Holstein-fríz tehenek in vivo csülökszaru-keménységének mérése

Szerzők

  • Demény Márton Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Tóth Gábor Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Szentléleki Andrea Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Dobra Lajos Jászapáti 2000 MG. Zrt. 5130 Jászapáti, Velemi Endre út 4-6.
  • Póti Péter Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Tőzsér János Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

Kulcsszavak:

hosszú hasznos élettartam, sántaság, láb- és lábvégbetegség, in vivo csülökszaru keménységmérés

Absztrakt

A hosszú hasznos élettartam egyik legfontosabb meghatározó tényezője, a láb- és lábvégek alakulása, egészségi állapota. Méréseink során a csülökszaru keménységét, és az azt befolyásoló tényezőket vizsgáltuk a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. szarvasmarha telepén. A vizsgálatban 70 különböző korú holstein-fríz tehén vett részt, melyeken a körmözés során 10 ismételt mérést végeztünk a talpszaru meghatározott területén. Az összes vizsgált tehén (n = 70) átlagos csülökszaru-keménysége 37,23 Shore D érték volt, 4,45-ös szórás értékkel. Eredményeinknél a teljesített laktációk számának esetében egyértelműen látszik az (Tukey HSD próba, α=0,05), hogy a háromnál több laktációt teljesítő tehenek csülökszaru-keménység értékei érdemben nagyobbak voltak, az első, ill. a második laktációt teljesített egyedek eredményéhez képest. Az eltérő járásmód szerinti csülökszaru-keménységi értékek nem mutattak határozott tendenciát, és biometriailag sem volt bizonyítható az átlagértékek közötti különbség. A rangkorrelációs együtthatók szerint, a keménység csak az életkorral mutatott laza-közepesen szoros összefüggést (rrang = 0,44).

Információk a szerzőről

  • Demény Márton, Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző
    demenymarton@freemail.hu

Hivatkozások

Amstel S. R., Shearer J. K., Palin F. L. (2004): Moisture content, thickness, and lesions of sole horn associated with thin soles in dairy cattle. J. Dairy Sci. 87(3) 757–763. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(04)73219-1

B. Kovács A., Felkai F. (1978): A csülökbetegség előfordulása szarvasmarhán az életkor és a tartástechnológia tükrében. Magyar Állatorvosok Lapja, 33(4) 259–261.

Clark C., Petrie L. (2006): Fracture toughness of bovine claw horn from cattle with and without vertical fissures. The Veterinary Journal 173(3) 541–547. https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2006.02.002

Pék L. (1977): Rácspadozatok és azok anyagainak vizsgálata. Doktori értekezés, Szent István Egyetem, Gödöllő.

Tőzsér J., Szentléleki A., Demény M. (2010): A csülökszaru minőségének vizsgálati lehetőségei a szarvasmarha fajban. Magyar Állatorvosok Lapja, 132(8.) 451–456.

Vermunt J., Greenough P. (1996): Claw conformation of dairy heifers in two management systems. British Veterinary Journal. 152(3) 321–331. https://doi.org/10.1016/S0007-1935(96)80104-7

Letöltések

Megjelent

2011-06-30

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Demény, M., Tóth, G., Szentléleki, A., Dobra, L., Póti, P., & Tőzsér, J. (2011). Holstein-fríz tehenek in vivo csülökszaru-keménységének mérése. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 7(2), 104-118. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aweth/article/view/6794

Hasonló cikkek

1-10 a 250-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 6 > >>