Ökológiai növényvédelem kihívásai a nanotechnológiával készült Bisteppel szőlő- és gyümölcskultúrában

Authors

  • Ágnes Daragó N-Revival Ltd
  • Tamás Kalydi N-Revival Ltd

Keywords:

ecological plant protection, nanopreparation, grape, apple-bearing

Abstract

In the course of our work, we examined the effect of the Bistep plant conditioning nanopreparation in the ecological plant protection technology of grape and fruit cultures. The biologically pure preparation is made with nano technology. During the treatments, the areas treated with integrated plant protection technology were transformed into ecological plantations. The biggest plant protection challenge in ecological control was the control of Erwinia amylovora in apple orchards, Erysiphe necator and Guignardia bidwellii (Ellis) Viala & Ravaz in grapes, which has been infecting several wine regions of our country in recent years. Based on our results, the average yield showed an average increase of 20-40% in the first year when using the Bistep technology. We experienced a definite improvement in the health of the gardens, and we were able to harvest food-quality produce from the treated areas. Based on our observations, we summarized the practical experience of the last 10 years regarding the quality and quantity of the crop.

References

Csihon Á., Illés A., Szabó A. és Bicskei D. K. 2013. Biostimulátor készítmények összehasonlító vizsgálata intenzív almaültetvényben. Kertgazdaság 45(4). 20-27.

Csihon Á. és Gonda I. 2017. Biostimulátorok a gyümölcstermesztésben. Zöldség-Gyümölcs Piac és Technológia 21(1). 27-29.

Csihon Á. és Gonda I. 2018. Növénykondicionálók a gyümölcstermesztésben. Agrofórum Extra 73. 16-18.

Csihon Á. és Gonda I. 2020. A biostimulátorok alkalmazásának lehetőségei a gyümölcstermesztésben. Értékálló Aranykorona 20(2). 8-9.

Gowda, S. S. and Goodman, R. N. 1970. Movement and persistence of Erwinia amylovora stem and root of apple. Plant Dis. Rep. 54. 576-580.

Kozma P. 2001. A szőlő és termesztése II. A szőlő szaporítása és termesztéstechnológiája. Akadémiai Kiadó, Budapest 399.

Nagy, P. T., Csihon, Á. and Szabó, A. 2019. Effects of algae products on nutrient uptake and fruit quality of apple. National resources and sustainable development 9(1). 80-91.

Sansavini, S., Guerra, W. and Pellegrino, S. 2012. Gli obiettivi del miglioramento genetico e le nuove varietá per l’Europa. Frutticultura 11. 10-25.

Stampar, F., Solar, A. and Hudina, M. 2003. Influence of foliar nutrition on apple production. International Journal of Horticultural Science 9(2). 15-18.

Published

2023-04-15