Ökológiai szemléletű gyümölcstermesztés – változó termesztő körzetekben

Autor/innen

  • Dezső Surányi Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Non-Profit Kft., 2700 Cegléd, Pf. 33.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.3915

Schlagwörter:

vadon termő és meghonosodott gyümölcsfajok, gyümölcstermesztő tájak, tájtermesztés

Abstract

A Kárpát-medencében kedvező természeti és ökológiai tényezők alakítják a sokszínű gyümölcstermesztést. A természetes vegetáció vadon termő fajai és kultúralakjai, a meghonosodott és kivadult gyümölcsfajok mintegy 30 faj termesztését jelentik. A legkorábbi időktől a termesztés sikerességét a kedvező földrajzi tényezők, a humán adottságok és a fajok termesztő tájakba és körzetekbe koncentrálódása alapozták meg.
Az ökológiai, gazdasági, társadalmi tényezők a történelmi tradíciók alapján sem váltak statikussá termesztő tájak. Minden gyümölcsfajt és fajtáit újabbnál újabb ökológiai változások, gazdasági s urbanizációs hatások, valamint a fajta-és technológiaváltások formálják. Ezek a termesztő tájak és körzetek helyzetét, s egyben a meghatározó gyümölcsfajokat termesztési volumenét s arányaiban is megváltoztathatják a földrajzi kistájakban. A szerző számos példával igazolta e változások tényét, trendjét és természetét alma, körte, cseresznye, őszi-és sárgabarack, szilva, dió, mandula, szamóca, málna, egres fajok esetében. A tanulmány foglalkozik azonban az új termesztett fajokkal is (bokoráfonya, eperfa, gyümölcsrózsa, homoktövis, húsos som, rikö, szeder). Mivel az ökológiai s botanikai szemlélet nem zárja ki – a klimatikus változások miatt sem – új gyümölcsfajok kipróbálását (japán szilva, kivi, japán körte, gránátalma, ébenszilva, kumkvat, füge, pau-pau, szamócafa stb.), a tanulmány arra is utalt. A szerző a hazai szakirodalmat teljes körűen dolgozta fel a tájtermesztés elősegítése érdekében.

Literaturhinweise

Bellon T. 2003: A Tisza néprajza. Ártéri gazdálékodás a tiszai Alföldön. Timp Kiadó, Budapest.

Borbás L. 1961: A nyárialma termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Borhidi A. 2003: Magyarország növénytársulásai. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Borhidi A., Sánta A. 1999: Vörös könyv - Növénytársulások 1–2. köt. TermészetBúvár Alap. Kiadó, Budapest.

Brózik S. 1959: Termesztett gyümölcsfajtáink 2. Csonthéjastermésűek: Cseresznye – Meggy. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Brózik S. 1960: Termesztett gyümölcsfajtáink 2. Csonthéjastermésűek: Szilva – Kajszi. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Brózik S. 1962: Termesztett gyümölcsfajtáink 2. Csonthéjastermésűek: Őszibarack. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Brózik S., Kállay T.-Né Apostol J. 2003: Mandula. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Brózik S., Regius J. 1957a: Termesztett gyümölcsfajtáink 1. Almástermésűek: Általános ismeretek – Alma. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Brózik S., Regius J. 1957b: Termesztett gyümölcsfajtáink 1. Almástermésűek: Körte – Birs. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Bulla B., Mendöl T. 1947: A Kárpát-medence földrajza. Egyetemi Nyomda, Budapest.

Claus J. 1959: Az őszibarack és termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Claus J. 1968: Az őszibarack és termesztése. 2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Csőre P. 1980: A magyar erdőgazdálkodás története. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Csőre P. 1994: A vadászat története. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Csőre P. 1997: Vadaskertek a régi Magyarországon. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Czanik S. 1957: Feketeribiszke. Hungarofruct, Budapest.

Czanik S. 1958: A feketeribiszke termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Dobos L. 1960: A köszméte és termesztése debreceni módra. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Elek L. 1965: A gyümölcstermelés területi elhelyezésének egyes kérdései. KE, Budapest. (kézirat)

Elek L. 1966a: A gyümölcstermelés alakulása Magyarországon 1895–1959. Agrártört. Szemle 8: 272–302.

Elek L. 1966b: A gyümölcstermő tájak és tájoptimumok kutatása. Földr. Ért., 5: 299–324.

