Élelmiszer-biztonság: vaddisznó szövetek nehézfémszennyezettségének vizsgálata
Keywords:
heavy metal, wild boar, contaminants, fat, muscleAbstract
The concentration of different heavy metals (arsenic, mercury, cadmium, copper, lead) was investigated by ICP-OES method in muscle and fat tissue of wild boars (Sus scrofa scrofa). The samples of 10 males and females were collected in hunting area in Közép-Dunántúl region of Hungary. The concentration of arsenic and mercury was below the limit of detection in every sample (muscle, fat) of males and females, similarly to cadmium. The amount of copper was not above the regulated maximal levels. The concentration of lead in the muscle exceeded the regulated maximal levels. Based on our data, the consumption of tissues of the studied wild boar is objectionable from food-safety aspect and poses risk to the consumer due to the lead contents over the legal tolerable limits.
References
Amici, A., Danieli, P., Russo, C. and Ronchi, B. 2012. Concentrations of some toxic and trace elements in wild boar (Sus scrofa) organs and tissues in different areas of the Province of Viterbo, (Central Italy). Italian Journal of Animal Science 11. 354–362. https://doi.org/10.4081/ijas.2011.e65
Dlugaszek, M. and Kopczyński, K. 2013. Elemental Composition of Muscle Tissue of Wild Animals from Central Region of Poland. International Journal of Environmental Research 7. 973–978.
Florijancic, T., Ozimec, S., Jelkic, D., Vuksic, N., Bilandzic, N., Gross Boskovic, A. and Boskovic, I. 2015. Assessment of heavy metal content in wild boar (Sus scrofa L.) hunted in eastern Croatia. Journal of Environmental Protection and Ecology 16. 630–636.
Laczay, P. 2013. Élelmiszer higiénia, élelmiszerlánc-biztonság. Budapest, Mezőgazda Kiadó. 82–94.
Lazarus, M., Vicković, I., Šoštarič, B. and Blanuša, M. 2005. Heavy Metal Levels In Tissues Of Red Deer (Cervus Elaphus) From Eastern Croatia. Arhiv za Higijenu Rada i Toksikologiju 56. 233–240.
Lehel, J., Lányi, K. és Laczay, P. 2016. Állati eredetű élelmiszerek nehézfém-szennyezettségének élelmiszer-biztonsági jelentősége. Magyar Állatorvosok Lapja 138. 99–112.
Rudy, M. 2010. Chemical composition of wild boar meat and relationship between age and bioaccumulation of heavy metals in muscle and liver tissue, Food Additives & Contaminants: Part A, 27. 464–472. https://doi.org/10.1080/19440040903493785
Piskorová, L., Vasilková, Z. and Krupicer, I. 2003. Heavy metal residues in tissues of wild boar (Sus scrofa) and red fox (Vulpes vulpes) in the Central Zemplin region of Slovak Republic. Czech Journal of Animal Science 48. 134–138.
Prevendar Crnić, A., Šuran, J., Cipriš Madunić, H. and Božič, F. 2015. Cadmium concentrations in the tissues of young wild boars (Sus scrofa L.) from Moslavina and Slavonia in lowland Croatia. Veterinarski arhiv 85. 323–334.
Strazdina, V., Jemeljanovs, A., Sterna, V. and Ikauniece, D. 2014. Nutritional characteristics of wild boar meat hunted in Latvia. Foodbalt 32–36.
A 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet. az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről.
Az 1881/2006/EK rendelet (XII. 19.) az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Lénárt Zoltán, Bartha András, Laczay Péter, Budai Péter, Lehel József
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Cikkre a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).