Juh vágott testek S/EUROP minősítése és néhány vágási paraméter közötti összefüggés
Kulcsszavak:
juh, S/EUROP, faggyúzottság, testalakulás, vágásAbsztrakt
A szerzők vizsgálatukban magyar merinó és ile de france juhok vágási tulajdonságait hasonlították össze azok S/EUROP minősítési eredményeivel. Megállapították, hogy a jelenleg használatos minősítési rendszer jól alkalmazható az állatok értékének megítélésére, ugyanakkor felhívják a figyelmet a hibákra is. Javasolják, egy új, objektívebb szisztéma kidolgozását és bevezetését.
Hivatkozások
Boccard, R., Dumont, B. L. (1960). Étude de la production de la viande ches les ovins. II. Variation de l'importance relative des différences régions corporelles de l'agneau de boucherie. Ann. Zootechn., 9. 355–363. https://doi.org/10.1051/animres:19600405
Boccard, R., Dumont, B. L. (1962). Proposition d'un systeme de description des caracteristiques des carcasses bovins. Note.
Colomer-Rocher, F., Espejo Diaz, M. (1973). Influencia del peso al sacrificio y del sexo sobre las caracteristicas de las canales de cordero de raza Rasa Aragonese. Inst. Nac. Invest. Agr. Sér. Prod. Anim., 4. 133–150.
Dumont, B. L., Legras, P., Roy, G., (1972). Description et classement des carcasses de brebis. Patre, 197. 10–26. présenté O.N.I.B.E.V. 10.
Hirzel, R. (1939). Factors affecting quality in mutton and beef with special reference to the proportions of muscle, fat and bone. Onderstepoort J. Vet. Sci. Anim. Ind., 12. 379–550.
Jackson, T. H., Mansour, Y. A. (1974). Differences between groups of lamb carcasses chosen for good and poor conformation. Anim. Prod., 19(1), 93–105. https://doi.org/10.1017/S0003356100022613
Journal officiel des Communautés européennes, L 214, 35e année, Législation. 30 juillet 1992., Reglement (CEE) n° 2137/92 du Conseil, du 23 juillet 1992, relatif á la grille communautaire de classement des carcasses ovins et lá qualitétype communautaire des carcasses d'ovins fraîches ou réfrigérées et prorogeant le reglement (CEE) n° 338/91.
Kirton, A. H., Pickering, P. S. (1967). Factors associated with differences in carcass conformation in lamb. N.Z.J. Agric. Res., 10. 183–200. https://doi.org/10.1080/00288233.1967.10425126
Legras, P., Domont, B. L., Roy, G. (1971). Grading lamb carcasses for conformation. Porc. 17th eur. Meet. meat Workers, Bristol, 395–400.
Mucsi, I. (1997). Mi ösztönöz a minőségi termelésre? Magyar Juhászat. Magyar Mezőgazdság Melléklete. 4. 2–3.
Roy, G., Dumont, B. L., Legras, P. (1971). Systemes de jugement normalisé de la conformation et de l'état d'engraissement. Patre, 183. 26–37.
Starke, J. S., Joubert, D. M. (1961). A score card for lamb and mutton carcasses. J. Agric. Sci., 57. 319–323. https://doi.org/10.1017/S0021859600049273
Toldi, Gy. (1994). Vágójuhok E-U-R-O-P minősítése. SzentMihály-napi Országos Juhtenyésztési Napok. Kaposvár.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 1999 Toldi Gyula, Mezőszentgyörgyi Dávid, Attila Lengyel

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.