Examination of physical and economic efficiency of broiler geese production in the example of a given Farm
DOI:
https://doi.org/10.18531/Studia.Mundi.2019.06.02.72-80Keywords:
pecsenyeliba, jövedelem, kereszttábla, naturális hatékonyság, termelési költségAbstract
The objective of this study is to examine the production parameters and economic situation of broiler goose fattening in a case study through the example of a given farm. The collected data processed by descriptive statistical methods, then the effects on average cost and profit of the change in sales price, feed price and main production parameters were analysed using model calculation. Results were presented in cross tables.
References
Avar L. (2014): Liba és kacsa – realitás szárnyán. Magyar Mezőgazdaság. Vol. 69. No. 46. pp. 26-27
AVEC (2017): Annual report – 2017. Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU Countries. Brussels, Belgium. 38. p. http://www.avec poultry.eu/system/files/archive/new-structure/avec/Annual_Report/2017/AVEC%20
%20-%20BAT.pdf Letöltve: 2017.10.05.
Béládi K. – Kertész R. (2012): A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete 2011. Agrárgazdasági Kutató Intézet. Budapest, pp. 138-139
Béládi K. – Kertész R. – Szili V. (2017): A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete 2013-2015. Agrárgazdasági Kutató Intézet. Budapest, 148. p. DOI: http://dx.doi.org/10.7896/ai1704
Bogenfürst F. (2008): A víziszárnyas ágazat helyzete és jövőbeni kilátásai Magyarországon. Állattenyésztés és takarmányozás. Vol. 57. No. 5. pp. 415-423
Csorbai A. (2015): A magyar baromfiipar és az ágazatok helyzete, lehetőségei, versenyképessége, avagy előre vagy hátra? Baromfi Hírmondó – Az Agrofeed Kft. baromfi hírlevele. Vol. 22. No. 3. pp. 5-7
FAO (2017): Food and Agriculture Organization of the United Nations adatbázisa. http://www.fao.org/faostat/en/#home Letöltve: 2017.10.05.
Fekete G. (2017): Statisztikai jelentések – Vágóhidak élőállat-vágása. Vol. 10. No. 1. Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest, 5. p. https://www.aki.gov.hu/publikaciok/ 10. publikacio/a:121/vagohidak_eloallat_vagasa Letöltve: 2017.10.15
Kállay B. (2015): Piacvezető vállalkozás Kelet-Magyarországon. Baromfiágazat. Vol. 15. No. 3. pp. 48-52
Kozák J. (2014): Lúdtenyésztők szakmai konferenciája. Baromfiágazat. Vol. 14. No. 4. pp. 70-71
Kozák J. – Szász S. (2016): Mai irányok a víziszárnyas-tenyésztésben. Állattenyésztés és Takarmányozás. Vol. 65. No. 4. pp. 47-73
KSH (2016): Statisztikai tükör – 2016. október 7. Állatállomány, 2016. június 1. Központi Statisztikai Hivatal. 3. p. https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/allat/allat1606.pdf Letöltve: 2017.10.20.
KSH (2017/a): Statisztikai tükör – 2017. július 28. Állatállomány, 2017. június 1. Központi Statisztikai Hivatal. 3. p. https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/allat/allat1706.pdf Letöltve: 2017.10.20
KSH (2017/b): Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa. http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsma003.html Letöltve: 2017.10.20
Romanov, M.N. (1999): Goose production efficiency as influenced by genotype, nutrition and production systems. Worlds Poultry Science Journal. Vol. 55. No. 3. pp. 281-294. DOI: https://doi.org/10.1079/WPS19990021
Spitzmüller L. – Meleg I. (2014): Golden Goose White pecsenyelúd üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei 2014. http://portal.nebih.gov.hu/ documents/10182/45539/Golden__Goose_White_pecsenyelud_uzemi_teljesitmenyvi zsgalatanak_eredmenyei_2014..pdf/840d5778-e66d-4dfd-80f3-e6ffb94b3ef7 Letöltve: 2017.05.14.
Szőllősi L. – Szűcs I. (2014): An economic approach to broiler production. A case study from Hungary. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists. Vol. 16. No. 3. pp. 275-281.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Molnár Szilvia, Szőllősi László
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
A folyóirat Open Access (Gold). Cikkeire a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).