A vágáskori testtömeg hatása merinó juhok vágási eredményeire
Kulcsszavak:
Sheep, Merino, slaughterAbsztrakt
Kísérletünk során azt vizsgáltuk, hogy a magyar merinó fajta milyen vágási paraméterekkel rendelkezik, és hogyan változik a bontott részek aránya a növekedés során. A vizsgálatok folyamán 306 kos próbavágását végeztük el. Az állatokat négy testtömeg kategóriába soroltuk, 25 kg-tól 45 kg-ig. A darabolt részek vágás előtti testtömeghez viszonyított arányát hasonlítottuk össze a testtömeg kategóriák között. Azt tapasztaltuk, hogy a bunda, a fej, a lábvégek, a nyak, és a comb aránya csökken, míg a hosszúkaraj, a rövidkaraj, a lapocka és az oldalas aránya nő a vágás előtti testtömeghez képest. A legmarkánsabb különbség a faggyúsódás mértékében tapasztalható, ahol 35 kg felett jelentősen megnő a faggyú aránya. A vágási kitermelés a vizsgált testtömeg kategóriákban jelentősen (P>5%) nem változott a vágás előtti testtömeghez viszonyítva.Letöltések
Megjelent
1998-02-15
Folyóirat szám
Rovat
Cikkek
Hogyan kell idézni
A vágáskori testtömeg hatása merinó juhok vágási eredményeire. (1998). ACTA AGRARIA KAPOSVARIENSIS, 2(1), 23-37. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1094