A Kárpát-medencében honos régi baromfifajták génmegőrzésének lehetőségei

Szerzők

  • Szalay István Tibor Association of Hungarian Small Animal Breeders for Gene Conservation (MGE), H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 208, Hungary; Research Institute for Animal Breeding and Nutrition, Division of Small Animal Research (ÁTK-KÁTKI), H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 200, Hungary
  • Kisné Do thi Dong Xuan Association of Hungarian Small Animal Breeders for Gene Conservation (MGE), H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 208, Hungary; Research Institute for Animal Breeding and Nutrition, Division of Small Animal Research (ÁTK-KÁTKI), H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 200, Hungary
  • Virág Györgyi Association of Hungarian Small Animal Breeders for Gene Conservation (MGE), H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 208, Hungary; Research Institute for Animal Breeding and Nutrition, Division of Small Animal Research (ÁTK-KÁTKI), H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 200, Hungary
  • Szentes Katalin Ágnes Association of Hungarian Small Animal Breeders for Gene Conservation (MGE), H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 208, Hungary; Research Institute for Animal Breeding and Nutrition, Division of Small Animal Research (ÁTK-KÁTKI), H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 200, Hungary
  • Bódi László Association of Hungarian Small Animal Breeders for Gene Conservation (MGE), H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 208, Hungary; Research Institute for Animal Breeding and Nutrition, Division of Small Animal Research (ÁTK-KÁTKI), H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 200, Hungary

Kulcsszavak:

baromfi géntartalékok, Kárpát-medence, génmegőrzés, helyi fajták hasznosítása

Absztrakt

A géntartalékként fenntartott, tradicionális magyar baromfifajták – azaz a régi magyar tyúk-, pulyka, gyöngytyúk- lúd- és kacsafajták – története igazolja korábbi jelentős szerepüket a Kárpát-medence mezőgazdaságában, családi gazdaságaiban. A baromfiipar fejlődésével azonban a régi fajták fokozatosan eltőntek vidéki élőhelyükről, ezért az 1970-es évek elején a ritka fajták és változatok eredeti állományainak megőrzését célzó, állami támogatást is magában foglaló génmegőrzési programok bevezetése vált szükségessé. 1997-től a régi magyar baromfifajták génmegőrzési programjait civil szervezetként a Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete (MGE), régi baromfifajtáink jelenleg egyetlen, hivatalosan bejegyzett tenyésztő szervezete irányítja és ellenőrzi.
A helyi kultúrnövény- és haszonállatfajták a különböző, ökológiai típusú termelési rendszerek és termékek fejlesztése révén kiemelt jelentőségőek lehetnek a helyi agro-biodiverzitás és agro-ökoszisztémák megőrzésében, ami az agrártermelés fenntarthatóságának alapja. Ebben a folyamatban a helyi baromfifajták már a közeli jövőben komoly szerepet játszhatnak. Ennek érdekében, első lépésként a helyi fajtákra kidolgozott génmegőrzési programok pontos végrehajtása szükséges. A biztonságosan megőrzött állományok hosszú távú fenntartása és sokrétő hasznosítása új szemléletet igényel.
A génmegőrzést ki kell terjeszteni a funkcionális, in situ génbankok kialakítására, a termelési tulajdonságok értékelését célzó kutatásokra különböző éghajlati környezetben, többszintő oktatási tevékenységre, a fenntartható termelési módok és piacképes termékek kidolgozására, a családi gazdaságok baromfitartásának fejlesztésére, beleértve a hobbitenyésztők által nyújtott lehetőségeket is, a helyi fajták felmérését és visszatelepítésük lehetőségeit célzó terepvizsgálatok végzésére a gazdaságilag hátrányos helyzető térségekben, a fajtabemutatás és népszerősítés feltételeinek kialakítására. A tanulmány a magyar baromfi génmegőrzés tapasztalatait és gyakorlatát az említett új szemlélet eredményeként megvalósult néhány példával alátámasztva mutatja be.

Információk a szerzőről

  • Szalay István Tibor, Association of Hungarian Small Animal Breeders for Gene Conservation (MGE), H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 208, Hungary; Research Institute for Animal Breeding and Nutrition, Division of Small Animal Research (ÁTK-KÁTKI), H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 200, Hungary

    levelezőszerző
    szalay@katki.hu

Hivatkozások

Bartosiewicz, L. (2006): Are “autochthonous” animal breeds living monuments? In E. Jerem – Zs. Mester – R. Benczés eds. Archaeological and cultural heritage preservation within the light of new technologies. Archaeolingua, Budapest. 33–47 p.

