A vágáskori testtömeg hatása merinó juhok vágási eredményeire
Kulcsszavak:
Sheep, Merino, slaughterAbsztrakt
Kísérletünk során azt vizsgáltuk, hogy a magyar merinó fajta milyen vágási paraméterekkel rendelkezik, és hogyan változik a bontott részek aránya a növekedés során. A vizsgálatok folyamán 306 kos próbavágását végeztük el. Az állatokat négy testtömeg kategóriába soroltuk, 25 kg-tól 45 kg-ig. A darabolt részek vágás előtti testtömeghez viszonyított arányát hasonlítottuk össze a testtömeg kategóriák között. Azt tapasztaltuk, hogy a bunda, a fej, a lábvégek, a nyak, és a comb aránya csökken, míg a hosszúkaraj, a rövidkaraj, a lapocka és az oldalas aránya nő a vágás előtti testtömeghez képest. A legmarkánsabb különbség a faggyúsódás mértékében tapasztalható, ahol 35 kg felett jelentősen megnő a faggyú aránya. A vágási kitermelés a vizsgált testtömeg kategóriákban jelentősen (P > 5%) nem változott a vágás előtti testtömeghez viszonyítva.
Hivatkozások
Aziz, N. N., Murray, D. H., Ball, R. O. (1993). The effect of liveweight gain and live weight loss on body composition of Merino wethers: noncarcass organs. Journal of Animal Science, 71(2), 400–407. https://doi.org/10.2527/1993.712400x
Binne, D. B., Clarke, J. N., Clayton, J. B., Mowat, C. M., Purchas, R. W. (1995). Effects of genotype and nutrition on sheep carcass fat and.eye muscle development between weaning and 14 months of age. Proceedings of the New Zealand Society of Animal Production, 55. 104–107.
Bocard, R. Dumont, B. L. (1955). Etude de la production de la viande ches les ovins. I. La coupe des carcasses. Définition d'une découpe de référence. Ann. Zootechn., 4. 241–257. https://doi.org/10.1051/animres:19550307
Bocard, R., Dumont, B. L. (1960). Etude de la production de la viande ches les ovins. II. Variation de l'importance relative des différences régions corporelles de l'agneau de boucherie. Ann. Zootechn., 9. 355–363. https://doi.org/10.1051/animres:19600405
Bocard, R., Dumont, B. L., Lefebre, J. (1962). Etude de la production de la viande ches les ovins. V. Note sur la croissance relative des régions corporelles de l'agneau. Ann. Zootechn., 11. 257–262. https://doi.org/10.1051/animres:19620402
Bogner, H., Matzke, P. (1964). Fleischkunde für tierzüchter, München – Basel – Wien, 77.
Domanovszky, Á., Székely, P. (1996). Juh fajták vizsgálata. OMMI kiadvány. 1996.
Forbes, G. B. (1988). Body composition influence of nutrition, disease, growth and aging. In: Shüs, M. E.; Young, V. R.: Modern nutrition in health and disease. Lea and Febinger. Philadelphia, 533–556.
Göhler, H. (1979). Dissertation B. KMU Leipzig.
Jackson, T. H., Mansour, Y. A. (1974). Differences betweengroups of lamb carcasses chosen for good and poor conformation. Anim. Prod., 19. 93–105. https://doi.org/10.1017/S0003356100022613
Kirton, A. H., Pickering, P. S. (1967). Factors associated with differences in carcass conformation in lamb. N. Z. J. Agric. Res,. 10. 183–200. https://doi.org/10.1080/00288233.1967.10425126
Kirton, A. H., Carter, A. H., Clarke, J. N., Sinclaire, D. P., Mercer, G. J. K., Duganzich, D. M. (1995). A comparison between 15 ram breeds for export lamb production. 1. Liveweights, body components, carcass measurements, and composition. New Zealand Journal of Agricultural Research, 38(3), 347–360. https://doi.org/10.1080/00288233.1995.9513136
Klosz, T. (1994). A vágójuhok E-U-R-O-P minősítése. A Hús, 4. 212–213.
Lovas, L. (1985). Genetikai és környezeti tényezők hatása a juh vágóértékére. Kandidátusi értekezés, Kaposvár, 1985.
Mucsi, I. (1997). Juhtenyésztés és -tartás. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1997.
Simoes, J. A., Mendes, M. I. M. A., Alves, M. I. M. (1994). Some considerations regarding European Union sheep carcass classification. Veterinaria Tendenica, 4(6), 16–18.
SPSS FOR WINDOWS (1996). Version 7.5, Copyright SPSS Inc.
Veress, L., Jankowski, S. T., Schwark, H. J. (1982). Juhtenyésztők kézikönyve. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1982.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 1998 Mezőszentgyörgyi Dávid, Lengyel Attila

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
