Angus tehenek tejtermelése és a borjaik növekedésének összefüggése
Kulcsszavak:
beef cattle, suckler, colostrum, milk, weight gain of calvesAbsztrakt
A vizsgált angus részpopuláció kolosztrumának fehérjetartalma 20,19%, zsírtartalma 8,22%, cukortartalma 1,53% volt (n=30). A szerző a mintákat az ellést követő 3 órán belül vette. Más húshasznosítású fajtákkal összehasonlítva - limousin, magyartarka, blonde d’ aquitaine - az angus a kolosztrum szárazanyag-tartalma, illetve zsírtartalma tekintetében az első helyen áll, míg a fehérjetartalom vonatkozásában egyedül a magyartarka előzi meg. A kolosztrum savófehérje-kazein aránya 74,16%:25,84%. A kolosztrum fehérjefrakcióinak vizsgálatában az összes fehérje és a savó között r=+0,89, az összes fehérje és a kazein között r=-0,16, az összes fehérje és az NPN frakció között r=+0,06 a korrelációs együttható értéke. A teljes tej fehérjetartalma 3,23%, zsírtartalma 3,77%, cukortartalma 4,88%. Az előbb felsorolt, egyéb húshasznosítású fajták tejével összehasonlítva, az angus a zsírtartalom tekintetében ugyancsak az élen áll. A tej savó- fehérje-kazein aránya 21,39%:78,61%. A tej fehérjefrakcióinak vizsgálatában az összes fehérje és a savó között r=+0,68, az összes fehérje és a kazein között r=+0,46, az összes fehérje és az NPN frakció között r=+0,36 volt a korrelációs együttható értéke. A borjak napi tömeggyarapodása az első 70 nap átlagában 887 gramm volt. A tejmennyiség és a napi tömeggyarapodás között a korrelációs együttható értéke r=+0,32 volt.