Tájépítészeti kutatási feladatok a magyarországi zöldutak fejlesztésénél

Szerzők

  • Bárcziné Kapovits Judit Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti Kar, Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék, 1118 Budapest, Villányi út 35–43.
  • Csemez Attila Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti Kar, Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék, 1118 Budapest, Villányi út 35–43.
  • Sallay Ágnes Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti Kar, Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék, 1118 Budapest, Villányi út 35–43.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.4138

Kulcsszavak:

zöldút, helyi társadalom, tervezési szabályozási rendszer, tájépítészet, tájérték, tájtörténet, tájszerkezet, zöldfolyosó

Absztrakt

Az utóbbi másfél évtizedben több zöldút alakult Magyarországon, és továbbiak kialakítására van igény. A fő cél a nemmotoros közlekedés számára alkalmas útvonalak létesítése vagy kijelölése és további működtetése, a nemzetközi gyakorlatban elterjedt „Greenways” mintájára. A létrejött zöldutak sokfélék: mind a külföldi mind a magyarországi zöldutak a táji adottságoknak és a helyi igényeknek megfelelően egyéni hangsúlyokat is hordoznak, lehetővé téve ezzel az egyes tájakra jellemző sajátosságok kiemelését. A már kijelölt zöldutak fennmaradásához és továbbiak létrehozásához azonban Magyarországon még hiányzik a zöldutak megfelelő jogi és műszaki szabályozása. A jelen közleményben, a magyarországi zöldutak – elsősorban a Budapesti Agglomeráció területén alakuló Buda Vidék Zöldút - tapasztalataiból és külföldi példák elemzésével javaslatot szeretnék tenni a zöldutak hazai tervezési szabályozási rendszerének kidolgozására.

Információk a szerzőről

  • Csemez Attila, Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti Kar, Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék, 1118 Budapest, Villányi út 35–43.

    levelező szerző
    attila.csemez@uni-corvinus.hu

Hivatkozások

Csemez A., Kollányi L., Kovács K.,Rosivall E., Sallay Á. 2000: Dél-Budakörnyéki Zöld Öv Pilot Projekt, Szent István Egyetem, Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék, Budapest.

Natural England (szerk.) 2002: Greenways Handbook, Scheffield.

Foltányi Zs. (szerk.) 2005: Zöldutak Magyarországon, Ökotárs Alapítvány, Budapest.

Budai K. (szerk.) 2007: Zöldútravaló, Ökotárs Alapítvány, Budapest.

Fésű J. (szerk.) 1990: Egyedi tájértékek a Zsámbéki-medencében, Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület, Tök.

Letöltések

Megjelent

2009-12-29

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok, eredeti közlemények

Hogyan kell idézni

Tájépítészeti kutatási feladatok a magyarországi zöldutak fejlesztésénél. (2009). TÁJÖKÖLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 7(2), 465-471. https://doi.org/10.56617/tl.4138

Hasonló cikkek

1-10 a 132-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.