Konvencionális, ökológiai és permakultúrás gazdaságok környezeti fenntarthatósága
DOI:
https://doi.org/10.56617/tl.3582Kulcsszavak:
fenntartható mezőgazdaság, környezeti fenntarthatóság, permakultúra, SAFA, SMARTAbsztrakt
Az ökológiai és konvencionális gazdálkodási rendszerek fenntarthatóságáról több átfogó tanul- mány született, ugyanakkor a permakultúrát korábban nem vizsgálták tudományos igényességgel. Kutatásunk során e három gazdálkodási típus környezeti fenntarthatóságát vizsgáltuk, típusonként 10-10 gazdaság bevoná- sával. A környezeti fenntarthatóság méréséhez a FAO által publikált SAFA keretrendszerre épülő SMART indi- kátor rendszert használtuk, amelyet a svájci FiBL fejlesztett ki. Az eredmények azt mutatják, hogy a permakultúrás gazdaságok a környezeti dimenzió minden témájában jobban teljesítettek a konvencionális gazda- ságoknál, és több esetben az ökológiai gazdaságoknál is. A jövőben célszerű nagyobb elemszámú kutatásokat végezni, amelyek alátámasztják a közölt eredményeket és a kutatási módszertan fejlesztését is lehetővé teszik.
Hivatkozások
Ángyán J., Menyhért Z. (szerk.) 2004: Alkalmazkodó növénytermesztés, környezet- és tájgazdálkodás. Szaktu- dás Kiadóház, Budapest, 560 p.
Ángyán J., Tardy J., Vajnáné Madarassy A. (szerk.) 2003: Védett és érzékeny természeti területek mezőgazdál- kodásának alapjai. Környezet- és Tájgazdálkodás könyvsorozat, 1. kötet, Mezőgazda Kiadó, Budapest, 625 p.
Ángyán J. 1991: A növénytermesztés agroökológiai tényezőinek elemzése (gazdálkodási stratégiák, termőhelyi alkalmazkodás). Kandidátusi értekezés, MTA, Budapest, 111 p.
Ángyán J. 1995: „Fenntartható”, alkalmazkodó tájgazdálkodás. Környezet és fejlődés. V. évfolyam, 1. szám, Budapest, 5–14. p.
Balázs K., Mészáros D., Podmaniczky L., Sipos B. (szerk.) 2014: Kézikönyv a „Dialecte” agrár-környezeti érté- kelő rendszer használatához. Szent István Egyetem, 108 p.
Barbié O. 2007: Permaculture et agriculture soutenable. Document de travail, 15 p.
Birkás, M., Dekemati, I., Kende Z., Pósa, B. 2017: Review of soil tillage history and new challenges in Hungary. Hungarian Geographical Bulletin 66(1): 55–64. https://doi.org/10.15201/hungeobull.66.1.6
Carson, R. 1962: Silent Spring. Houghton Mifflin Company, Boston, 400 p.
Centeri, Cs., Belényesi, M., Néráth, M. 2002: Encouraging environmentally sound agricultural practices in Hun- gary. Proceedings of the Conference on Sustainable use and Management of Soils in Arid and Semiarid Regions. Eds. Faz, Á., Ortiz, R., Mermut, A. R., Vol. II., p. 217–218.
Centeri, Cs., Malatinszky, Á., Vona, M., Bodnár, Á., Penksza, K. 2007: State and sustainability of grasslands and their soils established in the Atlantic-Montane zone of Hungary. Cereal Research Communications 35 (2 PART I): 309–313. https://doi.org/10.1556/CRC.35.2007.2.36
Cristofari, H., Girard, N., Magda, D. 2017: Supporting transition toward conservation agriculture: a framework to analyze the learning processes of farmers. Hungarian Geographical Bulletin 66(1): 65–76. https://doi.org/10.15201/hungeobull.66.1.7
Crowder, W. D., Reganold J. P. 2015: Financial competitiveness of organic agriculture on a global scale. PNAS 112(24): 7611–7616 https://doi.org/10.1073/pnas.1423674112
FAO 2014: Building a common vision for sustainable food and agriculture. Principles and approaches. http://www.fao.org/3/919235b7-4553-4a4a-bf38a76797dc5b23/i3940e.pdf
Ferguson, R. S., Lowell, S. T. 2015a: Permaculture as a Catalyst for Agroforestry Adoption: Perennial Produc- tion Systems on Diversified Farms. Conference paper, 14th North American Agroforestry Conference, At Ames, IA
Ferguson, R. S., Lovell, S. T. 2015b: Grassroots engagement with transition to sustainability: diversity and modes of participation in the international permaculture movement. Ecology and Society 20 (4): 39. https://doi.org/10.5751/ES-08048-200439
Frantál, B. 2016: Living on coal: Mined-out identity, community displacement and forming of anti-coal re- sistance in the Most region, Czech Republic. Resources Policy 49: 385-393. https://doi.org/10.1016/j.resourpol.2016.07.011
Frantál, B., Prousek, A. 2016: It's not right, but we do it. Exploring why and how Czech farmers become renew- able energy producers. Biomass & Bioenergy 87: 26–34. https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2016.02.007
FFB 2002: Nemzetközi együttműködés a fenntartható fejlődés nevében és az Európai Unió fenntartható fejlődési stratégiája. Budapest: Környezetvédelmi Minisztérium. 70 p.
