The effect of 4% and 8% Thyme inclusion on the performance and health status of growing and finishing rabbit

Authors

  • Károly Kustos Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Enikő Abayné Hamar Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Márta Balláné Erdélyi Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézet, Takarmányozástani Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Natasa Fazekas Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Mónika Heincinger Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Mária Kovács-Weber Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • András Nyíri Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Rubina Szabó Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Ágnes Zimborán Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Zsuzsanna Gerber LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Johann Gerber LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Brigitta Somodi LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.080

Keywords:

Thyme, growth, mortality, season, herb

Abstract

During their post-separation period, the rabbits are most sensitive for digestive disorders, with increasing health risk. As growth promoter antibiotics are banned, so herbs and spices could be substitutes for those. In our experiments, whole plants of thyme were used in the feed mix with 5 and 10% dosage. According to our results the thyme added feed has a dose-dependent effect on the production of growing and finishing groups of rabbits. The health of the rabbits cannot be improved by the studied supplement, also mortality cannot be reduced. The season, depending also on the feed, influenced the production.

Author Biography

  • Károly Kustos, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    corresponding author
    kustos.karoly@mkk.szie.hu

References

Baratta, M. T., Dorman, H. J. D., Deans, S. G., Biondi, D. M. and Ruberto, G. (1998): Chemical composition, antimicrobial and antioxidant activity of laurel, sage, rosemary, oregano and coriander essential oils. J. Essent. Oil Res. 10(6) 618–627. https://doi.org/10.1080/10412905.1998.9700989

Celia, C., Cullere, M., Gerencsér, Z. Matics, Z., Tasoniero, G., Dal Bosco, A., Giaccone, V., Szendrő, Z., Dalle Zotte, A. (2016): Effect of pre- and post-weaning dietary supplementation with Digestarom® herbal formulation on rabbit carcass traits and meat quality. Meat Sci. 118. 89–95. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2016.03.022

Dal Bosco, A., Gerencsér, Z., Szendrő, Z., Mugnai, C., Cullere, M., Kovàcs, M., Ruggeri, S., Mattioli, S., Castellini, C., Dalle Zotte, A. (2014): Effect of dietary supplementation of Spirulina (Arthrospira platensis) and Thyme (Thymus vulgaris) on rabbit meat appearance, oxidative stability and fatty acid profile during retail display. Meat Sci. 96(1) 114–119. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.06.021

Dalle Zotte, A., Cullere, M., Sartori, A., Szendrő, Z., Kovàcs, M., Giaccone, V., Dal Bosco, A. (2014): Dietary Spirulina (Arthrospira platensis) and Thyme (Thymus vulgaris) supplementation to growing rabbits: effects on raw and cooked meat quality, nutrient true retention and oxidative stability. Meat Sci., 98(2) 94–103. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2014.05.005

Dalle Zotte, A. (2014): Rabbit farming for meat purposes. A review. Animal Frontiers 4(4) 62–67. https://doi.org/10.2527/af.2014-0035

Fekete, S., Lebas, F. (1982): Einfluß eines Thymian-Extraktes (Thymus vulgaris) auf die Verdaulichkeit, Verwertung und Schmackhaftigkeit des Fertigfutters bei Kaninchen. 2. International Kolloquium, 15–17.9.

Placha, I., Chrastinova, L., Laukova, A., Cobanova, K., Takacova, J., Strompfova, V., Chrenkova, M., Formelova, Z., Faix, S. (2013): Effect of thyme oil on small intestine integrity and antioxidant status, phagocytic activity and gastrointestinal microbiota in rabbits. Acta Vet Hung., 61(2) 197–208. https://doi.org/10.1556/avet.2013.012

Published

2016-11-26

Issue

Section

Cikk szövege

How to Cite

The effect of 4% and 8% Thyme inclusion on the performance and health status of growing and finishing rabbit. (2016). Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 12(2), 80-90. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.080

Similar Articles

1-10 of 25

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>