Terepmodellből származtatott famagasság- térkép felhasználhatóságának vizsgálata karsztos területen

Szerzők

  • Tanács Eszter SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék, 6722 Szeged Egyetem u. 2. Pf 653.
  • Keveiné Bárány Ilona SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék, 6722 Szeged Egyetem u. 2. Pf 653.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.4466

Kulcsszavak:

Digitális terepmodell, felületmodell, famagasság-mérés, Haragistya, karszt

Absztrakt

A karsztkutatásban csak az utóbbi években merült fel az igény, hogy megismerjük a tágabb környezet összefüggéseit, amelybe szorosan beletartozik a felszínt borító növényzet. Az abiotikus tényezők meghatározzák a növényzet faji összetételét és növekedését, amiből következik, hogy a vegetáció változásai viszont jelezhetik a rendszerben végbemenő folyamatokban bekövetkező változásokat. A magyarországi karsztterületeken földrajzi elhelyezkedésük, illetve magassági viszonyaik szerint a potenciális növénytakaró dominánsan az erdő. Egy idősebb, természetközeli állapotú erdő esetében a termőhelyi tényezők változatosságát kifejező egyik fontos adat a fák magassága. Ez az adat nagyobb területen földi famagasság-mérésekkel nehezen állítható elő, távérzékelt adatok felhasználásával azonban egyszerűen és gyorsan létrehozható. Az előállítás egyik módja digitális terepmodell (DTM) alkalmazása. Az ebből származtatott famagasság-modell felhasználhatóságát az Aggteleki-karszt területén vizsgáltuk. A pontosság meghatározására két, 2005 nyarán végrehajtott famagasságmérés-sorozat alapján tettünk kísérletet. Bár a statisztikai összehasonlítást megnehezíti, hogy a modell hibáján kívül a helymeghatározás és a földi famagasság-mérés hibái is bizonytalanságot jelentenek, összességében elmondható, hogy a modell önmagában nem alkalmas az egyes fák magasságainak becslésére. Ugyanakkor még az említett bizonytalanságok figyelembe vétele mellett is látható, hogy a modell jól leírja az adott pontban az uralkodó lombkoronaszint magasságát, amely közvetve utal a termőhelyi viszonyokra. Az eredmények alapján így azt a következtetést vontuk le, hogy a terepmodellből előállított famagasság-térkép erdőterületek vizsgálatakor az erdészeti üzemtervek hatékony kiegészítéseként szolgálhat, különösen olyan területeken, ahol az erdőrészletek nagysága nem felel meg a termőhelyi változatosság léptékének.

Szerző életrajzok

  • Tanács Eszter, SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék, 6722 Szeged Egyetem u. 2. Pf 653.

    nadragulya@geo.u-szeged.hu

  • Keveiné Bárány Ilona, SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék, 6722 Szeged Egyetem u. 2. Pf 653.

    keveibar@earth.geo.u-szeged.hu

Hivatkozások

Bán I. 1996: Erdészeti alkalmazott biomatematika. Akadémiai Kiadó, Budapest

Kevei-Bárány, I. 2004: A karsztökológiai rendszer szerkezete. Karsztfejlődés IX: 65–74

Zboray Z. 2006: Az erdő növekedésének vizsgálata térinformatikai és fotogrammetriai módszerekkel karsztos mintaterületen – a kötetben. Tájökológiai Lapok, 4(2): (megjelenés alatt)

Letöltések

Megjelent

2006-12-12

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok, eredeti közlemények

Hogyan kell idézni

Terepmodellből származtatott famagasság- térkép felhasználhatóságának vizsgálata karsztos területen. (2006). TÁJÖKÖLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 4(2), 291-300. https://doi.org/10.56617/tl.4466

Hasonló cikkek

1-10 a 39-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.