Food and Agriculture Organization 2013: SAFA: Sustainability Assessement of Food and Agriculture Systems. version 3.0., Rome
Gasparatos, A., Scolobig, A. 2012: Choosing the most appropriate sustainability assessment tool. Ecological Economics 80: 1-7. https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2012.05.005
Gliessman, S. R. 2006: Agroecology-The Ecology of Sustainable Food Systems. 2nd edition, University of Cali- fornia, Santa Cruz, CRC press, 375 p. https://doi.org/10.1201/b17420
Gomiero, T., Pimentel, D., Paoletti, G. M. 2011: Environmental Impact of Different Agricultural Management Practices: Conventional vs. Organic Agriculture'. Critical Reviews in Plant Sciences 30(1): 95–124. https://doi.org/10.1080/07352689.2011.554355
Gyulai, I. 2012: A fenntartható fejlődés. Miskolc: Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány. 105 p.
Hathaway, M. 2015: Agroecology and permaculture: addressing key ecological problems by rethinking and redesigning agricultural systems. Journal Environmental Studies Science 6(2): 239–250. https://doi.org/10.1007/s13412-015-0254-8
Holmgren, D. 2002: Permaculture, Principles & Pathways Beyond Sustainability. Permanent Publications, Hampshire, 286 p.
Jawtuch, J., Schader, C., Stolze, M., Baumgart, L., Niggli, U. 2013: Sustainability Monitoring and Assessment Routine: Results from pilot applications of the FAO SAFA Guidelines. Conference Paper, Research Gate, http://www.researchgate.net/publication/269614874
Kovács-Hostyánszki, A., Elek, Z., Balázs, K., Centeri, Cs., Falusi, E., Jeanneret, P., Penksza, K., Podmaniczky, L., Szalkovszki, L., Báldi, A. 2013: Earthworms, spiders and bees as indicators of habitat quality and management in a low-input farming region—A whole farm approach. Ecological Indicators 33: 111-120. https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2013.01.033
Marchand, F., L. Debruyne, L. Triste, C. Gerrard, S. Padel, and Lauwers, L. 2014: Key characteristics for tool choice in indicator based sustainability assessment at farm level. Ecology and Society 19 (3): 46. https://doi.org/10.5751/ES-06876-190346
Martinát, S., Navrátil, J., Dvořák, P. Van der Horst, D., Klusáček, P., Kunc, J., Frantál, B. 2016: Where AD plants wildly grow: The spatio-temporal diffusion of agricultural biogas production in the Czech Repub- lic. Renewable Energy 95: 85-97. https://doi.org/10.1016/j.renene.2016.03.077
Meadows, D. H., Meadows, D.L., Randers, J., Behrens, W.W. 1972: The Limits to Growth. New York: Universe Books. 295 .p.
Mészáros D. 2016: A mezőgazdaság fenntarthatóságát értékelő módszer fejlesztése. Doktori értekezés, SzIE, Gödöllő, 145 p.
Mollison, B. 1988: Permaculture, A Designer’s Manual. Tagari Publications, Sisters Creek, 565 p.
