Juh vágott testek S/EUROP minősítése és néhány vágási paraméter közötti összefüggés

Szerzők

  • Toldi Gyula Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Juhtenyésztési és Állatnemesítési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Mezőszentgyörgyi Dávid Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Juhtenyésztési és Állatnemesítési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. https://orcid.org/0000-0001-8479-3156
  • Attila Lengyel Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Juhtenyésztési és Állatnemesítési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

Kulcsszavak:

juh, S/EUROP, faggyúzottság, testalakulás, vágás

Absztrakt

A szerzők vizsgálatukban magyar merinó és ile de france juhok vágási tulajdonságait hasonlították össze azok S/EUROP minősítési eredményeivel. Megállapították, hogy a jelenleg használatos minősítési rendszer jól alkalmazható az állatok értékének megítélésére, ugyanakkor felhívják a figyelmet a hibákra is. Javasolják, egy új, objektívebb szisztéma kidolgozását és bevezetését.

Információk a szerzőről

  • Toldi Gyula, Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Juhtenyésztési és Állatnemesítési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

    levelezőszerző
    toldi@atk.kaposvar.pate.hu

Hivatkozások

Boccard, R., Dumont, B. L. (1960). Étude de la production de la viande ches les ovins. II. Variation de l'importance relative des différences régions corporelles de l'agneau de boucherie. Ann. Zootechn., 9. 355–363. https://doi.org/10.1051/animres:19600405

Boccard, R., Dumont, B. L. (1962). Proposition d'un systeme de description des caracteristiques des carcasses bovins. Note.

Colomer-Rocher, F., Espejo Diaz, M. (1973). Influencia del peso al sacrificio y del sexo sobre las caracteristicas de las canales de cordero de raza Rasa Aragonese. Inst. Nac. Invest. Agr. Sér. Prod. Anim., 4. 133–150.

Dumont, B. L., Legras, P., Roy, G., (1972). Description et classement des carcasses de brebis. Patre, 197. 10–26. présenté O.N.I.B.E.V. 10.

Hirzel, R. (1939). Factors affecting quality in mutton and beef with special reference to the proportions of muscle, fat and bone. Onderstepoort J. Vet. Sci. Anim. Ind., 12. 379–550.

Jackson, T. H., Mansour, Y. A. (1974). Differences between groups of lamb carcasses chosen for good and poor conformation. Anim. Prod., 19(1), 93–105. https://doi.org/10.1017/S0003356100022613

Journal officiel des Communautés européennes, L 214, 35e année, Législation. 30 juillet 1992., Reglement (CEE) n° 2137/92 du Conseil, du 23 juillet 1992, relatif á la grille communautaire de classement des carcasses ovins et lá qualitétype communautaire des carcasses d'ovins fraîches ou réfrigérées et prorogeant le reglement (CEE) n° 338/91.

Kirton, A. H., Pickering, P. S. (1967). Factors associated with differences in carcass conformation in lamb. N.Z.J. Agric. Res., 10. 183–200. https://doi.org/10.1080/00288233.1967.10425126

Legras, P., Domont, B. L., Roy, G. (1971). Grading lamb carcasses for conformation. Porc. 17th eur. Meet. meat Workers, Bristol, 395–400.

Mucsi, I. (1997). Mi ösztönöz a minőségi termelésre? Magyar Juhászat. Magyar Mezőgazdság Melléklete. 4. 2–3.

Roy, G., Dumont, B. L., Legras, P. (1971). Systemes de jugement normalisé de la conformation et de l'état d'engraissement. Patre, 183. 26–37.

Starke, J. S., Joubert, D. M. (1961). A score card for lamb and mutton carcasses. J. Agric. Sci., 57. 319–323. https://doi.org/10.1017/S0021859600049273

Toldi, Gy. (1994). Vágójuhok E-U-R-O-P minősítése. SzentMihály-napi Országos Juhtenyésztési Napok. Kaposvár.

Letöltések

Megjelent

1999-12-15

Hogyan kell idézni

Toldi, G., Mezőszentgyörgyi, D., & Lengyel, A. (1999). Juh vágott testek S/EUROP minősítése és néhány vágási paraméter közötti összefüggés. Acta Agraria Kaposváriensis, 3(3), 25-34. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1361

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>