Bódi, L., Dong Xuan, K.D.T., Szalay I.T. (2007): HU-BA production system for special poultry products in Hungary. Proc. 5th Vietnamese-Hungarian International Conference on Animal Production and Aquaculture for Sustainable Farming, Can Tho University, Can Tho, Vietnam, 11–15 August, 2007. 61–65 p. https://www.mge-hu.com

Bodó, I. (1985): Hungarian activities on the conservation of domestic animal genetic resources. AGRI 4. 19–25. https://doi.org/10.1017/S101423390000016X

Bodó, I., Kovács, G., Ludrovszky, F. (1990): The Naked Neck Fowl. AGRI 7. 83–88. https://doi.org/10.1017/S1014233900003059

Dong Xuan, K.D.T., Szalay, I. (2003): Possibilities and aspects to introduce foreign poultry genetic resources to Central Vietnam. Proc. 3. Vietnamese-Hungarian Conference „Domestic animal production and aquaculture – Quality and rural development”. 47–54 p.

Dong Xuan, K.D.T., Szalay, I., Su, V.V., Tieu, H.V., Dang Vang, N. (2006): Animal genetic resources and traditional farming in Vietnam. AGRI, 38. 1–17. https://doi.org/10.1017/S1014233900002017

Dong Xuan, K.D.T., Szalay, I.T., Duc Tien, P., Minh Thu, P.T. (2007): Adaptation experiments of Hungarian turkey breeds and their crosses in Vietnam (MGE-NEFE project, Hungary–Vietnam, 2006–2007). Proc. 5th Vietnamese-Hungarian International Conference on Animal Production and Aquaculture for Sustainable Farming, Can Tho University, Can Tho, Vietnam, 11–15 August, 2007. 33–41 p. https://www.mge-hu.com

Dong Xuan, K.D.T., Szalay, I.T., Duc Tien, P., Minh Thu, P.T., Dang Vang, N. (2008): Adaptation of old Hungarian poultry breeds in Southeast Asia – An alternative way of conservation. Proc. 7th RBI Global Conference on the Conservation of Animal Genetic Resources “Impact of the Globalisation on the Animal Genetic Resources”, Hanoi, Vietnam, 14–18 September, 2008. 13–18 p. https://www.mge-hu.com

Foose, T.J. (1983): The relevance of captive populations to the conservation of biotic diversity. Genetics and Conservation, edited by C.M. Schonewald, Cox, S.M. Chambers, B. MacBryde and L. Thomas; 374–402. p.

Horn, P., Földi, P., Bastek, V., Luksanova, P. (2002): Poultry production in the Czeh Republic, Hungary and Slovakia. 11th European Poultry Conference 6–10 September 2002 Bremen, Germany. CD ROM

Konrád, Sz., Kovácsné Gaál, K., Bali Papp, Á. (2007): A sárga magyar tyúk anyai vonalaira alapozott keresztezéseinek eredményei. [The results of crossing Hungarian yellow hens with different meat type cocks. In Hungarian, with English summary.] AWETH 3(3) 198–218.

Konrád, Sz., Kovácsné Gaál, K., Vitinger, E. (2008): The effect of genotype, keeping technology and sex on the textural attributes of chicken meat. Állattenyésztés és Takarmányozás [Hungarian Journal of Animal Production] 57(3) 249–256.

Kovácsné Gaál K. (2004): A sárga magyar tyúk génmegőrzése és fajtafenntartása Mosonmagyaróváron. [Gene conservation and breeding of the Yellow Hungarian Chicken in Mosonmagyarovar. In Hungarian] A Baromfi 7(1) 21–24. https://www.mge-hu.com

MGE (2009): https://www.mge-hu.com

Mihók S. (2004): Őshonos és réghonosult baromfifajok fenntartása a Debreceni Agrártudományi Centrumban. [Conservation of indigenous and adapted poultry species in the Centre of Agricultural Science of the Debrecen University. In Hungarian]. A Baromfi 7(2) 8–13. https://www.mge-hu.com

Radics, L. (ed.) (2006) Summarised results of CHANNEL project. Szaktudás Publishing, Budapest.

