Különböző genotípusba tartozó, hústípusú tehenek tejtermelésének és borjaik választási súlyának összehasonlítása

Szerzők

  • Kovács Attila Zoltán Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Szarvasmarha Tenyésztési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Sudár B. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Szarvasmarha Tenyésztési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Szabari Miklós Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Szarvasmarha Tenyésztési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.

Kulcsszavak:

húsmarha, hereford, Aberdeen angus, tejtermelés, borjú választási súly

Absztrakt

A tejhozam-borjúnövekedés között r = 0,4–0,6 közötti fenotípusos korrelációs értékeket állapítottunk meg, ezért egyre fontosabbá válik a tejtermelés, illetve az arra ható tényezők közvetlen vizsgálata. Három húshasznú genotípus (hereford, n = 15; angus × hereford (F1) n = 15; angus × hereford (R1) n = 4) tejtermelésének laktáció alatti változását figyelemmel kísérve megállapítottuk, hogy a hereford tejtermelése meredekebben esik vissza, mint az angus genotípusoké. A perzisztencia értékszámban mutatkozó különbség (86,2%, illetve 77,99%) is alátámasztja ezt. Az angus × hereford F1 tehenek napi tejtermelése (9,34 kg) a laktációban közel másfélszerese a hereford (6,52 kg) fajtára kapott értéknek. Ez a különbség a választási súly átlagos értékeiben is megmutatkozik. Az F1-es angus génhányadú anyatehenektől választott R1-es borjak átlagosan 26 kg-mal nagyobb súlyban választódtak a hereford anyaságú F1-es borjaknál. A közleményben továbbá felhívjuk a figyelmet arra, hogy különböző populációk vizsgálatakor az összehasonlítás csak a hatótényezők korrekciója után lehetséges.

Információk a szerzőről

  • Kovács Attila Zoltán, Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Szarvasmarha Tenyésztési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.

    levelezőszerző
    kovacsaz@mail.atk.u-kaposvar.hu

Hivatkozások

Brown, M. A., Tharel, L. M., Brown, A. H., Jackson, W. G., Miesner, J. R. (1993). Milk production in Brahman and Angus cows on Endophyte-infected Fescue and common Bermudagrass. J. Anim. Sci., 71(5), 1117–1122. https://doi.org/10.2527/1993.7151117x

Brown, M. A., Brown, A. H., Jackson, W. G., Miesner, J. R. (1996). Milk production in Angus, Brahman, and reciprocal-cross cows grazing common Bermudagrass or Endophyte-infected tall Fescue. Journal of Animal Science, 74(9), 2058–2066. https://doi.org/10.2527/1996.7492058x

Drewry, K. J., Brown, C. J., Honea, R. S. (1959). Relationships among factors associated with mothering ability in beef cattle. Journal of Animal Science, 18(3), 938. https://doi.org/10.2527/jas1959.183938x

Gleddie, V. M., Berg, R. T. (1968). Milk production in range beef cows and its relationship to calf gains. Canadian Journal of Animal Science, 48(3), 323–333. https://doi.org/10.4141/cjas68-044

Klett, R. H., Mason, T. R., Riggs, J. K. (1962). Preliminary studies on milk production of beef cows. {Milk production of beef cows and its relationship to the weaning weight of their calves. Proceeding Western Section Abs. 24: 586. (1965)} Texas Agr. Exp. Sta., MP-591: 79.

Kovács, A. Z. (1999). Anyatehenek tejelékenysége és a borjak növekedésének összefüggése. Doktori (Ph.D.) Disszertáció., Mosonmagyaróvár. 121. 96. ref.

Kovács, A. Z. Lovenyák, K. (2003). Kistestű húsfajták. AGRO-NAPLÓ., 1–2. 91–96.

Kress, D. D., Anderson, D. C. (1974). Milk production in Hereford cattle. Proceeding Western Section, Abstracts, 38. 1320.

Martin, T. G., Szekely, K., Nelson, L. A. (1995). Milk yield of beef cows: associations with calf weight and breed composition of cows. J. Anim. Sci., Supplement 1.

