Gazdálkodó önkormányzat kertészeti mintaprojektje Szigetmonostoron

Autor/innen

  • György Orosz Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Területi Tervezési és Térinformatikai Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Andrea Emődi Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Mátyás Hartman Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Környezetvédelmi és Környezetbiztonsági Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.3703

Schlagwörter:

Szentendrei-sziget, vízbázisvédelem, mezőgazdaság, kertészet, helyi termék előállítás, önellátás

Abstract

A „Szentendrei Ökosziget – Fenntartható életmódra ösztönző komplex térségfejlesztési mintaprogram” című VM-VKSZI megállapodás keretében 2012 tavaszán elkészült a Szentendrei-sziget „Öko-sziget” Stratégiája, mely projektszinten nevesítette az Önkormányzat által, üzemeltetett kertészet kialakítása feladatot. Ennek lehatárolását és részletes kidolgozását végeztük el Szigetmonostor településen. A megvalósíthatósági terv tartalmazza a terület kiválasztását, a közkonyha igényeinek felmérését, a kertészet főbb terveit üzemeltetési, gazdasági számításokkal, valamint a tartósításhoz szükséges beruházási igényeket. A terv készítése során a környezetgazdálkodás és az ökológiai gazdálkodás szempontjaira, az egészséges élelmiszer előállításra és a vízbázis védelmére különösen nagy hangsúlyt fektettünk.

Autor/innen-Biografie

  • György Orosz, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Területi Tervezési és Térinformatikai Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

    levelező szerző
    orosz.gyorgy@kti.szie.hu

Literaturhinweise

Állami Gazdaságok Minisztériuma (ÁGM), TERV ÉS ÜZEMGAZDASÁGI FŐOSztály 1995: A növénytermelés kézi és gépi munkaerő szükségletének nagyüzemi normatívái, Budapest

Orosz Gy., Belényesi M., Emődi A., Fejes Á., Kiszel V., Kohlheb N., Kőrös É., Ónodi G., Molnár D., Podmaniczky L., Sipos B., Váradi I. 2012: Szentendei-sziget „Öko-sziget” Stratégiája

Orosz Gy., Emődi A., Hartman M. 2013: A Szentendrei-sziget „Öko-sziget” Stratégiájának megvalósítását szolgáló tervezési feladatok Szigetmonostoron. Helyi termékek előállításának bővítése a szociális gazdálkodás keretein belül az önellátás érdekében. Megvalósíthatósági tanulmány. Alcedo-Artis Kft., Ceres HG Bt., P. 129

NÉBIH Élelmiszer- És Takarmányozás-Biztonsági Igazgatóság 2013: Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához, Budapest

http1:http://vizmuvek.hu/files/public/Fovarosi_vizmuvek/tarsasagi_informaciok/kiadvanyok/szentendre_kiadvany_kismeret.pdf (2013. augusztus 10.)

http2: http://www.mngsz.com/menza-minta-=-mintamenza/menza-minta-=-mintamenza (2013. augusztus 10.)

Veröffentlicht

2014-07-27

Ausgabe

Rubrik

Cikkek

Zitationsvorschlag

Gazdálkodó önkormányzat kertészeti mintaprojektje Szigetmonostoron. (2014). TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 12(1), 149-157. https://doi.org/10.56617/tl.3703

Ähnliche Artikel

11-20 von 75

Sie können auch eine erweiterte Ähnlichkeitssuche starten für diesen Artikel nutzen.