A tojások fizikai minőségének összehasonlító vizsgálata különböző típusú tyúkállományokban
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.2.70Kulcsszavak:
tyúk, tojásminőség, korreláció, sárga magyar tyúkAbsztrakt
Négy tyúk genotípus: őshonos sárga magyar tyúkfajta mosonmagyaróvári és gödöllői tenyészete (SMO, SMG), 2 kettőshasznú tyúkfajta (gödöllői new hampshire – NHS és gödöllői fehér plymouth – WPM) és a Hy-Line barna tojóhibrid (HYL) állományban vizsgáltuk a tojások fizikai minőségét és a tulajdonságok közti összefüggéseket. A vizsgált paraméterek a következőek voltak: a tojás súlya, hossza és szélessége, a tojásprofil index, a fehérje és a sárgája súlya, a tojáshéj szilárdsága, súlya és vastagsága. A genotípus hatása a tojássúly, a szélesség és hosszúság, továbbá a tojásprofil index és a tojássárgája aránya esetében szignifikáns volt. A sárga magyar tojók hosszabb tojásokat tojtak, nagyobb sárgája aránnyal, mint a többi genotípus. Az SMG csoport által termelt tojások szignifikánsan kisebb súlyúak voltak az NHS, WPM és HYL tojásoknál, ugyanakkor héjszilárdságuk szignifikánsan meghaladta az SMO és a HYL tojásokét. Pozitív korrelációt találtunk minden csoportban a tojássúly és a tojáshosszúság, a tojássúlytojásszélesség között, negatív korrelációt pedig a tojásfehérje súlya és sárgájának súlya között. A tojássúly és a tojáshéj súlya, illetve vastagsága közötti korreláció az NHS és WPM tojásokban negatív volt. Az eredmények arra utalnak, hogy a súly kivételével a fizikai tulajdonságok megegyeznek vagy jobbak a szelektálatlan őshonos tyúkfajták tojásaiban, mint a szelektált fajtáktól vagy a tojóhibridtől származókéban. A paraméterek közül kiemeljük a tojássárgája arányát, a héjszilárdságot, és a tojássúly és tojássárgája súlya közti összefüggéseket.
Hivatkozások
Alders, R. G., Pym, R. A. E. (2009): Village poultry: still important to millions, eight thousand years after domestication. World’s Poultry Science Journal, 65(2) 181–190. https://doi.org/10.1017/S0043933909000117
Bain, M. M. (1991): A reinterpretation of egg-shell stength. In: Solomon, S. E. (ed.): Egg and eggshell quality. Wolfe, London
Bodó, I., Szalay, I. (2007): Génbázisok megőrzése a fenntartható állattenyésztésben. Állattenyésztés és Takarmányozás, 56(5), 403–413.
Dong Xuan, K. D. T., Szalay, I. T. (2007): Agricultural research for Development (ARD) – Trilateral Hungarian-Vietnamese-Lao sample to develop poultry breeding in South-East Asia. Proc. 5th Vietnamese-Hungarian International Conference on Animal Production and Aquaculture for Sustainable Farming, Can Tho University, Can Tho, Vietnam, 11-15. August, 2007. 1-5 p. http://www.mge-hu.com
Emamgholi Begli, H., Zerehdaran, S., Hassani, S., Abbasi, M. A., Khan Ahmadi, A. R. (2010): Heritability, genetic and phenotypic correlations of egg quality traits in Iranian native fowl British Poultry Science, 51(6) 740–744. https://doi.org/10.1080/00071668.2010.528750
Ferencz, T. R., Lencsés, Gy., Szalay, I. (2004): A gyöngytyúktojás fizikai tulajdonságai és a perzisztencia közötti összefüggések vizsgálata egy magyar parlagi típusú állományban, A Baromfi, 7. 41–47.
Grunert, K. G. (2005): Food quality and safety: consumer perception and demand European Review of Agricultural Economics, 32(3) 369–391. https://doi.org/10.1093/eurrag/jbi011
Guéye, E. F. (2000): The role of family poultry in poverty alleviation, food security and the promotion of gender equality in rural Africa. Outlook on Agriculture, 29(2) 129–136. https://doi.org/10.5367/000000000101293130
Hartmann, C., Johansson, K., Strandberg, E., Wilhelmson, M. (2000): One-generation divergent selection on large and small yolk proportions in a White Leghorn line. British Poultry Science, 41(3) 280–286. https://doi.org/10.1080/713654930
Henson, E. L. (1992) In situ conservation of livestock and poultry. FAO Animal Production and Health Paper 99, FAO, Rome and UNEP
Hocking, P. M., Bain, M., Channing, C. E., Fleming, R., Wilson, S. (2003): Genetic variation for egg production, egg quality and bone strength in selected and traditional breeds of laying fowl. British Poultry Science, 44(3) 365–373. https://doi.org/10.1080/0007166031000085535
IBM CORP. (2011): IBM SPSS Statistics for Windows, Version 20.0. Armonk, NY: IBM Corp.
Lencsés, Gy. (2001): Tojótyúkok Ca és P forgalmának nyomon követése többféle módszerrel. Doktori (PhD) értekezés, Szent István Egyetem, Gödöllő
Lencsés, Gy. (2003): A tojástermelés élettana in: Kovács, F., Bodó, I., Seregi, J., Udovecz, G.: Őshonos állataink és termékeik, a hungarikumok, MTA, 239 p.
Lund, W. A., Heiman, V., Wilhelm, L. A. (1937): The relationship between egg shell. thickness and strength Scientific Paper No. 368, College of Agriculture and Experiment Station, State College of Washington, Pullman.
Mitrovic, S., Pandurevic, T., Milic, V., Djekic, V., Djermanovic, V., (2010): Weight and egg quality correlation relationship on different age laying hens Journal of Food, Agriculture & Environment, 8(3–4) 580–583.
Mtileni, B. J., Muchadeyi, F. C., Maiwashe, A., Chimonyo, M., Dzama, K. (2012): Conservation and utilisation of indigenous chicken genetic resources in Southern Africa. World's Poultry Science Journal, 68(4) 727–748. https://doi.org/10.1017/S0043933912000852
Parmar, S. N. S., Thakur, M. S., Tomar, S. S., Pillai. P. V. A. (2006): Evaluation of egg quality traits in indigenous Kadaknath breed of poultry. Livestock Research for Rural Development, 18(9) http://www.lrrd.org/lrrd18/9/parm18132.htm
Scott, T. A., Silversides, F. G. (2000): The effect of storage and strain of hen on egg quality Poultry Science, 79(12) 1725–1729. https://doi.org/10.1093/ps/79.12.1725
Singh, R., Cheng, K. M., Silversides, F. G. (2009): Production performance and egg quality of four strains of laying hens kept in conventional cages and floor pens. Poultry Science, 88(2) 256–264. https://doi.org/10.3382/ps.2008-00237
Szalay, I., Lencsés, Gy. (2004): Néhány fizikai paraméter összefüggéseinek vizsgálata különböző típusú és fajú háziszárnyasok tojásaiban A Baromfi, 7(1) 42–47.
Voisey, P. W., Hunt, J. R. (1974): Measurement of eggshell strength Journal of Texture Studies, 5(2) 135–182. https://doi.org/10.1111/j.1745-4603.1974.tb01099.x
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2015 Bódi László, Thieu Ngoc Lan Phuong, Kovácsné Gaál Katalin, Konrád Szilárd, Barta Ildikó, Kisné Do thi Dong Xuan, Szentes Katalin Ágnes, Szalay István, Lencsés György
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.