A „Baromfi-kondicionáló WS” takarmány-adalékanyag hatása a törzsludak szaporodási paramétereire

Autor/innen

  • Péter Tóth Szent István Egyetem, Gödöllő
  • Csaba Szabó Szent István Egyetem, Gödöllő
  • Annamária Kerti Szent István Egyetem, Gödöllő
  • István Hutás Pharmatéka Bt., Budapest
  • Ákos Treuer Pharmatéka Bt., Budapest
  • Janan Janbaz Szent István Egyetem, Gödöllő

Schlagwörter:

lúd, szaporodás, takarmány-adalékanyag

Abstract

A nyomelemeket, esszenciális vitaminokat és aminosavakat tartalmazó „Baromfi-kondicionáló WS” takarmány-adalékanyag hatását vizsgáltuk a szaporodási paraméterek alakulására két árutermelő törzslúd állományban, fél-extenzív és intenzív tartási rendszerben. Mindkét rendszerben két-két, külön ólban elhelyezett lúdfalkát vontunk vizsgálatba. A kezelt és a kontroll falka létszáma a fél-extenzív rendszerben azonos (1500 tojó és 500 gúnár), az intenzív rendszerben hasonló (467 tojó és 182 gúnár, illetve 502 tojó és 198 gúnár) volt. A kezelt falkák a készítményt 0.1 g/kg élősúly adagban kapták az ivóvízben 10 napos időközönként, a kontrollok pedig az ivóvizet. A ludak itatása a fél-extenzív rendszerben 10 nappal a várható tojásrakási időszak előtt, az intenzív rendszerben június 10-én kezdődött. A fél-extenzív rendszerben a kezelt falka 9 tojással többet termelt egy tojóra vetítve és 8%-kal intenzívebben, mint a kontroll, de a két falkában hasonló volt a tojások termékenysége (93.0%-93.5%), keltehetősége (89%-88%) és a kelési arány azonos (72%-72%) volt. Az intenzív rendszerben a kontrollhoz képest a kezelt falka csupán egy tojással termelt többet egy tojóra vetítve, de kissé javult tojásaik termékenysége (87% vs. 82%) és kelési aránya (59% vs. 56%).

Literaturhinweise

Amaefule, K. U., Ojewola, G. S., Uchegbu, E. C. (2004): The effect of methionine, lysine and/or vitamin C (ascorbic acid) supplementation on egg production and egg quality characteristics of layers in the humid tropics. Livestock Research for Rural Development, 16. 9. http://www.lrrd.org/lrrd16/9/amae16064.htm

Buckland, R., Guy, G. (ed.) (2002): Goose production. In: FAO Animal Production and Health Paper (FAO), no. 154/ FAO, Rome (Italy), Animal Production and Heath Div., 146.

Reddy, V. R. (2004): The role of acidifiers in poultry nutrition. Avitech Technical Bulletin. www.avitechnutrition.com

Weber, M., Sidó, I., Apáti Nagy, G., Ábrahám, Cs., Szabó, R. T., Mézes, M., Erdélyi, M. (2013): Egy lehetséges alternatíva: tenyészludak termelési paramétereinek javítása gyógynövény-kiegészítésekkel. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia, 9. 393-400.

Veröffentlicht

2014-12-30

Ausgabe

Rubrik

Cikkek

Zitationsvorschlag

Tóth, P., Szabó, C., Kerti, A., Hutás, I., Treuer, Ákos, & Janbaz, J. (2014). A „Baromfi-kondicionáló WS” takarmány-adalékanyag hatása a törzsludak szaporodási paramétereire. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 10(2), 129-134. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aweth/article/view/6682

Ähnliche Artikel

1-10 von 25

Sie können auch eine erweiterte Ähnlichkeitssuche starten für diesen Artikel nutzen.

Am häufigsten gelesenen Artikel dieser/dieses Autor/in