Mikotoxinok átvitele az élelmiszerláncban

Szerzők

  • Mézes Miklós Szent István University, Institute of Basic Animal Sciences, Department of Nutrition, H-2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.2.125

Kulcsszavak:

mikotoxin, élelmiszerlánc, állati eredetű élelmiszerek

Absztrakt

A takarmánynövényeket fertőző penészek megfelelő körülmények között mikotoxinokat is termelnek, amelyek az állatok számára állategészségügyi kockázatot, míg az állati terméket fogyasztók számára élelmiszerbiztonsági veszélyt jelentenek. Az egyes mikotoxinok állati eredetű élelmiszerekben való megjelenése eltérő mértékű, amelynek oka részben az állati szervezetben való eltérő mértékű metabolizmusuk, valamint az állati szövetekben való tárolódásuk mértéke.

A fontosabb takarmánynövényekben és az állati eredetű élelmiszerekben előforduló mikotoxinok közül az afaltoxin B1 és annak hidroxilált származéka, a tejjel és a tojással kiválasztódó aflatoxin M1, jelentős élelmiszerbiztonsági kockázatot hordoz, mert az átvitel mértéke jelentős. A Fusarium penészek által termelt mikotoxinok, így a deoxinivalenol, a T2- és HT-2 toxin, valamint a zearalenon csak alacsony kockázatú, mert az állati eredetű élelmiszerekben nem, vagy csak kismértékben jelennek meg. A fumonizinek ugyanakkor jelentősebb kockázatot hordoznak, mert felszívódásuk mértéke ugyan kicsi, de az szervezetben hosszú időn keresztül tárolódnak, így az állati eredetű élelmiszerekben is kimutathatók. Hasonlóképpen jelentős élelmiszerbiztonsági kockázata van az ochratoxin A-val szennyezett takarmány etetésének is, mert ez is jelentős mértékben akkumulálódik egyes állati eredetű élelmiszerekben.

Információk a szerzőről

  • Mézes Miklós, Szent István University, Institute of Basic Animal Sciences, Department of Nutrition, H-2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    Mezes.Miklos@mkk.szie.hu

Hivatkozások

Bryden, W. L. (2007): Mycotoxins in the food chain: human health implications Asia Pac. J. Clin. Nutr., 16(Suppl. 1) 95–101.

Cawood, M. E., Gelderblom, W. C., Alberts, J. F., Snyman, S. D. (1994): Interaction of 14C-labelled fumonisin B mycotoxins with primary rat hepatocyte cultures. Food Chem. Toxicol., 32(7) 627–632. https://doi.org/10.1016/0278-6915(94)90006-X

Chi, M. S., Robison, T. S., Mirocha, C. J., Behrens, J. C., Shimoda, W. (1978): Transmission of radioactivity into eggs from laying hens (Gallus domesticus) administered tritium labeled T-2 toxin. Poult Sci., 57(5) 1234–1238. https://doi.org/10.3382/ps.0571234

Diaz, D. E. ed. (2005): The Mycotoxin Blue Book. Nottingham University Press, Nottingham

EFSA (2004): Opinion of the Scientific Panel on Contaminants in the Food Chain on a request from the Commission related to Zearalenone as undesirable substance in animal feed. EFSA J. 89 1–35. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2004.89

Eriksen, G. S., Alexander, J. (1998): Fusarium toxins in cereals- a risk assessment. Nordic Couneil of Ministers, Tema Nord, 202, Coppenhagen, pp. 7–44.

Feinberg, B., McLaughlin, C. S. (1989): Biochemical mechanism of action of trichothecene mycotoxins. In: Beasley, V. R. (ed.) Tricothecene mycotoxins. Pathophysiologic effects. Vol. I. CRC Press, Boca Raton, pp. 27–35.

Galtier, P. (1978) Contribution of pharmacokinetic studies to mycotoxicology—Ochratoxin A. Vet. Sci. Commun., 1. 349–358. https://doi.org/10.1007/BF02267666

Galvani, F., Calofaro, V., Galvano, G. (1996): Occurrence and stability of aflatoxin M1 in milk and milk products. A worldwide review. J. Food Prot., 59(10) 1079–1090. https://doi.org/10.4315/0362-028X-59.10.1079

Galvano, F., Ritieni, A., Piva, G., Pietri, A. (2005): Mycotoxins int he food chain. In: Diaz, D.E. ed.: The Mycotoxin Blue Book, Nottingham University Press, Nottingham, pp. 187–224.

Harwig, J., Kuiper-Goodman, T., Scott, P. M. (1983): Microbial food toxicants: Ochratoxins. In: Rechcigl, M. ed., Handbook of Foodborne Diseases of Biological Origin, CRC Press, Boca Raton, pp. 193–238.

Jouany, J.-P., Diaz, D. E. (2005): Effects of mycotoxins in ruminants. In: Diaz, D. E. ed.: The mycotoxin blue book. Nottingham University Press, Nottingham, pp. 295–322.

King, R., McQueen, R. E., Levesque, D., Greenhalgh, R. (1984): Transformation of deoxynivalenol by rumen microorganisms. J. Agric. Food. Chem., 32(5) 1181–1183. https://doi.org/10.1021/jf00125a061

Malekinejad, H., Maas-Bakker, R., Fink-Gremmels, J. (2006): Species differences in the hepatic biotransformation of zearalenone. Vet. J., 172(1) 96–102. https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2005.03.004

Martinez-Larranaga, M. R., Anadon, A., Diaz, M. J., Fernandez-Cruz, M. L., Martinez, M. A., Frejo, M. T., Martinez, M., Fernandez, R., Anton, R. M., Morales, M. E., Tafur, M. (1999): Toxicokinetic and oral bioavailability of fumonisin B1. Vet. Hum. Toxicol., 41: 357–362.

Oliveira, C. A., Kobashigawa, E., Reis, T. A., Mestieri, L., Albuquerque, R., Corręa, B. (2000): Aflatoxin B1 residues in eggs of laying hens fed a diet containing different levels of the mycotoxin. Food Addit Contam., 17(6) 459–462. https://doi.org/10.1080/02652030050034037

Parsons, M. W., Munkvold, G. P. (2010): Associations of planting date, drought stress, and insects with Fusarium ear rot and fumonisin B1 contamination in California maize. Food Addit. Contam., 27(5) 591–607. https://doi.org/10.1080/19440040903456337

Paterson, R. R. M., Lima, N. (2011): Further mycotoxin effects from climate change. Food Res. Internat., 44(9) 2555–2566. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.05.038

Peraica, M., Radič, B., Lucič, A., Pavlovič, M. (1999): Toxic effects of mycotoxins in humans. Bull. WHO, 77(9) 754–766.

Prelusky, D. B., Trenholm, H. L., Lawrence, G. A., Scott, P. M. (1984): Nontransmission of deoxynivalenol (vomitoxin) to milk following oral administration to dairy cows. J. Environ. Sci. Health., B. 19(7) 593–609. https://doi.org/10.1080/03601238409372453

Prelusky, D. B., Hamilton, R. M., Trenholm, H. L., Miller, J. D. (1986): Tissue distribution and excretion of radioactivity following administration of 14C-labeled deoxynivalenol to White Leghorn hens. Fundam. Appl. Toxicol., 7(4) 635–645. https://doi.org/10.1093/toxsci/7.4.635

Prelusky, D. B., Hartin, K. E., Trenholm, H. L., Miller, J. D. (1988): Pharmacokinetic fate of 14Clabeled deoxynivalenol in swine. Fundam. Appl. Toxicol., 10(2) 276–286. https://doi.org/10.1093/toxsci/10.2.276

Prelusky, D. B., Hamilton, R. M., Trenholm, H. L. (1989): Transmission of residues to eggs following long-term administration of 14C-labelled deoxynivalenol to laying hens. Poult. Sci., 68(6) 744–748. https://doi.org/10.3382/ps.0680744

Prelusky, D. B., Scott, P. M., Trenholm, H. L., Lawrence, G. A. (1990): Minimal transmission of zearalenone to milk of dairy cows. J. Environ. Sci. Health., 25(1) 87–103. https://doi.org/10.1080/03601239009372678

Prelusky, D. B., Trenholm, H. L., Savard, M. E. (1994): Pharmacokinetic fate of 14C-labelled fumonisin B1 in swine. Nat. Toxins., 2(2) 73–80. https://doi.org/10.1002/nt.2620020205

Richard, J. L., Meerdink, G., Maragos, C. M., Tumbleson, M., Bordson, G., Rice, L. G., Ross, P. F. (1996): Absence of detectable fumonisins in the milk of cows fed Fusarium proliferatum (Matsushima) Nirenberg culture material. Mycopathologia, 133. 123–126. https://doi.org/10.1007/BF00439124

Robens, J. F., Richard, J. L. (1992): Aflatoxins in animal and human health. Rev. Environm. Contam. Toxicol., 127. 69–94. https://doi.org/10.1007/978-1-4613-9751-9_3

Salwa, A., Anwer, W. (2009): Effect of naturally contaminated feed with aflatoxin on performance of laying hens and the carryover of aflatoxin B1 residues in table eggs. Pak. J. Nutr., 8(2) 181–186. https://doi.org/10.3923/pjn.2009.181.186

Smith, J. S., Thakur, R. A. (1996) Occurrence and fate of fumonisins in beef. Adv. Exp. Med. Biol., 392. 39–55. https://doi.org/10.1007/978-1-4899-1379-1_4

Trucksess, M. W., Stoloff, L., Young, K. (1983): Aflaoxicol and aflatoxins B1 and M1 in eggs and tissues of laying hens consuming aflatoxin contaminated feed. Poult. Sci., 62(11) 2176–2182. https://doi.org/10.3382/ps.0622176

Yousef, A. E., Marth, E. H. (1989): Stability and degradation of aflatoxin M1. In: van Egmond, H. P. ed: Mycotoxins in Dairy Products. Elsevier Applied Science, London, pp. 11–55.

Veprikova, Z., Zachariasova, M., Dzuman, Z., Zachariasova, A., Feneolva, M., Slavikova, P., Vacavicakova, M., Mastovska, K., Hengst, D., Hajslova, J. (2015): Mycotoxins in plantbased dietary supplements: Hidden risk for consumers. J. Agric. Food Chem., 63(29) 6633–6643. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.5b02105

Verger, P., Volatier, J. L., Dufour, A. (1999): Estimation des niveaux théoriques d’ingestion d’aflatoxines et d’ochratoxine. In: Pfohl-Leszkowicz, A. ed.: Les mycotoxines dans l’alimenation: evaluation et gestion du risque. TEC & DOC Lavoisier, Paris, pp. 371–384.

Vudathala, D. K., Prelusky, D. B., Ayroud, M., Trenholm, H. L., Miller, J. D. (1994): Pharmacokinetic fate and pathological effects of 14C-fumonisin B1 in laying hens. Nat. Toxins., 2(2) 81–88. https://doi.org/10.1002/nt.2620020206

Wolzak, A., Pearson, A. M., Coleman, T. H., Pestka, J. J., Gray, J. I. (1985): Aflatoxin deposition and clearance in the eggs of laying hens. Food Chem. Toxicol., 23(12) 1057–1061. https://doi.org/10.1016/0278-6915(85)90052-3

Zaghini, A., Martelli, G., Ronchada, P., Rizzi, L. (2005): Mannanoligosaccharides and aflatoxin B1 and M1 residues in fed of laying hens. Effect on egg quality, aflatoxin B1 and M1 residue in eggs and aflatoxin B1 levels in liver. Poult. Sci., 84(6) 825–832. https://doi.org/10.1093/ps/84.6.825

Letöltések

Megjelent

2015-12-22

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Mikotoxinok átvitele az élelmiszerláncban. (2015). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 11(2), 125-130. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.2.125

Hasonló cikkek

1-10 a 73-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.