A vaddisznó táplálék-összetételének és táplálkozási sajátságainak szakirodalmi áttekintése
DOI:
https://doi.org/10.56617/tl.3578Kulcsszavak:
Sus scrofa, makk, kiegészítő takarmányozás, vadhatás, erdei élőhely, városi vadgazdálkodásAbsztrakt
A vaddisznó (Sus scrofa) Földünk egyik legelterjedtebb emlőse. Környezetére a legnagyobb hatást táplálkozásával fejti ki (túrás, legelés, ragadozás). Mivel generalista, opportunista, táplálék-összetétele rendkívül plasztikus, kiválóan képes alkalmazkodni a különböző élőhelyi feltételek között rendelkezésre álló táplálékforrások fogyasztásához. Ezért táplálkozási sajátosságainak vizsgálata és megismerése számos, a fajhoz köthető konfliktus megfelelő kezelésének alapvető feltétele. Mind a természetes, mind a betelepítéssel elfoglalt elterjedési területein a növényi táplálékok fölénye egyértelmű a vaddisznó étrendjében. A természetes elterjedési területein a mezőgazdasági növények, míg a betelepítési régióban a veszélyeztetett állatfajok fogyasztása kiemelendő. A növényi eredetű táplálékalkotók jellemzően 4 fő csoportot alkotnak: makkok, gyökerek, zöld növényi részek, mezőgazdasági termények. A makkok (tölgy, bükk, gesztenye) elérhetősége alapvetően meghatározza az étrendet, és a populációdinamikát is befolyásolja. A mezőgazdasági és kiegészítő takarmányok közül a kukorica jelentősége kiemelkedő. Az állati eredetű táplálékok kapcsán a gilisztafogyasztás és a földön fészkelő madarak fészekpredációja jelentős. A városi környezetben megjelenő vaddisznók az emberi eredetű és a természetesen elérhető táplálékforrásokat egyaránt használhatják; ezért szükséges az emberi eredetű hulladékok, illetve a városi zöld élőhelyek kezelésének átgondolása, részletesebb vizsgálata.
Hivatkozások
Ballari S. A., Barrios-García M.N. 2014: A review of wild boar Sus scrofa diet and factors affecting food selection in native and introduced ranges. Mammal Review 44: 124–134. https://doi.org/10.1111/mam.12015
Ballari S. A., Cuevas M. F., Ojeda R. A., Navarro J. L. 2015: Diet of wild boar (Sus scrofa) in a protected area of Argentina: the importance of baiting. Mammal Research 60: 81–87. https://doi.org/10.1007/s13364-014-0202-0
Baubet E., Bonenfant C., Brandt S. 2004: Diet of the wild boar in the French Alps. Galemys 16: 101–113.
Baubet E., Ropert-Coudert Y., Brandt S. 2003: Seasonal and annual variations in earthworm consumption by wild boar (Sus scrofa scrofa L.). Wildlife Research 30: 179–186. https://doi.org/10.1071/WR00113
Baubet E., Touzeau C., Brandt, S. 1997: Earthworms in the wild boar diet (Sus scrofa) in mountain pasture. Mammalia 61: 371–383.
Bobek B., Frąckowiak W., Furtek J., Merta D., Orłowska L. 2011: Wild boar population at the Vistula Spit – management of the species in forested and urban areas. 8th European Vertebrate Pest Management Conference, Book of Abstracts, Julius-Kühn-Archiv, 432. pp. 226–227.
Bogdán O., Heltai M. 2014: A vaddisznó előfordulásának vizsgálata Budapesten. Vadbiológia 16: 87–96. Borowik T., Cornulier T., Jędrzejewska B. 2013. Environmental factors shaping ungulate abundances in Poland. Acta Theriologica 58: 403–413. https://doi.org/10.1007/s13364-013-0153-x
Cahill S., Llimona F. 2004: Demographics of a wild boar Sus scrofa Linnaeus, 1758 population in a metropolitan park in Barcelona. Galemys 16: 37–52.
Csányi S., Lehoczki R. 2010: Ungulates and their management in Hungary. In: Apollonio M., Andersen R., Putman R. (Eds.) European Ungulates and Their Management in the 21st Century. Cambridge University Press, Cambridge. pp. 291–318.
Cutini A., Chianucci F., Chirichella R., Donaggio E., Mattioli L., Apollonio M. 2013: Mast seeding in deciduous forests of the northern Apennines (Italy) and its influence on wild boar population dynamics. Annals of Forest Science 70: 493–502. https://doi.org/10.1007/s13595-013-0282-z
Fagiani S., Fipaldini D., Santarelli L., Burrascano S., Vico E. D., Giarrizzo E., Mei M., Taglianti A. V., Boitani L., Mortelliti A. 2014: Monitoring protocols for the evaluation of the impact of wild boar (Sus scrofa) rooting on plants and animals in forest ecosystems. Hystrix, the Italian Journal of Mammalogy 25: 31– 38.
Galló J., Fernye C., Orosz S., Katona K., Szemethy L. 2017: Tomato pomace silage as a potential new supplementary food for game species. Agricultural and Food Science 26: 79–89. https://doi.org/10.23986/afsci.59665
Gazdag F. 2002: Adatok a vaddisznó táplálkozásáról. Vadbiológia 9: 66–72.