Erdei F. 1937: Futóhomok. A Duna-Tiszaköz földje és népe. Athenaeum, Budapest.

Erdei F. 1971: Város és vidéke. Magyarország felfedezése. Szépirodalmi Kiadó, Budapest.

Fazekas B. 1967: Mezőgazdaságunk a felszabadulás után. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Für L. 1983: Kertes tanyák a futóhomokon (Tájtörténeti tanulmány). Akadémiai, Budapest.

Garics J. 2009: Gyümölcstermelő körzetek. Agrofórum 20(1, extra 28): 5–6.

Géczy J. 2000: A köszméte, a ribiszke és a josta termesztése. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest.

Göndör J.-né (szerk.) 2000: Körte. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Görög L. 1954: Magyarország mezőgazdasági földrajza. Tervgazd. Kiadó, Budapest.

G. Tóth M. 1997: Gyümölcsészet. Primom Alapítvány, Nyíregyháza.

Gyoe 1939: Gyümölcstermesztési tájak. A Magyar Gyümölcs 6: 229–232.

Györffy Gy. 1975: A magyarok elődeiről és a honfoglalásról (benne: Anonymus gestája). Gondolat Kiadó, Budapest.

Gyúró F. (szerk.) 1974a: A gyümölcstermesztés alapjai. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Gyúró F. (szerk.) 1974b: A gyümölcstermesztés technológiája. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Gyúró F. (szerk.) 1976: Körte. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Gyúró F. (szerk.) 1990: Gyümölcstermesztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Harmat L., Kollányi L., Porpáczy A., Szilágyi K. 1969, 1973: Bogyósgyümölcsűek (szamóca, málna, ribiszke, köszméte) termesztése. 1–2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Harmat L. (szerk.) 1987: Köszméte. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Hegedűs Á., Kozma P., Németh M. 1966: A szőlő (Vitis vinifera L.) (Magyarország kultúrflórája). Akadémiai Kiadó, Budapest.

Hrotkó K. (szerk.) 2003: Cseresznye és meggy. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Jávorka S. 1948: Viruló természet. Új Idők Irod. Int., Budapest.

Jávorka S., Maliga P. (szerk.) 1969: A gesztenye (Castanea sativa Mill.) (Magyarország kultúrflórája).

Akadémiai Kiadó, Budapest.

Jeszenszky Á. (szerk.) 1972: Az eperfa (Morus alba L.) (Magyarország kultúrflórája). Akadémiai Kiadó, Budapest.

Jeszenszky Á., Kárpáti I. (szerk.) 1963: A füge (Ficus carica L.) (Magyarország kultúrflórája). Akadémiai Kiadó, Budapest.

Kállay T.-né., Szenczi Gy. 1985: Üzemi gyümölcsültetvényeink ma és 1990-ben. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Kárpáti Z. (szerk.) 1969: A növények világa II. köt. Gondolat Kiadó, Budapest.

Kárpáti Z., Terpó A. 1971: Alkalmazott növényföldrajz. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Kring M. 1938: Magyarország határai Szent István korában. Emlékkönyv.

KSH 1937: Magyarország állatállománya, gazdasági gépfelszerelése és gyümölcsfaállománya az 1935. évben. Törvényhatóságok és községek (városok) szerint. Magyar Stat. Közlem. 100. (Stephaneum Nyomda), Budapest.

KSH 1961: Az 1959. évi gyümölcsfa-összeírás községi adatai. KSH, Budapest.

KSH 2002. Gyümölcsültetvények Magyarországon, 2001. (Összefoglaló adatok). KSH, Budapest.

Kollányi L. (szerk.) 1996: Málna. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Kósa L., Filep A. 1975: A magyar nép táj-történeti tagoldása. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Kovács S. (szerk.) 1977: Nyári gyümölcsök termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Láng I., Csete L., Harnos Zs. 1983: A magyar mezőgazdaság agroökológiai potenciálja az ezredforduló. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

László Gy. 1944: A honfoglaló magyar nép élete. Magyar Élet, Budapest.

Lippay J. 1667: Gyümölcsös kert. Cosmerovius Máté, Bécs.

Markos Gy. 1962: Magyarország gazdasági földrajza. Közgazd. és Jogi Kiadó, Budapest.

Mahács M. 1928: Bogyósgyümölcsűek termesztése. Pátria Nyomda, Budapest.

Mohácsy M. 1946: A gyümölcstermesztés kézikönyve. Pátria, Budapest.

Mohácsy M. 1951: Őszibarack- (Barack-)termesztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M. 1956 és 1960: A szilva termesztése és házi feldolgozása. 1–2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Magyar Gy. 1936: Dió-, mandula-, mogyoró- és gesztenyetermesztés. Pária Nyomda, Budapest.

Mohácsy M., Maliga P. 1956: Cseresznye- és meggytermesztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Maliga P., Ifj. Mohácsy M. 1959: Az őszibarack. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Maliga P., Ifj. Mohácsy M. 1963 és 1967: Az őszibarack. 2–3. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1951: Dió, mandula, mogyoró, gesztenye. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1952: Bogyósgyümölcsűek. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1955: A körte termesztése és nemesítése. Birs. 2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy M. 1956: Diótermesztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1957a és 1960b: Ribiszke és köszméte termesztése. 1–2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1957b: Ribiszke- és köszmétetermesztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1957c: A szamóca, a málna és a szeder termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1958: A körte termesztése és nemesítése. Birs. 3. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1959: A szamóca, a málna és a szeder termesztése. 2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1960b: A ribiszke és a köszméte termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A., Maliga P. 1957: Gesztenye, mandula, mogyoró. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A., Kollányi L., Szilágyi J. 1965: Szamóca, málna, szeder. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Moór P. 1911: A gyümölcstermelés földrajzi elterjedése hazánkban. Pannónia Nyomda, Budapest.

Nagy-Tóth F. 1998: Régi erdélyi almák. Erdélyi Múz.-Egyl., Kolozsvár.

Nagy-Tóth F. 2006: Régi erdélyi körték és egyéb gyümölcsök. Erdélyi Múz.-Egyl., Kolozsvár.

Nyujtó F. 1958: A meggy termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Nyujtó F., Surányi D. 1981: Kajszibarack. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Nyujtó F., Tomcsányi P. 1959: Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Okályi I. 1954-1956: Gyümölcstermelés I–II. köt. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

OMKSH 1897: A magyar korona országainak mezőgazdasági statisztikája. I. Az 1895. évi összeírás főbb eredményei községenként. OMKSH (Pesti Könyvkiadó), Budapest.

Orosz T. 1958: A kajszi termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Papp J. 1984: Bogyósgyümölcsűek. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Papp J. (szerk.) 2004: A gyümölcsök termesztése 2. köt. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Papp J., Porpáczy A. 1999a: I. Bogyósgyümölcsűek. Szamóca, málna. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Papp J., Porpáczy A. 1999b: II. Bogyósgyümölcsűek. Szeder, ribiszke, köszméte, különleges gyümölcsök. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Pénzes B., Szalay L. (szerk.) 2003: Kajszi. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Pethő F. (szerk.) 1969: Almatermesztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Pethő F. (szerk.) 1984: Alma. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Pór J., Faluba Z. 1982: Cseresznye és meggy. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Porpáczy A. 1937: Jövedelmező körtetermesztés. Pátria Nyomda, Budapest.

Porpáczy A. 1972: Ribiszke. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Porpáczy A. (szerk.) 1987: Ribiszke, áfonya, bodza, fekete berkenye. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Porpáczy A., Szentiványi P., Brózik S. 1955: A dió (Juglans regia L.) (Magyarország kultúrflórája). Akadémiai Kiadó, Budapest.

Priszter Sz. (szerk.) 1990: A húsos som (Cornus mas L.) (Magyarország kultúrflórája). Akadémiai Kiadó, Budapest.

Rapaics R. 1932: A magyarság virágai. Kir. Magy. Term.tud. Társ., Budapest.

Rapaics R. 1940: A magyar gyümölcs. Kir. Magy. Term.tud. Társ., Budapest.

Simon T. 1992: A magyarországi edényes flóra határozója. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Soltész M. (szerk.) 1998: Gyümölcsfajta-ismeret és –használat. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Somogyi S. 1984: A magyar nép kialakulásának és vándorlásának földrajzi környezete. in: Bartha A. (szerk.): Magyarország története I/1. köt. Előzmények és magyar történet 1242-ig. Akadémiai, Budapest. pp. 26–47.

Surányi D. 1982: A szenvedelmes kertész rácsudálkozásai. Magvető Kiadó, Budapest.

Surányi D. 1985: Kerti növények regénye. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Surányi D. 1992: Magyar gyümölcs – múltban és jelenben. KÉE, Budapest. (egyetemi jegyzet)

Surányi D. 1994: Az ugyeri eperfák – Egy elfelejtett gyümölcstermő faj termesztési hagyományai. Studia Comitatensia 23: 567–593.

Surányi D. 1999: Csonthéjas alanyfajták botanikai leírása. CGyKFI, Cegléd.

Surányi D. 2002: Gyümölcsöző sokféleség. Akcident Nyomdaipari Kft., Cegléd.

Surányi D. 2005: A pomológiai értékek (hungarikumok) jövője a kárpótlások utáni helyzetben. Utóparaszti hagyományok és modernizációs törekvések a magyar vidéken. MTA Néprajztud. Int. – MTA Társad. kut. Központ. p. 395–407.

Surányi D. (szerk.) 2006a: Szilva. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Surányi D. 2006b: Magyarország gyümölcs-flórájának biológiai-ökológiai jellemzése (Hazai vadontermő, meghonosodott, elvadult és potenciális gyümölcsfajok, valamint termesztett gyümölcsfajták értékelése). Kanitzia 2006. 14: 137–206.

Surányi D. 2008: 140 éves génbank (A kunágotai Bereczki Máté fajtagyűjteményei). Agrártört. Szemle 44: 229–276.

Surányi D. 2010: Az „elfelejtett” naspolya a magyar kertészeti művelődéstörténetben Kertgazdaság 42: (in press)

Surányi D. (szerk.) 2011: A sárgabarack – Armeniaca vulgaris Mill. (Magyarország kultúrflórája). Szent István Egyetem Kiadó, Budapest. (in press)

Szabó Z. (szerk.) 1941: A növény és élete II. köt. Kir. Magy. Term.tud. Társ., Budapest.

Szakátsy Gy. 1940: Jövedelmező télialma termesztés. Magyar Gyümölcs, Budapest.

Szakátsy Gy. 1943: Az almafák rendszeres termésének biztosítása. A Magyar Gyümölcs 10: 99–102.

Szakátsy Gy., Fenyves P. 1951 és 1952: A téli alma nagyüzemi termelése. 1–2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Szakátsy Gy., Fenyves P. 1959: A télialma nagyüzemi termesztése. 3. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Szántó K. 1983: A katolikus egyház története I. köt. Ecclesia Kiadó, Budapest.

Szántó K. 1984: A katolikus egyház története II. köt. Ecclesia Kiadó, Budapest.

Szent Benedek Regulája 1995: ford. Söveges D. Bencés Kiadó, Pannonhalma.

Szentiványi P., Horn E., Pejovics B. 1976: Dió, gesztenye, mandula, mogyoró. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Szentiványi P., Kállay T.-né 2006: Dió. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Szilágyi K. 1975, 1976: Szamóca. 1-2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Szőts S. 1941: Kajszibarack-termesztés. Magyar Gyümölcs, Budapest.

Timon B. 1974, 1976: Őszibarack. 1–2. kiad. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Timon B. 2000: Őszibarack. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Timon B. (szerk.) 1992: Őszibarack. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Tomcsányi P. 1960: Gyümölcsfajták irodalmi vonatkozásai (témadokumentáció). OMgK, Budapest.

Tomcsányi P. (szerk.) 1979: Gyümölcsfajtáink. Gyakorlati pomológia. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Tóth E., Surányi D. 1980: Szilva. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Zolnay L. 1977: Kincses Magyarország. Középkori művelődésünk történetéből. Magvető Kiadó, Budapest.

Zolnay L. 1982: Az elátkozott Buda – Buda aranykora. Magvető Kiadó, Budapest.

Veröffentlicht

2011-12-17

Ausgabe

Rubrik

Cikkek

Zitationsvorschlag

Ökológiai szemléletű gyümölcstermesztés – változó termesztő körzetekben. (2011). TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 9(2), 321-343. https://doi.org/10.56617/tl.3915

Ähnliche Artikel

251-260 von 490

Sie können auch eine erweiterte Ähnlichkeitssuche starten für diesen Artikel nutzen.