A nitrogén és kálium szerepe a hibridbúza tápanyag-ellátásában

Szerzők

  • Poós Tamás Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16. A ép. , Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16. A ép.
  • Sárdi Katalin Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16. A ép.
  • Zsittnyán Tamás Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16. A ép.

Kulcsszavak:

szabadföldi kísérlet, hibridbúza, tápelemek, nitrogén, kálium

Absztrakt

A búza (Triticum aestivum) Európa és a világ egyik legjelentősebb szántóföldi növénye. A nemesítői munkának és a javuló agrotechnikának köszönhetően átlagtermése és minősége is kedvezőbbé tehető. Kifejezetten igaz ez, mióta növekszik a hibridbúzák térnyerése. A hibridbúza átlagtermése könnyíthet a folyamatosan növekvő élelmiszer-szükséglet problémáinak megoldásában. E gabonák termés-potenciálja kiemelkedő, a minőség ugyanakkor nem mindig hozza a legjobb eredményt. Kísérletemben a PE Georgikon Kar Tangazdaságának egyik tábláján kialakított parcellákon tanulmányoztam a növekvő N és K adagok hatását a hibridbúza (Hybiza) főbb vegetatív paramétereire, valamint a kalászhányáskor vett levélminták tápelemtartalmára. A betakarításkor megállapítottam a termés mennyiségét és a minőséget jellemző legfontosabb mutatókat pl. nedves sikértartalom. Az eredményeket kiértékelve megállapítottam, hogy a kezelések a kontrollhoz képest statisztikailag igazolható különbséget mutatnak. A növelt K és N adagok a szemtermések mennyiségében illetve beltartalmi értékeikben látványos és pozitív változást eredményeztek. A termés mennyisége a három alkalommal megosztott N kijuttatás hatására volt a legnagyobb, míg a nedves sikér vizsgálatok alapján látható volt, hogy a megnövelt K adag és a kétszeres tavaszi N kijuttatás adta a legkedvezőbb minőséget (27,25%), amely elérte az Euro minőségi kategória B1–B2 besorolást. Eredményeim alapján levonható az a következtetés, hogy a tápanyagellátás ésszerű megnövelése a hibridbúza esetében egyértelműen pozitív hatással van a produktumra és annak minőségére.

Információk a szerzőről

  • Poós Tamás, Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16. A ép. , Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16. A ép.

    levelezőszerző
    poostamas19@gmail.com

Hivatkozások

Erdei, P., Szániel, I. 1975. A minőségi búza termesztése. Mezőgazdasági Könyvkiadó. 7–23.

Győri, Z., Győriné, M. I. 2011. A búza és kukorica minősége és feldolgozása, Mezőgazda Kiadó.

Pollhamer, E. 1988. A búza – legújabb minőségvizsgálati eredmények. Agrokémiai kiadó. Budapest.

Sárdi, K. 2016. Agrokémia és tápanyag gazdálkodás laboratóriumi és helyszíni vizsgálatok.

Letöltések

Megjelent

2018-11-07

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Poós, T., Sárdi, K., & Zsittnyán, T. (2018). A nitrogén és kálium szerepe a hibridbúza tápanyag-ellátásában. GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 22(2), 72-76. https://journal.uni-mate.hu/index.php/gfa/article/view/6399

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei