EXPLORATION OF FACTORS AFFECTING FOOD CHOICE

Authors

  • Fanni Fodor Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem GRTDI Doktori Iskola
  • Zsuzsanna Naárné Tóth Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gazdaságtudományi Intézet

DOI:

https://doi.org/10.33032/acr.2598

Keywords:

food consumption, consumer behavior, social factors, psychological factors, brand

Abstract

Food contributes to our livelihoods and is present in our daily lives. They weave through everyday life, holidays and various notable events. We consume food for pleasure, for reward, but they can also express our personality.
In the twentieth century, many new food consumption trends emerged. Nowadays, social media provides a wealth of information related to a number of food trends that affect our food choice preferences.
In our literature review, our primary goal is to present which social and psychological external factors have an impact on consumers when purchasing food through secondary data collection using hungarian and international literature.
We explore the underlying psychological causes of Vebleni's ostentatious consumption and analyze the emotions related to food, the consumer's attachment to food brands, and the characterization of brand love.

 

Author Biographies

  • Fanni Fodor, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem GRTDI Doktori Iskola

    fodorfanni@gmail.com
    Corresponding author

  • Zsuzsanna Naárné Tóth, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gazdaságtudományi Intézet

    naarne.toth.zsuzsanna.eva@uni-mate.hu

References

Albert N. – Merunka D. (2013): The role of brand love in consumer-brand relationships. Journal of Consumer Marketing. 30 (3), 258-266.

Alden D. L. – Steenkamp J.B.E.M. – Batra R. (1999): Brand positioning through advertising in Asia, North America, and Europe: the role of global consumer culture. Jour-nal of Marketing. 63 (1), 75-87.

Bagwell L. S. – ¬Bernheim B. D. (1996): Veblen Effects in a Theory of Conspicuous Consumption. American Economic Review. 86 (3), 349–373.

Batra R. – Ahuvia A. – Bagozzi P. R. (2012): Brand Love. Journal of Marketing Research. 76, 1-16.

Berke Sz. (2003): A funkcionális minőség összetevőinek fogyasztói megítélése állati erede-tű alapélelmiszereknél. PhD értekezés. Kaposvári Egyetem. Kaposvár. 200

Blake C. E. – Wethington E. – Farrell T. J. –Bisogni C. A. – Devine C. M. (2009): Behavioral contexts, food-choice coping strategies, and dietary quality of a multiethnic sample of employed parents J. Am. Diet Assoc., 111 (3) 401-407.

Chen X. – Kwan M. P. (2015): Contextual uncertainties, human mobility, and perceived food environment: the uncertain geographic context problem in food access research Ame-rican. Journal. Publ. Health. 105 (9) 1734-1737.

Forgács A (2018): Az evés lélektana, Akadémiai Kiadó, Budapest

Gyulavári T. – Malota E. (2014): Az énkép-illeszkedés elmélet szerepe a fogyasztók turisz-tikai desztinációértékelésében. Marketing & Management. 48 (3), 5-14.

Hofmeister-Tóth Á. (2014): A fogyasztói magatartás alapjai, Akadémiai Kiadó, Budapest

Kiss V. – Szakály Z. (2016): A szülők hatása a középiskolás diákok egészségtudatos táp-lálkozására, EMOK – XXII. Országos Konferencia– Hitelesség és értékorientáció a mar-ketingben

Kotler P. (2002): Marketing menedzsment., Akadémiai Kiadó, Budapest

Kressman F. – Sirgy M.J. – Herrmann A. – Huber F. – Huber S. – Lee D.J. (2006): Direct and indirect effects of self-image congruence on brand loyalty. Journal of Business Research. 59 (8), 955-964.

Lehota J. (2001): Agrármarketing, Marketingkutatás az agrárgazdaságban, Mezőgazda Kiadó, Budapest

Levy S. J. (1959): Symbols for sale. Harvard Business Review. 37 (4), 117-124.

Lockie S. – Lyons K. – Lawrence G. – Grice, J. (2004): Choosing organics: a path analysis of factors underlying the selection of organic food among Australian consumers. Appetite 43, 135-146.

McKinley M.C. – Lowis C. – Robson P.J. (2005): It’s good to talk: Children’s views on food and nutrition. American Journal of Clinical Nutrition 59, 542- 551.

Pilgrim F. J. (1957): The Components of Food Acceptance and their Measurement. Ameri-can Journal of Clinical Nutrition 5 (2), 171-175.

Sirgy M. J. (1982): Self-concept in consumer behavior: A critical review. Journal of consumer research. 9, 287-301.

Stearns, C. Z. – Stearns P. N. (1985): Emotionology: Clarifying the History of Emotions and Emotional Standards. The Americal Historical Review. 90 (4), 813-836.

Steenkamp J. B. E. M. (1997): Dynamics in Consumer Behavior with Respect to Agricultural and Food Products. In Wierenga B. – van Tilburg A. – Grunert K. – Steenkamp, J. B. E. M. – Wedel M. (Eds.), Agricultural Marketing and Consumer Behavior in a Changing World. Springer US, Boston, 143-188.

Steenkamp J.B.E.M. – Batra R. (2003): How perceived brand globalness creates brand value, Journal of International Business Studies 34, 53-65.

Szakály Z. (2017): Élelmiszer-marketing, Akadémia Kiadó, Budapest

Tamasits D. – Prónay Sz. (2016): A fogyasztói márkakötődés mozgatórugói: A márkaszere-tet koncepciója. EMOK XXII. Országos konferencia - Hitelesség és értékorientáció a marketingben, 472.

Tilman R. (2006): Colin Campbell on Thorstein Veblen on Conspicuous Consumption. Journal of Economic Issues, 40 (1), 97-112.

Törőcsik M. (2000): Empatikus marketing. Bagolyvár Könyvkiadó, Budapest

Törőcsik M. (2016): Fogyasztói magatartás Insight, trendek, vásárlók, Akadémiai Kiadó, Budapest

Veblen T.B. (1899): The Theory of the Leisure Class, Houghton Mifflin, Boston

Wattanasuwan K. (2005): The self and symbolic consumption. The Journal of American Academy of Business. 3, 179-184.

Published

2021-12-28

How to Cite

EXPLORATION OF FACTORS AFFECTING FOOD CHOICE. (2021). Acta Carolus Robertus, 11(2), 81-90. https://doi.org/10.33032/acr.2598

Similar Articles

11-20 of 27

You may also start an advanced similarity search for this article.