The role of the university in the innovation processes of food economy companies

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18531/Studia.Mundi.2022.09.04.16-27

Keywords:

élelmiszergazdaság, innovációs ökoszisztéma, egyetem, tudástranszfer

Abstract

Innovation has now become a condition for businesses to stay on the market. This can be said even more in the case of organizations operating in agriculture and the food industry, i.e. in the food economy. Newer technology innovations provide wide range of tools for developement and progress. At the same time, these technological innovations, in addition to promising a radical increase in efficiency, also require special knowledge for their use, which was not previously required in the food industry, so it did not develop automatically. Universities can play a significant role in developing the knowledge level of sector members. The study sheds light on the aspect of innovation on which the university has a significant impact, thus the study emphasizes the decisive role of the university for the success of agricultural innovation processes.

Author Biography

  • Andrea Bene, Óbudai Egyetem, Keleti Károly Gazdasági Kar, Módszertan és Menedzsment Intézet

    E-mail: bene.andrea@uni-obuda.hu

References

AT, 2022: Agtech konferencia a jövő agráriumáról – 2022. november 24. Budapest Music Center 1093 Budapest, Mátyás utca 8.; Előadók: Győrffy Balázs – nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke; Dr nagy István – Agrárminiszttérium agrárminiszter; Dr. Feldman Zsolt – Agrárminisztérium, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár; Horváth Márton – Data Management Association Hungary szakmai alelnök; Dr Mezőszentgyörgyi Dávid – Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyette, Varga Péter miklós – Neumann Technológiai Platform állandó szakértő; https://www.agtechsummit.info/ Letöltés: 2022.11.24.

AVERMAETE T. – VIAENE J. – MORGAN EJ. – CRAWFOR N. (2003): Determinants of innovation in small food firms. Europ. J. Innovation Manage., 6(1): 8-17. DOI: https://doi.org/10.1108/14601060310459163

BENE A. (2018a): A menedzsment képzettségének hatása az élelmiszeripari KKV-k innovációs aktivitására : Impact of the Managements’s Education Level on the Innovation Activity of SME-s in the Food Sector. "Sustainability challenges and answers" XVI. Nemzetközi Tudományos Napok, ISBN: 9786155621741, Közlemény: 30707531, p. 67

BENE A. (2018b): Az élelmiszeripari KKV-k innovációs stratégiái és aktivitása az Észak-magyarországi régióban 137 p. Szent István Egyetem, Szent István Egyetem, Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola, Csath Magdolna Védés éve: 2018 Megjelenés/Fokozatszerzés éve: 2018 Közlemény: 3403678, 137 p.

BENE A. (2020): A magyarországi élelmiszeripari vállalkozások menedzsment kihívásai napjainkban In: Bujdosó, Zoltán; Dinya, László; Csernák, József (szerk.) XVII. Nemzetközi Tudományos Napok : online konferencia : Környezeti, gazdasági és társadalmi kihívások 2020 után : Tanulmányok, Gyöngyös, Magyarország : Károly Róbert Kft. (2020) 1,241 p. pp. 139-147. Közlemény: 31649238, 9 p.

CSATH M. (2010): Versenyképesség-menedzsment – Nemzeti Tankönyvkiadó, 2010, 336 p. ISBN: 9789631968453 Közlemény: 2194642

DEBRENTI, A. S. (2020): A digitalizáció helyzete a magyar élelmiszer-feldolgozó ágazatban. International Journal of Engineering and Management Sciences, 5(1), 203-216., 14 p Közlemény: 31284013 DOI: https://doi.org/10.21791/IJEMS.2020.1.17

DJ, 2019 Magyarország Digitális Agrár Stratégiája 2019-2022 242e263bd2b441f6f30cf400e06e1e4a.pdf (digitalisjoletprogram.hu) Letöltés: 2022. október 14.

EUSTAT, 2021: 2021.évi Regionális Innovációs Értékelés alapján, 2022 Status - Eurostat (europa.eu) Letöltés: 2022. 03. 16.

ÉGP, (2017): Magyarország Élelmiszergazdasági Koncepciója (2017-2050). Élelmiszergazdasági Program 2017-2050.pdf (kormany.hu) Letöltés: 2022. 11. 20.

FJS, 2020: Future of Jobs Survey, World Exonomix Forum WEF_Future_of_Jobs_2020.pdf (weforum.org) Letöltés: 2022.05.20.

GRANSTRAND O. – HOLGERSSON M. (2020): Innovation ecosystems: A conceptual review and a new definition: (PDF) Innovation ecosystems: A conceptual review and a new definition (researchgate.net) Letöltés: 2022. május 16. DOI: https://doi.org/10.1016/j.technovation.2019.102098

GRUNERT K. G. – JEPPESEN L. F. – JESPERSEN K. R. – SONNE A. M . – HANSEN K. – RONDSEN T. (2005): Market orientiation of value chains: A conceptual framework based on four case sturdies from the food industry. European Journal of Marketing, . 35, 428-455. DOI: https://doi.org/10.1108/03090560510590656

HORVÁTH K. G. (2021): Az innovációs ökoszisztéma folyamatok fejlesztésének lehetőségei Polgári Szemle, 17. évf. 1-3. szám, 2021, 348-357. 10 p. (2021) Közlemény: 32200407 DOI: https://doi.org/10.24307/psz.2021.0725

INZELT A. – BAJMÓCY Z. (2013): Innovációs rendszerek. Szereplők, kapcsolatok és intézmények - Közgazdasági szemle, LXII. évf. 2015. május (587-591 o); JATEPress, Szeged, 2013, 286 o. Közlemény: 2497797

ITM (2022) Az innovációs ökoszisztéma felépítése; Innovációs és Technológiai Minisztérium - Gulyás Tibor helyettes államtitkár előadás, Innovációs Kollégium, Lakitelek, 2022. 02. 26.

Káposzta, J.; Illés, B.; Nagy, H. (2017): Examination of impact of economic policy on quality of life in regions of some european countries with global perspective. ENGINEERING FOR RURAL DEVELOPMENT 16:1 pp. 236-241., 7 p. (2017)

LAFORET S. (2008): Size, strategic and market-orientation effects on innovation, J. Bus. Res. 61, DOI: https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2007.08.002 p.753-764.

MO (2020): Az egyetemek az innovációs ökoszisztéma bázisai (medicalonline.hu) Letöltés: 2022.04.17.

NAGY H., KAPOSZTA J., VARGA-NAGY A. (2018): Is ICT smartness possible development way for hungarian rural areas? Engineering for Rural Development, 2018, 17, pp. 463–468. DOI: https://doi.org/10.22616/ERDev2018.17.N041

ÖKP, 2019: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal | Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma (2019-1.2.1-EGYETEMI ÖKO) (gov.hu) Letöltés: 2021. 05. 16.

RIS, 2021 RIS (2021): Regional profiles Hungary.pdf Letöltés: 2022.06.28.

TÓTH T., VILLANYI J., BALÁZS P, KÁPOSZTA J. (2008): Global environment change and food security: A socio-economic perspective, Cereal Research Communications, 2008, 36(SUPPL. 5), pp. 1771–1774

ULRICH, D. (2008): Human Resource Champions: The New Agenda for Adding Value and Delivering Results. Boston. Harvard Business Shool Press, 2008

VG, 2021: Innovációs ökoszisztéma – a tudásvagyon piaci hasznosítása (x) (vg.hu) Letöltés: 2022.05.12.

Published

2022-12-28

Similar Articles

111-120 of 240

You may also start an advanced similarity search for this article.