Spalona, A., Ranvig, H., Cywa-Benko, K., Zanon, A., Sabbioni, A., Szalay, I., Benková, J., Baumgartner, J., Szwaczkowski T. (2007): Population size in conservation of local chicken breeds in chosen European countries. Arch.Geflügelk., 71(2):49–55. https://doi.org/10.1016/S0003-9098(25)00924-5

Sófalvy F. (2005): Az őshonos kendermagos magyar tyúk tartása Hódmezővásárhelyen [Conservation of the indigenous Speckled Hungarian Chicken in Hódmezővásárhely. In Hungarian]. A Baromfi 8(1) 4–13. https://www.mge-hu.com

Szalay, I. (2002): Régi magyar baromfifajták. Old Hungarian Poultry. [In Hungarian and English] Mezőgazda Publishing, Budapest. 111 p.

Szalay I. (2004): A régi magyar baromfifajták tenyésztése és génvédelme a KÁTKI-ban. [Breeding and conservation of old Hungarian poultry breeds in KATKI. In Hungarian]. A Baromfi 7(3) 22–25. https://www.mge-hu.com

Szalay I.T. (2008): Old poultry breeds of the Carpathian Basin: Traditional and alternative approaches to their conservation. Proc. WELANIMAL Meeting, XXXII. Óvári Tudományos Nap, Mosonmagyaróvár, 2008. október 9. Élelmiszergazdaságunk kérdőjelei napjainkban. (CD melléklet)

Szalay, I., Biszkup, F., Barta, I., Koppány, G. (1992): Present status of the native Hungarian chicken breeds. In: L. Lawrence and I. Bodó (ed.) Genetic Conservation of Domestic Livestock. Vol. 2., Chapter 22. C.A.B. International, Wallingford, UK. 223–231. p.

Szalay, I., Biszkup, F., Barta, I., Barna, J., Koppány, G. (1995): Protected Hungarian chicken breeds. In: Conservation of Domestic Animal Genetic Resources. Ed: R.D. Crawford, E.E. Lister and J.T. Buckley. (Proc. Third Global Conference on Domestic Animal Genetic Resources, Kingston, Canada), Rare Breeds International. 278–280. p.

Szalay, I.T., Dong Xuan, K.D.T. (2007): Sustainability and gene conservation as guiding principles of the Hungarian-Vietnamese poultry research for development. Proc. 5th Vietnamese-Hungarian International Conference on Animal Production and Aquaculture for Sustainable Farming, Can Tho University, Can Tho, Vietnam, 11–15 August, 2007. 21–25 p. https://www.mge-hu.com

Szalay, I., Bódi, L., Dong Xuan, K.D.T., Szentes, K., Barta, I., Stompné Molnár, I., Kustos, K., Horel, K. (2007): A hungarikum baromfihús termelési rendszerének kidolgozása – a projekt 2006. évi gödöllői eredményeinek összefoglalása. [Elaboration of the production system for special quality Hungaricum poultry products – summarised results of the project obtained in Gödöllő in 2006. In Hungarian, with English summary] A Baromfi (Baromfitudomány) 10(1) 34–47. https://www.mge-hu.com

Szalay, I.T., Dong Xuan, K.D.T. (2008): New approaches to conserving traditional poultry breeds of the Carpathian Basin. Proc. 7th RBI Global Conference on the Conservation of Animal Genetic Resources “Impact of the Globalisation on the Animal Genetic Resources”, Hanoi, Vietnam, 14–18 September, 2008. 55–60 p. https://www.mge-hu.com

Szőke, Sz., Komlósi, I., Korom, E., Ispány, M., Mihók, S. (2004): A statistical analysis of population variability in Bronze Turkey, considering gene conservation. Arch. Tierz. Dummerstorf, 47(4) 377–385. https://doi.org/10.5194/aab-47-377-2004

Wright, S. (1931): Evolution in Mendelian populations. Genetics, 16(2) 97–159. https://doi.org/10.1093/genetics/16.2.97

Letöltések

Megjelent

2009-06-26

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Szalay, I. T., Kisné Do thi , D. X., Virág, G., Szentes, K. Ágnes, & Bódi, L. (2009). A Kárpát-medencében honos régi baromfifajták génmegőrzésének lehetőségei. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 5(2), 119-148. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aweth/article/view/6848

Hasonló cikkek

1-10 a 90-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei