The characteristics of grape and wine production and consumption in Hungary

Authors

  • Lili Etelka Monori Hungarian University of Agriculture and Life Sciences
  • Brigitta Hajnalka Turza Hungarian University of Agriculture and Life Sciences

DOI:

https://doi.org/10.33032/acr.4751

Keywords:

wine, influencing factors, wine production

Abstract

The aim of this research is to provide an insight into the historical importance of grapes and wine, their impact on health, changes in wine consumption factors and their significance. Our research examines the evolution of grape and wine production in the world, the European Union and Hungary in recent decades, in the shadow of global warming, an ageing society and economic shocks. The consumption of wine as an alcoholic beverage goes back thousands of years and has a long history at international and national level. Hungary's unique and traditional wine production could also be a benchmark at international level, thanks to its famous wines, its wine regions with a long history and its uniqueness. The study uses Hungarian and international literature and secondary research databases to illustrate the evolution of international, domestic wine and grape production, consumption patterns and the current commercial situation, which, due to economic and other drastic changes, show a divergence from the past in both wine and grape production, both at domestic and international level.

Author Biographies

  • Lili Etelka Monori, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences
    ORCID: https://orcid.org/0009-0001-8645-9829
    student
    lmonori8@gmail.com  
  • Brigitta Hajnalka Turza, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences

    ORCID: https://orcid.org/0009-0000-7029-8752
    education coordinator
    turza.brigitta.hajnalka@uni-mate.hu
    corresponding author

References

Ábel, I. – Hegedűsné B. N. (2017): Szőlőtermelő gazdaságok jövedelmezőségének vizsgálata. Borászati füzetek, pp. 29–33.

Ábel, T. – Blázovics A. – Wimmer A. – Bekő G. – Gaál B. – Blazics B. – Lengyel G. (2012): Pintes fehérbor hatása az anyagcsere-paraméterekre metabolikus szindrómás betegekben= Effect of Pintes White Wine on Metabolic Parameters in Patients with Metabolic Syndrome. Orvosi Hetilap, 153. kötet 22. szám pp. 861–865.

Agnoli, L. – Outreville, J.F. (2021): ‘Wine Consumption and Culture: A Cross-Country Analysis’, Applied Economic Perspectives and Policy, 43(3), pp. 1101–1124. https://doi.org/10.1002/aepp.13097

Anderson, K. – Pinilla, V. (2022): Wine's belated globalization, 1845–2025. Applied Economic Perspectives and Policy, 44(2), pp.742–765. https://doi.org/10.1002/aepp.13174

Bazsik, I. – Koncz, G. (2021): Borfogyasztói és borturisztikai felmérés Monoron. Studia Mundi- Economica, 8(3), 3–15. https://doi.org/10.18531/Studia.Mundi.2021.08.03.03­15

Bene, Zs. (2019): Az egészségtudatos fogyasztói magatartás megjelenése a borfogyasztási trendekben Magyarországon In: Turizmus Szálloda Vendéglátás. Eger, Eszterházy Károly Egyetem Líceum Kiadó. pp. 7–15.

Bikfalvi K. (1885): XXI. Az alkohol, sör, bor, borszéki víz, fekete kávé, dohány, konyhasó és timsó hatása az emésztésre. Közlemények a kolozsvári tudományegyetem élet- és szövettani intézetéből. pp. 131–138.

Bousquet, J. (2023): Marketing Challenges and Trends Influencing Wine Producers and Consumers. Journal of Business and Management Studies, 5(3), 155–160. https://doi.org/10.32996/jbms.2023.5.3.16

Brazsil, D. (2009): „A bortermelés struktúrájának váltakozásai”. Gazdálkodás, 53. évfolyam, 4. szám, pp. 12–16.

Burro, R. – Branchini, E. – Capitani, E. – Barnaba, V. – Fermani, A. – Paradis, C. – Bianchi, I. (2023): Is there an association between consumers’ personality traits and the sensory characteristics they look for in wine?. Food Quality and Preference, 105, 104767. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2022.104767

Csupor, D. – Szendrei K. (2006): A szőlő, a bor és az alkohol II. rész. FITOTERÁPIA kötet, pp. 54–57.

Dövényi, Z., (2012): A Kárpát-medence földrajza. Budapest, Akadémiai Kiadó.

Droulia, F. – Charalampopoulos, I. (2022): A review on the observed climate change in Europe and its impacts on viticulture. Atmosphere, 13(5), p.837. https://doi.org/10.3390/atmos13050837

Dunay, A. – Fődi A. – Almádi B. – Vinogradov Sz., (2021): ‘A kínai gombatermesztés és kereskedelem főbb sajátosságai’, Gazdálkodás: 65: 1 pp. 38–51 Scientific Journal on Agricultural Economics. https://doi.org/10.22004/ag.econ.309542

Eperjesi I. (2010): Borászati technológia, Mezőgazda Kiadó

Feketéné Benkó K. – Remenyik B. – Szabó L. (2022): VINOTERÁPIA – Mint (egészség) turisztikai irányzat, V. Zalaegerszegi Egészségturizmus Konferencia kötet, pp. 76–85.

Győrffy Z. (2017): A magyar bor jövőképe. Oktatás, oktatás és oktatás. Beszélgetés Horkay Andrással Borászati füzetek. 2017 5.kötet 2–4 p.

Hajdu I. (2004): Bormarketing, Budapest, Mezőgazda Kiadó, 208. p.

Hámornyik, B. (2016): A bor és a borozás termékélményként. Izsó L., Becker Gy. (szerk.): Termékélmény. Kiadó: Akadémiai Kiadó, Online megjelenés éve: 2016, ISBN: 978 963 059 779 1, https://doi.org/10.1556/9789630597791 ; https://mersz.hu/dokumentum/dj155t__44 ,Sorozat: Marketing szakkönyvtár, ISSN: 2939-6115

Harsányi , D. – Szántó, S. – Totth, G. (2014): A hazai borászatok marketingorientációja. Letöltve 2023.02.12. http://publikaciotar.uni-bge.hu/304/1/Hars%C3%A1nyi-Sz%C3%A1nt%C3%B3-Totth.pdf

Harsányi D. – Vámosi K.Z. – Hlédik E. (2023): ‘Az egyes generációk borfogyasztási szokásainak vizsgálata Magyarországon’, Vezetéstudomány / Budapest Management Review, 54(7–8), pp. 44–57. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2023.07-08.04.

Herczog T. (2015): Szőlőtermesztés és bortermelés, kereskedelem és fogyasztás a világon. KSH: Gazdaság és Társadalom. 2015. I-II. negyedév. Budapest: Központi Statisztikai Hivatal. pp. 62–70

Imhoff A. – Plamper I. – Maier S. –Trischler G. – Koenig W. (2009): Effect of Drinking on Adiponectin. Diabetes Care, 32(6)11011103. https://doi.org/10.2337/dc08-1723

Khademi-Vidra, A. (2014a): Consumer habits from the perspective of the global economic crisis in east-central europe. Central European Regional Policy And Human Geography, 4(1), pp. 39–49.

Khademi-Vidra, A. (2014b): „Third places”: social-cultural aspects of the leisure places. In: Zsolt, Radics; János, Pénzes (szerk.) Enhancing competitiveness of V4 historic cities to develop tourism: Spatial-economic cohesion and competitiveness in the context of tourism. Debrecen, Magyarország : Didakt (2014) 220 p. pp. 114–127., 14 p.

Kovács Kiss Gy. (2011): Kolozsvári szőlők és borok a fejedelemség korában. Korunk Kiadvány, 22. évfolyam 3. szám, pp. 82–88.

Lehota J. – Fehér I. (2007): Borexport-marketing - Nemzetközi borkereskedelem és marketing. Gödöllő, 116, 197–198, 212. p.

Lóczy D. – Szalai L. (1995): Korszerűsített termőhelyminősítés és agroökológiai körzetesítés földrajzi információs rendszer felhasználásával. Földrajzi Értesítő XLIV. évf. 1995. 1–2. füzet, pp. 23–37.

Loose S. – Nelgen S. (2021): State Of The German And International Wine Markets. German Journal of Agricultural Economics 70.5, pp. 87–102. https://doi.org/10.30430/70.2021.5.87-102

Luchsinger J.A. – Tang M.X. – Siddiqui M. – Shea S. – Mayeux R. (2004): Alcohol intake and risk of dementia. Journal of the American Geriatrics Society, 52(4), pp.540–546, https://doi.org/10.1111/j.1532-5415.2004.52159.x. PMID: 15066068.

Matos, R.S. (2012): Resveratrol causes antiatherogenic effects in an animal model of atherosclerosis. Arquivos brasileiros de cardiologia, 98, pp.136–142

Rebelo, J. – Compés, R. – Faria, S. – Gonçalves, T. – Pinilla, V. – Simón-Elorz, K. (2021): Covid-19 lockdown and wine consumption frequency in Portugal and Spain. Spanish journal of agricultural research, 19(2), pp.e0105R-e0105R. https://doi.org/10.5424/sjar/2021192R-17697

Ruggeri, G. – Mazzocchi, C. – Corsi, S. – Ranzenigo, B. (2022): No More Glass Bottles? Canned Wine and Italian Consumers. Foods, 11(8), 0113. https://doi.org/10.3390/foods11081106

Sárkány P. (2011): Szőlőmagban az egészség. Vegyészek a borról különszám. Magyar Kémikusok Lapja pp. 365–368

Slezák Bartos ZS. – Máté A. – Guld Zs. (2021): Fiatalok borismereti attitűdje és az ismeretszerzés akadálymentes gyakorlata a Garay Élménypincében. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 6. évfolyam 1. szám. pp. 56–76

Swanson GR. – Tieu V. – Shaikh M. – Forsyth C. – Keshavarzian A. (2011): Is moderate red wine consumption safe in inactive inflammatory bowel disease? Digestion. 2011;84(3):238–44. https://doi.org/10.1159/000329403. Epub 2011 Aug 26. PMID: 21876358; PMCID: PMC3180655.

Szakály Z. (2017): Élelmiszer-marketing Akadémiai Kiadó, ISBN: 978 963 454 025 0

Szántó J. – Madácsi K. – Kata D. – Ferenci T. – Rutka M. – Bálint A. – Farkas K. (2021): Advances in the optimization of therapeutic drug monitoring using serum, tissue and faecal anti-tumour necrosis factor concentration in patients with inflammatory bowel disease treated with TNF-α antagonists. in: Expert Opinion on Biological Therapy, 21(4), pp. 539–548.

Szolnoki G. – Bail S. – Tafel M. – Fehér Á. – Veith C. (2022): A Cross-Cultural Comparison of New Implemented Sustainable Wine Tourism Strategies during the COVID-19 Crisis. Sustainability, 14, 4688.

Tessényi, J. – Katona, N. I. (2023): A hazai bormarketing stratégiai dimenziói. Gazdálkodás, 67 (3). pp. 212–225. ISSN 0046-5518. https://doi.org/10.53079/GAZDALKODAS.67.3.t.pp_212-225

Totth G. – Szolnoki G. (2019): A magyarországi borfogyasztói szokások és a borpiac elemzése. Gazdálkodás, 63. évfolyam 1. szám pp. 22–39. http://dx.doi.org/10.22004/ag.econ.284793

Totth G. – Vámosi K. Z. D. (2021): A csökkentett alkoholtartalmú és alkoholmentesített borok fogyasztói megítélése és perspektívái (Magyarországon), Táplálkozásmarketing 8. évfolyam 2. szám, pp. 3–20. https://doi.org/10.20494/TM/8/2/1

Trestyánszki T. (2003): A magyar szőlő- és borágazat értékelése és lehetőségei az EU-csatlakozás tükrében, különös tekintettel a marketing szerepére. BGE, Külkereskedelmi Kar.

Truelsen T. – Thudium D, Grønbaek M. (2002): Amount and type of alcohol and risk of dementia: the Copenhagen City Heart Study. Neurology. https://doi.org/10.1212/01.wnl.0000031421.50369.e7

Várhelyi T. (2013): Borturizmus, Eger, EKF Líceum Kiadó, pp. 11–34

Internetes források:

Agrárgazdasági Kutató Intézet (2011) A fontosabb termékpályák 2010. évi piaci folyamatai Letöltés dátuma: 2023.10.23. forrás: http://repo.aki.gov.hu/373/1/ai_2011_01.pdf

Agárgazdasági és Kutató Intézet (2023): Agrárpiaci jelentések Zöldség, Gyümölcs és Bor XXVII. évfolyam • 5. szám Letöltés dátuma: 2023.10.23. forrás: https://www.aki.gov.hu/termek/agrarpiaci-jelentesek-zoldseg-gyumolcs-es-bor-363/

European Parliament (EP) (2023): The EU wine sector Letöltés ideje: 2023.11.05.

forrás: URL: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2023/751399/EPRS_BRI(2023)751399_EN.pdf

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) (2016): A magyarországi szőlő-bor ágazat stratégiája Letöltés dátuma: 2023.10.27. forrás: URL:https://hnt.hu/wp-content/uloads/2016/12/strat%C3%A9gia-v%C3%A9gleges.pdf

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) (2017: Borfogyasztási trendek Magyarországon Letöltés dátuma: 2023.10.23. forrás: URL: https://www.hnt.hu/piackutatas-borfogyasztasi-trendek-magyarorszagon

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) (2020): Elindult a Wines of Hungary – Personally, a magyar bor hivatalos közösségi média oldala Letöltés dátuma: 2023.10.28. forrás: URL: https://www.hnt.hu/elindult-a-wines-of-hungary-personally-a-magyar-bor-hivatalos-kozossegi-media-oldala/

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) (2023): Borfogyasztási trendek Magyarországon, Budapest Letöltés dátuma: 2023.10.23. forrás: URL: https://www.hnt.hu/piackutatas-borfogyasztasi-trendek-magyarorszagon-2

https://www.hnt.hu/rokusfalvy-pal-kormanybiztos-elso-egy-eve/

KSH (2020): Letöltés ideje: 2023.07.11. URL:https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/szoloultetvenyek/2020/index.html

https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0058.html Letöltés dátuma: 2023.07.25.

https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0026.html Letöltés dátuma: 2023.07.25.

https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0085.html Letöltés dátuma: 2023.07.25.

KSH (2023a): Letöltés ideje: 2023.08.21. forrás: URL: https://www.ksh.hu/stadat_files/ara/hu/ara0019.html

oiv.int: State of the world vine and wine sector (2022): Letöltés ideje: 2023.09.06. forrás: URL: https://www.oiv.int/sites/defult/fles/docments/OIV_State_of_the_world_Vine_and_Wine_sector_in_2022_2.pdf

https://www.oiv.int/what-we-do/data-discovery-report?oiv

Published

2023-12-15

How to Cite

The characteristics of grape and wine production and consumption in Hungary. (2023). Acta Carolus Robertus, 13(2), 176-194. https://doi.org/10.33032/acr.4751

Similar Articles

11-19 of 19

You may also start an advanced similarity search for this article.