A tojássárgája objektív színvizsgálati lehetősége
Kulcsszavak:
tojássárgája, színvizsgálat, sárga magyarAbsztrakt
Vizsgálataink során összehasonlítottuk az őshonos sárga magyar tyúkok tojásainak, valamint a kereskedelmi forgalomban kapható tojások sárgájának a gyakorlatban elterjedten használt DSM Roche-skálával, illetve egy objektív mérést lehetővé tevő spektrofotometriás műszerrel (HunterLab Miniscan XE Plus) végzett színmérési eredményeit. 131 darab sárga magyar tyúktojás és 28 darab kereskedelemben vásárolt tojássárgáját vizsgáltuk meg, az utóbbiaknál szemmel láthatóan intenzívebb, pirosas sárgába hajló sárgájaszínt tapasztaltunk. Ez a különbség a műszeres színvizsgálat során, illetve a DSM Roche-skálával mért értékeknél egyaránt megmutatkozott. A sárga magyar tyúkok tojásainak sárgái esetében a DSM Roche-skálával mért értékek átlaga 8,36 volt, míg a műszerrel mért világossági (L*) értékeknél 62,24-os, a pirossági (a*) értékeknél 13,77-os, a sárgássági (b*) értékeknél pedig 60,46-os átlagot számoltunk. A kereskedelmi forgalomban vásárolt tojások sárgájaszínét a DSM Roche-skálán a 14-es és a 15-ös árnyalathoz tudtuk besorolni, a spektrofotometriás műszerrel mért világossági (L*) értékek átlaga 51,67, a pirossági (a*) értékeké 30,44, a sárgássági (b*) értékeké pedig 53,36 volt. A HunterLab Miniscan XE Plus készülékkel mért világossági (L*) értékek és a Roche-skálával mért értékek között erős negatív korrelációt (r = -0,9198) tapasztaltunk. Szintén erős, de pozitív korrelációs együtthatót számoltunk a pirossági (a*) értékek és a Roche-skálával mért értékek között (r = 0,9618). A sárgássági (b*) értékek és a Roche-skálával mért értékek között a korrelációs együttható gyenge volt (r = 0,3763). Feltételezésünk szerint ez azzal magyarázható, hogy a sárga szín árnyalatai közti különbséget az emberi szem kevésbé képes észlelni.
Hivatkozások
Baker, R., Günther, C. (2004): The role of carotenoids in consumer choice and the likely benefits from their inclusion into products for human consumption. Trends in Food Science & Technology, 15(10) 484–488. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2004.04.0094
Bárdos, L. (2006): A természetes eredető karotinoidok metabolizmusa tyúkfélékben. T 042846 sz. OTKA pályázat zárójelentése. http://real.mtak.hu/815/1/42846_ZJ1.pdf
Blount, J. D., Houston, D. C., Møller, A. P. (2000): Why egg yolk is yellow. Trend sin Ecology Evolution, 15(2) 47–49. https://doi.org/10.1016/S0169-5347(99)01774-7
Bogenfürst, F. (2000): Baromfikeltetés. In: Állattenyésztés 2. Baromfi, haszongalamb (szerk.: Horn, P.). Mezőgazda Kiadó, Budapest. 359–406.
Dvorak, P., Dolezalova, J., Suchy, P. (2009): Photocolorimetric determination of yolk colour in relation to selected quality parameters of eggs. Journal of the Science of Food and Agriculture, 89(11) 1886–1889. https://doi.org/10.1002/jsfa.3668
Fredriksson, S., Elwinger, K., Pickova, J. (2005): Fatty acid and carotenoid composition of egg yolk as an effect of microalgae addition to feed formula for laying hens. Food Chemistry, 99(3) 530–537. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.08.018
Gregosits, B., Kerti, A., Bárdos, L. (2007): A karotinoid kutatás nem szokványos kísérleti állatai. Animal welfare, etológia és tartástechnológia, 3(1) 2–15.
Horn, P. (1981): A baromfi genetikai sajátosságai. In: A baromfitenyésztők kézikönyve (szerk.: Horn, P.). Mezőgazdasági Kiadó, Budapest. 72–108.
Kerti, A., Szabó, Cs., Gregosits, B., Jung, I., Bárdos, L. (2008): A tojásminőség fontos festékanyagai. Animal welfare, etológia és tartástechnológia, 4(2) 773–780.
Leal, M., De Mejia, E. G., Ruiz, F., Shimada, A. (1998): Effect of Carotenoids on Cytotoxicity of T-2 Toxin on Chicken Hepatocytes In Vitro. Toxicol in Vitro, 12(2) 133–139. https://doi.org/10.1016/S0887-2333(97)00110-0
Mihók, S. (2006): A tyúk származása, eredete, kultúrtörténete. In: Gazdasági állataink – fajtatan. Tyúk, gyöngytyúk, pulyka, kacsa, pézsmaréce, lúd (szerk.: Mihók, S.). Mezőgazda Kiadó, Budapest. 10–11.
Novák, Á. T. (2008): A sárga magyar tyúk tojásparamétereinek vizsgálata eltérő termelési periódusokban. Diplomadolgozat. Nyugat-magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár
Stadelman, J. W., Cotterill, J. O. (1977): Egg science and technology. AVI Publishing Company, Inc., Wetsport, Connecticut.
Szőcs, I., Törcsvári, Zs. (2002): Kétváltozós sztochasztikus kapcsolatok. In: Alkalmazott statisztika. Agroinform Kiadó, Budapest. 275–404.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2012 Konrád Szilárd, Kovács Anett, Kovácsné Gaál Katalin

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.