Ness, B., Urbel-Piirsalu, E., Anderberg, S., Olsson, L. 2006: Categorising tools for sustainability assessment, Elsevier, Science Direct, Ecological Economics 60: 498–508. https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2006.07.023
Niggli, U. 2015: Incorporating Agroecology Into Organic Research- An Ongoing Challenge. Sustainable Agri- culture Research 4(3): 149–157. https://doi.org/10.5539/sar.v4n3p149
de Olde, M. E., Oudshoorn, W. F., Sørensen, A. G. C., Bokkers, A. M. E., de Boer, J. M. I. 2016: Assessing sustainability at farm-level: Lessons learned from a comparison of tools in practice. Ecological Indicators 66: 391–404. https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2016.01.047
Pásztor K. 2013: A permakultúra magyarországi tapasztalatai. Szakdolgozat, SZIE, Gödöllő, 86 p.
Reganold, J. P, Wachter, J. M. 2016: Organic agriculture in the twentyfirst century. Nature Plants 2: 1–8. https://doi.org/10.1038/nplants.2015.221
Rhodes, J. C. 2015: Permaculture: regenerative – not merely sustainable. Science Progress, 98(4): 403–412. https://doi.org/10.3184/003685015X14467291596242
Schader, C., Baumgart, L., Landert, J., Muller, A., Ssebunya, B., Blockeel, J., Weisshaidinger, R., Pterasek, R., Mészáros D., Padel, S., Gerrard, C., Smith, L., Lindenthal, T., Niggli, U., Stolze, M. 2016: Using the Sustainability Monitoring and Assessment Routine (SMART) for the Systematic Analysis of Trade-Offs and Synergies between Sustainability Dimensions and Themes at Farm Level. Sustainability 8: 274–293. https://doi.org/10.3390/su8030274
Schader, C., Grenz, J., Meier, M.S., Stolze, M. 2014: Scope and precision of sustainability assessment approach- es to food systems. Ecology and Society 19(3): 42. https://doi.org/10.5751/ES-06866-190342
Servigne, P. 2012: Agriculture biologique, Agroécologie, permaculture: quel sens donner à ces mots? Barricade, 2012. 8 p., www. barricade.be
Slámová, M., Beláček, B., Jančura, P., Prídavková, Z. 2015: Relevance of the historical catchwork system for sustainability of the traditional agricultural landscape in the Southern Podpolanie region. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 4: 10–19. https://doi.org/10.1016/j.aaspro.2015.03.003
Szilágyi A. 2015: The system, process and steps of permaculture design, demonstrating with a practical example in the open-air museum of Szenna. Szakdolgozat, SzIE, Gödöllő, 64 p.
Szilágyi A. 2016: Permakultúra. In: Tirczka I., Saláta D. (szerk.) (2016): Ökológiai gazdálkodás szabályozása és irányzatai. Egyetemi jegyzet. Szent István Egyetemi Kiadó, Gödöllő, 95 p.
Ujj A. 2016: Agroökológia. In Tirczka I., Saláta D. (szerk.) (2016): Ökológiai gazdálkodás szabályozása és irányzatai. Egyetemi jegyzet. Szent István Egyetemi Kiadó, Gödöllő, 95 p.
Vida G. 2004: Helyünk a bioszférában. Neumann Kht., Budapest, Forrás: http://mek.oszk.hu/05000/05033/html/, megtekintve: 2017.08.15.
Világ Tudományos Akadémiái 2000: „Transition to Sustainability” (Átmenet a fenntarthatóság felé). Világ Tu- dományos Akadémiáinak Nyilatkozata, Tokió
Whitefield, P. 2004: The Earth Care Manual, A Permaculture Handbook for Britain & Other Temperate Cli- mates. Permanent Publications, Hampshire, 469 p.
World Commission on Environment and Development (WCED). 1987. Report of the World Commission on Environment and Development: Our common future, Oxford – New York: Oxford University Press. 400 p.
Wustenberghs, H., Coteur, I., Debruyne, L., Marchend, F. 2016: Discerning the stars: characterizing the myriad of sustainability assessment methods. Conference Paper, 15 p.
http 1: Magyar Permakultúra Egyesület honlapja: http://permakultura.hu/ megtekintve 2018.04.05.
http 2: http://www.ifoam.bio/en/organic-landmarks/definition-organic-agriculture megtekintve 2017.09.05. http 3: CEDABio projekt beszámolója az ökológiai és konvencionális gazdálkodás energiahatékonyságáról:
Forrás megtekintve: 2017.09.15.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2018 Szilágyi Alfréd, Podmaniczky László, Mészáros Dóra
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
A folyóirat Open Access (Gold). Cikkeire a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).