Groot Bruinderink G. W. T. A., Hazebroek E., Van Der Voot H. 1994: Diet and condition of wild boar, Sus scrofa scrofa, without supplementary feeding. Journal of Zoology 233: 631–648. https://doi.org/10.1111/j.1469-7998.1994.tb05370.x
Hafeez S., Abbas M., Khan Z. H., Rehman E.-U. 2011: Preliminary analysis of the diet of wild boar (Sus scrofa L., 1758) in Islamabad, Pakistan. Turkish Journal of Zoology 35: 115–118. https://doi.org/10.3906/zoo-0806-24
Heltai M., Antal C., Kovács F., Rácz K., Csépányi P., Nagy A., Csókás A., Schally G., Csányi S. 2016a: A vaddisznó budapesti előfordulásának jogi és biológiai háttere I. Erdészeti Lapok CLI: 154–156.
Heltai M., Antal C., Kovács F., Rácz K., Csépányi P., Nagy A., Csókás,A., Schally G., Csányi S. 2016b: A vaddisznó budapesti előfordulásának jogi és biológiai háttere II. Erdészeti Lapok CLI: 191–194.
Herrero J., García-Serrano A., Couto S., Ortuño V. M., García-González R. 2006: Diet of wild boar Sus scrofa L. and crop damage in an intensive agroecosystem. European Journal of Wildlife Research 52: 245– 250. https://doi.org/10.1007/s10344-006-0045-3
Jánoska F., Kemenszky P., Farkas A., Varju J., Horváth Z. 2016: Műfészek-predációs vizsgálatok egy erősen mozaikos somogyi élőhelyen. Erdészeti Közlemények 6: 161–173. https://doi.org/10.17164/EK.2016.013
Ježek M., Holá M., Kušta T., Červený J. 2016: Creeping into a wild boar stomach to find traces of supplementary feeding. Wildlife Research 43: 590–598. https://doi.org/10.1071/WR16065
Katona K., Fehér Á., Bleier N., Hejel P., Szemethy L. 2015. Patások erdei élőhelyeken tapasztalható hatásainak felmérése: a vadhatás monitoring. Vadbiológia 17: 1–7.
Kopij G., Panek M. 2016: Effect of winter temperature and maize food abundance on long-term population dynamics of the wild boar Sus scrofa. Polish Journal of Ecology 64: 436–441. https://doi.org/10.3161/15052249PJE2016.64.3.013
Massei G., Genov P. V. 2004: The environmental impact of wild boar. Galemys 16: 135–145.
Massei G., Kindberg J., Licoppe A., Gačić D., Šprem N., Kamler J., Baubet E., Hohmann U., Monaco A., Ozoliņš J., Cellina S., Podgórski T., Fonseca C., Markov N., Pokorny B., Rosell C., Náhlik A. 2015: Wild boar populations up, numbers of hunters down? A review of trends and implications for Europe. Pest Management Science 71: 492–500. https://doi.org/10.1002/ps.3965
Merta D., Mocala P., Pomykacz M., Frackowiak W. 2014: Autumn-winter diet and fat reserves of wild boars (Sus scrofa) inhabiting forest and forest-farmland environment in south-western Poland. Folia Zoologica 63: 95–102. https://doi.org/10.25225/fozo.v63.i2.a7.2014
Mráz B., Katona K. 2016: Állati magterjesztés, kiemelten a vaddisznó (Sus scrofa) szerepe a növényzeti mintázatok kialakulásában – áttekintés. Gyepgazdálkodási Közlemények I-II: 39–47.
Náhlik A. (szerk.) 2014: A vaddisznóállomány helyzete és a gazdálkodás perspektívái Magyarországon. Nyugat- magyarországi Egyetem Kiadó, Sopron. 90 p.
Németh S., Katona K. 2015: A vaddisznó túrásának hatása Gyulaj térségében. Vadbiológia 17: 13–21.
Nováková P., Štípek K., Ježek M., Červený J., Ešner V. 2011: Effect of diet supply and climatic conditions on population dynamics of the wild boar (Sus scrofa) in the Křivoklát region (Central Bohemia, Czech Republic). Scientia Agriculturae Bohemica. 42: 24–30.
Padyšáková E., Šálek M., Poledník L., Sedláček F., Albrecht T. 2010: Predation on simulated duck nests in relation to nest density and landscape structure. Wildlife Research 37: 597–603. https://doi.org/10.1071/WR10043
Schley L., Roper T.J. 2003: Diet of wild boar Sus scrofa in Western Europe, with particular reference to consumption of agricultural crops. Mammal Review 33: 43–56. https://doi.org/10.1046/j.1365-2907.2003.00010.x
Senior A. M., Grueber C. E., Machovsky-Capuska G., Simpson S. J., Raubenheimer D. 2016: Macronutritional consequences of food generalism in an invasive mammal, the wild boar. Mammalian Biology (Zeitschrift für Säugetierkunde) 81: 523–526. https://doi.org/10.1016/j.mambio.2016.07.001
Stillfried M., Gras P., Busch M., Börner K., Kramer-Schadt S., Ortmann S. 2017: Wild inside: Urban wild boar select natural, not anthropogenic food resources. PLOS ONE 12, e0175127. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0175127
Szemethy L., Bíró Z., Lehoczki R. 2007: Vaddisznó. In: Bihari Z., Csorba G., Heltai M. (szerk.), Magyarország Emlőseinek Atlasza. Kossuth Kiadó, Budapest, pp. 252–256.
Tari T., Sándor G., Herr S., Náhlik A. 2010. Etetőhasználat. Nimród 98: 12–13.
Zeman J., Heroldová M., Svobodová P., Kamler J. 2016: Význam řepy cukrové v potravě prasete divokého (Sus scrofa) a vznik škod na porostech [Importance of sugar beet in the diet of wild boar (Sus scrofa) and damage to this crop]. Listy Cukrovarnické Řepařské 132: 227–229.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2018 Katona Krisztián, Heltai Miklós
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
A folyóirat Open Access (Gold). Cikkeire a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).