Párolgás vizsgálata hagyományos párolgásmérő „A” kádakban
Keywords:
evaporation, class „A” pans, seaweedAbstract
Evaporation is measured in practice with class „A” pans with tap water. The tap water composition differs from the natural water bodies. We wanted to make the water of our pans more like waterbirds to live water. We chose the seaweed because there was little research in this area and there are many seaweeds in the Keszthely basin. Data from our measurements were processed using Microsoft Excellel. Evaporation differences in each pan were compared to a two-sample t-test. We also monitored the development of the simplified water balance for the examined period. To count the mass change of installed plant material, the weight of seaweed was measured at the beginning and at the close of the experiment.
References
Anda, A., Simon, B., Soós, G., Teixeira da Silva, J. A., Kucserka, T. 2016. Effect of submerged, freshwateraquaticmacrophytes and littoralsedimentsonpanevaporationinthe Lake Balaton region, Hungary. Journal of Hydrology. 542. 615–626. https://doi.org/10.1016/j.jhydrol.2016.09.034
Fidy, J.,Makara, G. 2005. Biostatisztika. InforMed 2002 Kft. 125–142.
McMahon, T. A., Peel, M. C., Lowe, L., Srikanthan, R., Mcvicar, T. R. 2013. Estimatingactual, potential, referencecrop and panevaporationusing standard meteorologicaldata: a pragmaticsynthesis. Hydrol. EarthSyst. Sci. 17. 1331–1363. https://doi.org/10.5194/hess-17-1331-2013
Péczely, Gy. 1965. Az A típusú párolgásmérő kádak párologtatásának meghatározása éghajlati adatokból. Időjárás. 69 (4–5) 231–239.
Simon, B., Kucserka, T., Anda, A., Soós, G. 2016. Hínárral borított víz párolgásának vizsgálata. Hidrológiai Közlöny. 96. 83–87.
Vargha, A. 2015. Matematikai statisztika. 146–149, 213–237.
Vári, Á. 2012. Propagation and growth of submergedmacrophytesin Lake Balatoné. PhD dissertation, 83–88.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 Kozma-Bognár Kristóf, Simon Brigitta, Anda Angéla

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Cikkre a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).