management. Farming Press Books, Ipsvitch, UK.

Haraszti E. (szerk.)(1973): Az állat és a legelő. Mezőgazda Kiadó, Budapest. 1–113.

Harsányi, L. (1979): Húshasznú szarvasmarha-tartás. In: Gyepre és melléktermékre alapozott hústermelés (Szerk.: Vinczeffy, I.). Debreceni Gyepgazdálkodási Napok, Debrecen. 25.

Húsvéth, F. (szerk.)(2003): A gazdasági állatok élettana az anatómia alapjaival Mezőgazda Kiadó, Budapest. 399.

Jávor, A., Molnár, Gy., Kukovics, S., Nábrádi, A. (2001): Tartástechnológiai lehetőségek a juhtenyésztés színvonal növelésében. Innováció a Tudomány és a Gyakorlat az Ezredforduló Agráriumában. Konferencia Kiadvány, Gödöllő, 255–260.

Kota, M., Zsuposné Oláh, A., Vinczeffy, I. (1993): A gyep néhány gyógynövényének takarmányértéke és mikrobiológiai jelentősége. In.: Legeltetéses állattartás. Tudományos közlemények, Debrecen, 159–169.

Leberl, P., Geiger, J., Schenkel, H. (2010): Vergleich verschiedener Futterwertparameter extensiver Grünlandaufwüchse unter dem Gesichtspunkt der Bedarfsdeckung beim Mutterschaf in unterschiedlichen Leistungsstadien. Proceedings of the 19th International Scientific Symposium on Nutrition of Farm Animals. Zadravec-Erjavec Days.

Magyar Takarmány Kódex (2004): II–III kötet. ISBN szám: 9638609753.

Mucsi, I. (1991): A legeltetés jelentősége az állattartásban. Természetes Állattartás, Hódmezővásárhely, 25–31.

Mucsi, I. (2001): A gyep és az állati termékelőállítás kapcsolata napjainkban. In: Nagy G. (szerk.) 2003: Gyepgazdálkodás 2001: 29–31. Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési és Tájhasznosítási Tanszék. Debrecen.

Nyíri, L. (szerk.) (1993): Földműveléstan. Mezőgazda Kiadó. Budapest.

Póti, P., Bedő, S., Tőzsér, J., Kovács, A. (2001): Fejlesztési lehetőségek a hazai juhtenyésztésben. Innováció a Tudomány és a Gyakorlat az Ezredforduló Agráriumában. Konferencia Kiadvány, Gödöllő, 238–245.

Revell, D. K., Morris, S. T., Cottam, Y. H., Hanna, J. E., Thomas, D. G., Brown, S., McCutcheon, S. N. (2002): Shearing ewes at mid-pregnancy is associated with changes in fetal growth and development. Australian Journal, 53(6) 697–705. https://doi.org/10.1071/AR01140

Schmidt, J. (szerk.)(1996): Takarmányozástan. Mezőgazda Kiadó, Budapest. 358.

Spedding, C. R. W. (1967): The grazing sheep in relation to its environment. In: Report of the Proceedings and Invited Papers. Edinburgh. 174–187.

Szemán, L. (1990): Domb- és hegyvidéki gyepek termőképességének javítási lehetőségei. Kandidátusi értekezés. Gödöllő.

Szemán, L. (1991): Gyephozamnövelés újratelepítéssel. Tudományos Tanácskozás. In.: „Természetes állattartás”. Hódmezővásárhely, 119–122.

Szemán, L. (1997): Possibilities of Renovation on Hungary Grasslands. XVIII. International Grassland Congress Proceeding. Volume 2. Canada, Saskatoon, 83–84.

Szemán, L. (2003): Extenzív gyepgazdálkodás. Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program. SZIE-KTI. Budapest-Gödöllő 29.

Szemán, L., Bajnok, M., Harcsa, M., Kulin, B., György, A., Kenéz, Á., Penksza, K. (2008): Gyep fajdiverzitás változása juhlegeltetés hatására. Animal welfare, etológia és tartástechnológia. 4(2), 822–828.

Szentmihályi, S. (1979): Gyepre és melléktermékekre alapozott takarmányozás. In: Gyepre és melléktermékre alapozott hústermelés (Szerk.: Vinczeffy, I.). Debreceni Gyepgazdálkodási Napok, Debrecen. 20.

Tasi, J. (2002): Gyepek gyomnövényei és a gyomszabályozás lehetőségei. Egyetemi jegyzet az MKK Távoktatási Tagozat hallgatói részére. SZIE Gödöllő. 1–40.

Tasi, J. (2011): Gyepgazdálkodás alapjai. Egyetemi jegyzet. Gödöllő.

Tasi, J., Kripner, V. (2003): Rákos-patak menti gyepek gyógynövényeinek jelentősége a hivatalos és a népi gyógyászatban. DGYN 18. Természetes Állattartás, Debrecen, 84–87.

Vinczeffy, I. (1993): A gyep szakirodalmának kialakulása és fejlődése hazánkban. In: Vinczeffy, I (szerk.) 1993: Legelő-és gyepgazdálkodás: 23–28. Mezőgazda Kiadó. Budapest.

Vinczeffy I. (1998): Lehetőségek a legeltetéses állattartásban. DATE Debrecen, 134.

Letöltések

Megjelent

2012-12-28

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Rádli, A., Polgár J. Péter, P. J., & Bene, S. (2012). Magyar merinó és német húsmerinó fajtájú legeltetett anyajuhok étkességének vizsgálata. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 8(2), 198-214. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aweth/article/view/6764

Hasonló cikkek

1-10 a 15-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.