Technical note on the introduction of partridge coloured Hungarian chicken in the mekong delta of Vietnam

Szerzők

  • Lan Phuong Thieu Ngoc Research Centre for Farm Animal Gene Conservation (HáGK), Gödöllő, Hungary; Association of Hungarian Small Animal Breeders for Gene Conservation (MGE), Gödöllő, Hungary
  • Bódi László Research Centre for Farm Animal Gene Conservation (HáGK), Gödöllő, Hungary; Association of Hungarian Small Animal Breeders for Gene Conservation (MGE), Gödöllő, Hungary
  • Dau N. T. Tra Vinh University (TVU), Tra Vinh, Vietnam
  • Thuy Linh N. Tra Vinh University (TVU), Tra Vinh, Vietnam
  • Thanh My N. Mylan Group® (MLG), Tra Vinh, Vietnam
  • Minh Thu P. T. Thuy Phuong Poultry Research Centre, Hanoi, Vietnam
  • Dong Xuan K. D. T. Research Centre for Farm Animal Gene Conservation (HáGK), Gödöllő, Hungary; Association of Hungarian Small Animal Breeders for Gene Conservation (MGE), Gödöllő, Hungary
  • Szalay István Research Centre for Farm Animal Gene Conservation (HáGK), Gödöllő, Hungary; Association of Hungarian Small Animal Breeders for Gene Conservation (MGE), Gödöllő, Hungary

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.1.001

Kulcsszavak:

baromfi vándoról, fogolyszínű magyar tyúk, adaptáció, Tra Vinh, Vietnam

Absztrakt

A tanulmány röviden bemutatja Tra Vinh (Vietnam) tartomány agrárgazdaságát, a fogolyszínű magyar tyúk (PH) adaptációs vizsgálatának helyi technológiai feltételeit és eredményeit a Mekong-deltában, Tra Vinh tartományban. Egy új tyúkfajta bevezetése során a rugalmasság, a helyi körülmények (hőmérséklet, páratartalom, nappalhossz) figyelembevétele, valamint a helyi erőforrások (pl. bambusz roló, rizshéj) hasznosítása meghatározó, melyre a tanulmány gyakorlati példákat mutat be. Az adaptációs vizsgálatok során a PH fajtát viszonylag jó életképesség (89.6% túlélési arány) jellemezte 8 hetes életkorig. Bár egyelőre kevés adat áll rendelkezésre a PH fajtáról Tra Vinhben, az előzetes vizsgálatok szerint a termelése nem marad el az Észak-Vietnamban, szubtrópusi körülmények között mért eredményektől. A szerzők további adaptációs vizsgálatokat javasolnak a PH fajta helyi hasznosítására a fenntartható, hagyományos termelésben és keresztezési programokban, kiegészítve a baromfi vándorólak helyi használatával a szabadtartásos tyúktenyésztésben.

Információk a szerzőről

  • Lan Phuong Thieu Ngoc, Research Centre for Farm Animal Gene Conservation (HáGK), Gödöllő, Hungary; Association of Hungarian Small Animal Breeders for Gene Conservation (MGE), Gödöllő, Hungary

    levelezőszerző
    phuong@hagk.hu

Hivatkozások

Báldy, B. (1954): Baromfitenyésztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Doan, B. H., Thanh, H. (2011): Meat productivity and quality of three crossbred broilers Mia, Ho and Luong Phuong. Journal of Science and Development of Hanoi University of Agriculture, 9(6) 941–947.

Dong Xuan, K. D. T., Szalay, I., Lan Phuong, T. N. (2015): Adaptation of Hungarian guinea fowl to tropical underprivileged regions of South Vietnam. Emerging Innovations in Agriculture: From Theory to Practice, A. Rakshit (eds), ATINER publication. 197–204.

Dong Xuan, K. D. T., Szalay, I., Tien, P. D., Thu, P. T. M., Vang, N. D. (2008): Adaptation of old Hungarian poultry breeds in Southeast Asia - An alternative way of conservation. Proceedings of the 7th Rare Breed International Global Conference on the Conservation of Animal Genetic Resources “Impact of the Globalisation on the Animal Genetic Resources”, Hanoi, Vietnam. 13–18.

Dong Xuan, K. D. T., Szalay, I., Su, V. V., Tieu, H. V., Vang, N. D. (2006): Animal genetic resources and traditional farming in Vietnam. Animal Genetic Resources Information, 38. 1–17. https://doi.org/10.1017/S1014233900002017

Dong Xuan, K. D. T., Szalay, I. (2003): Possibilities and aspects to introduce foreign poultry genetic resources to Central Vietnam. In: Proceeding of the 3rd Vietnamese-Hungarian conference on “Domestic animal production and aquaculture-quality and rural development”, Vietnam, 47–54.

Dong Xuan, K. D. T., Szalay, I., Tien, P. D., Thu, P. T. M., Vang, N. D. (2008): Adaptation of old Hungarian poultry breeds in Southeast Asia - An alternative way of conservation. Proceedings of the 7th Rare Breed International Global Conference on the Conservation of Animal Genetic Resources “Impact of the Globalisation on the Animal Genetic Resources”, Hanoi, Vietnam. 13–18.

GSO. 2013: Statistical year book of Vietnam. Accessed on 24 August, 2015. http://www.gso.gov.vn/

Jamieson, N. L. (1995): Understanding Vietnam. University of California Press, Berkeley and Los Angeles, California, US.

Lan Phuong, T. N., Barta, I., Bodi, L., Dong Xuan, K. D. T., Kovacs, J. N., Ferencz, T. R., Szalay, I. T. (2014): Egg production profiles of seven traditional Hungarian chicken breeds. European Poultry Science, 78. https://doi.org/10.1399/eps.2014.69

Lan Phuong, T. N., Dong Xuan, K. D. T, Szalay, I. (2015): Traditions and local use of native Vietnamese chicken breeds in sustainable rural farming. World’s Poultry Science Journal, 71(2) 385–396. https://doi.org/10.1017/S0043933915000380

Lonely Planet. (2009): Vietnam - Travel Guide. Lonely Planet publication, Singapore.

Nhan, T. K., Thieu, P. C., Son, V. N., Tieu, H. V., Tuyen, D. C., Thuy, N. T., Hong, N. T. (2010): Egg production and quality of VCN-G15 and Fayoumi crossbred laying hens. Journal of Science and Technology in Animal Husbandry, National Institute of Animal Husbandry of Vietnam, 26. 26–34.

Rusfidra, M. G., Yuda, G., Muhammad, H. A., Husmaini, F. A., Kusnadidi, S., Tertia, D. N. (2015): Flock composition, effective population size and inbreeding rate of Kokok Balenggek chicken breed under in situ conservation. International Journal of Poultry Science, 14(2) 117–119. https://doi.org/10.3923/ijps.2015.117.119

Szalay, I. (2002): Régi magyar baromfifajták – Old Hungarian Poultry. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Szalay, I., Dong Xuan, K. D. T. (2007): Sustainability and gene conservation as guiding principles of the Hungarian-Vietnamese poultry research for development. Proceedings of the 5th Vietnamese-Hungarian international conference on animal production and aquaculture for sustainable farming, Can Tho University, Can Tho, Vietnam, 21–25.

Szalay, I., Dong Xuan, K.D.T., Virag, G., Szentes, K.A., Bodi, L. (2009): Prospects for conserving traditional poultry breeds of the Carpathian Basin. Journal of Animal Welfare, Ethology and Housing Systems, 5 (2). 119-148.

Szalay, I. (2015): Régi magyar baromfifajták a XXI. században – Old Hungarian poultry in the 21st century. Mezőgazda Kiadó, Budapest. https://www.mgegodollo.hu

Tam, N. D., Thao, N. Q. (2004): Atlat dia li Viet Nam. NXB Giao duc, Vietnam.

Thuan, L. M. (2003): Influence of age and egg size on egg production, and hatchability of Luong Phuong chicken breed. Journal of science and technique in agriculture and forestry, Ho Chi Minh University of Agriculture and Forestry, 2. 60–61.

Tien, P. D., Thu, P. T. M., Dung, N. N., Nga, N. T., Dan, B. T. T., Dong Xuan, K. D. T., Szalay, I. (2010): Traditional Hungarian Turkey breeds in Southeast-Asia: Overview of the adaptation studies in Vietnam. Journal of Animal Welfare, Ethology and Housing Systems, 6 (1) 49–68.

Tuyen, D. C., Thieu, P. C., Son, V. N., Tieu, H. V. (2010): Egg production and quality of 3/4 Fayoumi crossbred laying hens. Journal of Science and Technology in Animal Husbandry, National Institute of Animal Husbandry of Vietnam, 27. 15–21.

Zanetti, E., De Marchi, M., Dalvit, C., Cassandro, M. (2010): Genetic characterization of local Italian breeds of chickens undergoing in situ conservation. Poultry Science, 89(3) 420–427. https://doi.org/10.3382/ps.2009-00324

Letöltések

Megjelent

2016-03-18

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Technical note on the introduction of partridge coloured Hungarian chicken in the mekong delta of Vietnam. (2016). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 12(1), 1-10. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.1.001

Hasonló cikkek

1-10 a 77-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei