Különböző pigmentáltságú lópaták szaru keménységének, rugalmasságának és összetételének vizsgálata

Szerzők

  • Barna Dóra Pannon Egyetem Georgikon Kar, Állattudományi Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16. A ép. , Pannon Egyetem Georgikon Kar, Állattudományi Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16. A ép.
  • Bartos Ádám Pannon Egyetem Georgikon Kar, Állattudományi Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16. A ép. https://orcid.org/0000-0003-0326-3001 (unauthenticated)

Kulcsszavak:

lovak, pigmentáltság, lópaták, minőség, összetétel

Absztrakt

Kutatásom elsődleges célja az eltérő pigmentáltságú ló paták összetételénekés minőségének vizsgálata volt. A vizsgálatokba 7 lovat vontunk be. Az állatokat úgy válogattuk ki, hogy mindegyiknek az egyik hátulsó lába viaszsárga, a másik palaszürke, valamint az egyik elülső lába szintén palaszürke legyen. Meghatároztuk a kapott pataminták keménységét és rugalmasságát, valamint azok nedvesség-és zsírtartalmát, továbbá négy jellemző ásvány, a kalcium, foszfor, cink és réz mennyiségét. A kapott eredményeket párosított mintás T próbával hasonlítottuk össze. Kísérletünk eredményeiből összességében arra következtethetünk, hogy a pata keménységét, rugalmasságát és összetételét sem a pigmentáció, sem pedig a pata anatómiai elhelyezkedése (elülső, vagy hátulsó láb) jelentékeny mértékben nem befolyásolja. A szaru minőségére az egyedi különbségek, valamint a tartási, takarmányozási és időjárási körülmények lényegesen nagyobb hatást gyakorolnak. A pigmentáció tehát elsősorban a pata kinézetére van hatással.

Információk a szerzőről

  • Barna Dóra, Pannon Egyetem Georgikon Kar, Állattudományi Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16. A ép. , Pannon Egyetem Georgikon Kar, Állattudományi Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16. A ép.

    levelezőszerző
    barna.dora94@gmail.com 

Hivatkozások

Andrási, I. 2014. A csülök anatómiai felépítése és összetétele, A szarvasmarha csülök vizsgálata, Gödöllő, pp. 8–10.

Bartos, Á., Bányai, A. 2012. Lóhasználat és hajtási ismeretek. Oktatási segédlet a Ménesgazda szakos hallgatók számára (digitális tananyag)

Bartos, Á. 2012. Lótenyésztés. Oktatási segédlet a Ménesgazda szakos hallgatók számára (digitális tananyag)

Buttler, K. D. 1974. The Principles of Horseshoeing. Doug Butler Publisher, Maryville, Missouri.

Buttler, K. D. 1976. The Effect of Feed Intake and Gelatin Supplementatiiin on the Gmwth and Qualify of the Equine Hoo& PhD Dissertation, Cornell University

Ley, W. B., Pleasant, R. S., Dunnington, E., A. 1998. Effects of season and diet on tensile strength and mineral content of the equine hoof wall. Equine Veterinary Journal. 26. 46–50. https://doi.org/10.1111/j.2042-3306.1998.tb05121.x

Pál, L. 2014. A ló patájának felépítése, Állatélettan, Gyakorlati anyag, Keszthely, PE Georgikon kar

Walker, E. 2014. A ló. Móra Könyvkiadó, Budapest p. 1., 130.

Letöltések

Megjelent

2018-11-07

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Barna, D., & Bartos, Ádám. (2018). Különböző pigmentáltságú lópaták szaru keménységének, rugalmasságának és összetételének vizsgálata. GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 22(2), 22-26. https://journal.uni-mate.hu/index.php/gfa/article/view/6379