Előzetes adatok az azonos helyen tartott holstein-fríz és magyar tarka fajtájú szarvasmarhák csülökszaru- keménységére
Kulcsszavak:
hosszú hasznos élettartam, sántaság, láb- és lábvégbetegség, csülökszaru keménységAbsztrakt
A láb- és lábvégszerkezet alakulása szoros összefüggésben áll a csülökszaru minőségi tulajdonságaival, kiemelten annak keménységével. Ezért a tanulmányban holstein-fríz és magyar tarka fajtájú szarvasmarhák (n = 14, életkor: x = 1034 nap, SE = 263,7 nap, élősúly: x = 565,5 kg, SE = 16,86 kg) csülökszaru keménységét vizsgáltuk, három mérési helyen (A, B, C), Shore D keménységmérő műszer segítségével. Az állatok átlagos csülökszaru-keménysége 66,61 Shore D érték volt, 0,76-os átlagérték hibával. Eredményeink elemzése során azt találtuk, hogy a fajtának (HF, D = 66,58, MT, D = 66,63, Wald Chi2: 0,001, P = 0,971) és az ivarnak (tehén, Shore D = 67,97, bika, Shore D = 65,24, Wald Chi2: 1,203, P = 0,273) nincs, viszont a mintavételi helynek (Wald Chi2: 12,11, df:2, P = 0,002, α < 0,05) és az életkornak (Wald Chi2: 10,16, df:1, P = 0,001, α < 0,05) statisztikailag bizonyított érdemi hatása van a csülökszaru-keménységre.
Hivatkozások
Báder, E. (2001): Élettartam, hasznos élettartam. Agro Napló. 5–6. 45–46.
Bell, N. J., Bell, M. J., Knowles, T. G., Whay, H. R., Main, D. J., Webster, A. J. F. (2009): The development, implementation and testing of a lameness control programme based on HACCP principles and designed for heifers on dairy farms. The Veterinary Journal, 180(2) 178–188. https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2008.05.020
Berta, A., Béri, B. (2008): A hasznos élettartam és a küllem kapcsolatának elemzése tejhasznú teheneknél. AWETH 4(2) 78–88.
Clark, C., Petrie, L. (2006): Fracture toughness of bovine claw horn from cattle with and without vertical fissures. The Veterinary Journal, 173(3) 541–547. https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2006.02.002
Franck; A., Cocquyt; G., Simoens; P., De Belie, N. (2006): Biomechanical Properties of Bovine Claw Horn. Biosystems Engineering, 93(4) 459–467. https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2006.01.007
Gáspárdy, A. (1995): Néhány tényező hatása a tejhasznú tehén életteljesítményére. Doktori (Ph.D.) értekezés. Gödöllő
Grünhaupt, J. (1994): A jó küllem növeli az élettartamot. Holstein Magazin, 2(2) 37–39.
Györkös, I., Báder, E. (2002): Csülökápolás és a sántaság megelőzése szarvasmarha-állományokban. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest. 2–57.
Györkös, I., Kovács, K. (2005): Állatjóléti fejlesztés – fenntartható szarvasmarhatartás- és tenyésztés. AWETH, 1(3) 173–183.
Leach, K. A., Offer, J. E., Svoboda, I., Logue, D. N. (2005): Effects of type of forage fed to dairy heifers: Associations between claw characteristics, clinical lameness, environment and behaviour. The Veterinary Journal, 169(3) 427–436. https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2004.03.023
Kertész, T., Báder, E., Báder, P., Kertészné, Gy. E. (2001): Analysing of the culling causes in hungarian spotted x holstein friesian dairy herds. 3rd International Conference of PhD students, Miskolc 167–172. p.
Kofler, J., Kübber, P., Henninger, W. (1999): Ultrasonographic Imaging and Thickness Measurement of the Sole Horn and the Underlying Soft Tissue Layer in Bovine Claws. The Veterinary Journal, 157(3) 322–331. https://doi.org/10.1053/tvjl.1998.0315
Pastell, M., Kujala, M., Aisla, A.M., Hautala, M., Poikalainen, V., Praks, J., Veerma, I., Ahokas, J. (2008): Detecting cow’s lameness using force sensors. Computers and Electronics in Agriculture, 64(1) 34–38. https://doi.org/10.1016/j.compag.2008.05.007
Püski, J., Bozó, S., Tran, A. T. (2000): A hosszabb élettartam, a nagyobb életteljesítmény, a tejtermelés hatékonysága és a típus összefüggései holstein-fríz teheneknél. Holstein Magazin 8(2) 73–75.
Radácsi, A., Szendrei, Z., Béri, B., Demény, M., Tőzsér, J., Bodó, I. (2009): A csülökszaru keménységének vizsgálata magyar szürke tehenek és tinók esetében. II. Gödöllői Állattenyésztési Tudományos Napok, Kérődző haszonállatok tenyésztése és tartása szekció. Gödöllő, Október 16–17.
Rajkondawar, P. G., Tasch, U., Lefcourt, A. M., Erez, B., Dyer, R. M., Varner, M. A. (2002): A system for identifying lameness in dairy cattle. Appl. Eng. Agric., 18(1) 87–96. https://doi.org/10.13031/2013.7707
Tasch, U., Rajkondawar, P. G. (2004): The development of a SoftSeparatorTM for a lameness diagnostic system. Computers and Electronics in Agriculture, 44(3) 239–245. https://doi.org/10.1016/j.compag.2004.04.001
Vermunt, J. J., Greenough, P. R. (1995): Structural characteristics of the bovine claw: horn growth and wear, horn hardness and claw conformation. British Veterinary Journal, 151(2) 157–180. https://doi.org/10.1016/S0007-1935(95)80007-7
Wells, S. J., Trent, A. M., Marsh, W. E., Williamson, N. B., Robinson, R. A. (1995): Some risk factors associated with clinical lameness in dairy heifers in Minnesota and Wisconsin. Veterinary Record, 136(21) 537–540. https://doi.org/10.1136/vr.136.21.537
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2011 Demény Márton, Szentléleki Andrea, Holló István, Holló Gabriella, Tőzsér János

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.