Mc Kay, R. M., Rahnefeld, G. W., Weiss, G. M., Fredeen, H. T., Lawson, J. E., Newman, J. A., Bailey, D. R. C. (1994). Milk yield and composition in first-cross and backcross beef cows. Canadian Journal of Animal Science, 74(2), 209–216. https://doi.org/10.4141/cjas94-029

Melton, A. A., Riggs, J. K., Nelson, L. A., Cartwright, T. C. (1967). Milk production, composition and calf gains of Angus, Charolais and Hereford cows. Journal of Animal Science, 26(4), 804–809. https://doi.org/10.2527/jas1967.264804x

Miller, S. P., Wilton J. W. (1999). Genetic relationships among direct and maternal components of milk yield and maternal weaning gain in a multibreed beef herd. Journal of Animal Science, 77(5), 1155–1161. https://doi.org/10.2527/1999.7751155x

Pleasants, A. B. Barton, R. A. (1992). Effects of different rates of liveweight change from 60 days before calving to calving on the productivity of mature Angus breeding cows. New Zealand Journal of Agricultural Research, 35(2), 199–204. https://doi.org/10.1080/00288233.1992.10417719

Rahnefeld, G. W., Weiss, G. M., Fredeen, H. T. (1990). Milk yield and composition in beef cows and their effect on cow and calf performance in two environments. Canadian Journal of Animal Science, 70(2), 409–423. https://doi.org/10.4141/cjas90-053

Robinson, O. W., Yusuff, M. K. M., Dillard, E. U. (1978). Milk production in Hereford cows I. Means and correlations. Journal of Animal Science, 47(1), 131–136. https://doi.org/10.2527/jas1978.471131x

Sawyer, G. J., Milligan, J., Barker, D. J. (1993). Time of joining effects the performance of young Angus and Angus×Friesian cattle in the south-west of Western Australia. 1. Calf productivity and its relationship with milk production and reproduction in first-calvers. Australian Journal of Experimental Agriculture, 33(5), 523–529. https://doi.org/10.1071/EA9930523

Scholz, H., Kovács, A. Z., Stefler, J., Fahr, R. D., Lengerken, G. V. (2001). Milchleistung und -quälitat von Fleischrindernkühen während der Säugeperiode. Archiv für Tierzucht., 44(6), 611–620. 26 ref. https://doi.org/10.5194/aab-44-611-2001

SPSS for Windows version 9.0, copyright SPSS inc. (1998)

Szabó, F. (1994). Hereford és angus tehenek és üszők néhány tulajdonságának összehasonlító vizsgálata. Állattenyésztés és Takarmányozás. 3. 199–207. 13 ref.

Véghseő, R. (2000). Összefüggés-vizsgálatok az anyatehenek tejtermelése, valamint borjaik növekedése között a laktáció különböző szakaszaiban. TDK- konferencia. Kaposvári Egyetem ÁTK., Kaposvár. 15 ref.

Williams, J. H., Anderson, D. C., Kress, D. D. (1979). Milk production in Hereford cattle. I. Effects of separation interval on weight – suckle – weight milk production estimates. Journal of Animal Science, 49(6), 1438–1442. https://doi.org/10.2527/jas1979.4961438x

Wright, I. A., Russel, A. J. F. (1987). The effect of sward height on beef cow performance and on the relationship between calf milk and herbage intakes. Animal Production, 44(3), 363–370. https://doi.org/10.1017/S0003356100012290

Wright, I. A., Jones, J. R., Maxwell, T. J., Russel, A. J. F. Hunter, E. A. (1994). The effect of genotype×environment interactions on biological efficiency in beef cows. Animal Production, 58(2), 197–207. https://doi.org/10.1017/S1357729800042508

Letöltések

Megjelent

2005-02-15

Hogyan kell idézni

Kovács, A. Z., Sudár, B., & Szabari, M. (2005). Különböző genotípusba tartozó, hústípusú tehenek tejtermelésének és borjaik választási súlyának összehasonlítása. Acta Agraria Kaposváriensis, 9(1), 19-30. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1728

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei