Élelmiszer-biztonság: vaddisznó szövetek nehézfémszennyezettségének vizsgálata

Authors

  • Zoltán Lénárt Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszer-higiéniai Tanszék, e-mail: Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszer-higiéniai Tanszék (correspondence)
  • András Bartha Állatorvostudományi Egyetem Állathigéniai, Állomány-egészségtani és Állatorvosi Etológiai Tanszék
  • Péter Laczay Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszer-higiéniai Tanszék
  • Péter Budai Pannon Egyetem Georgikon Kar Növényvédelmi Intézet
  • József Lehel Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszer-higiéniai Tanszék https://orcid.org/0000-0001-8021-0566

Keywords:

heavy metal, wild boar, contaminants, fat, muscle

Abstract

The concentration of different heavy metals (arsenic, mercury, cadmium, copper, lead) was investigated by ICP-OES method in muscle and fat tissue of wild boars (Sus scrofa scrofa). The samples of 10 males and females were collected in hunting area in Közép-Dunántúl region of Hungary. The concentration of arsenic and mercury was below the limit of detection in every sample (muscle, fat) of males and females, similarly to cadmium. The amount of copper was not above the regulated maximal levels. The concentration of lead in the muscle exceeded the regulated maximal levels. Based on our data, the consumption of tissues of the studied wild boar is objectionable from food-safety aspect and poses risk to the consumer due to the lead contents over the legal tolerable limits.

 

References

Amici, A., Danieli, P., Russo, C. and Ronchi, B. 2012. Concentrations of some toxic and trace elements in wild boar (Sus scrofa) organs and tissues in different areas of the Province of Viterbo, (Central Italy). Italian Journal of Animal Science 11. 354–362. https://doi.org/10.4081/ijas.2011.e65

Dlugaszek, M. and Kopczyński, K. 2013. Elemental Composition of Muscle Tissue of Wild Animals from Central Region of Poland. International Journal of Environmental Research 7. 973–978.

Florijancic, T., Ozimec, S., Jelkic, D., Vuksic, N., Bilandzic, N., Gross Boskovic, A. and Boskovic, I. 2015. Assessment of heavy metal content in wild boar (Sus scrofa L.) hunted in eastern Croatia. Journal of Environmental Protection and Ecology 16. 630–636.

Laczay, P. 2013. Élelmiszer higiénia, élelmiszerlánc-biztonság. Budapest, Mezőgazda Kiadó. 82–94.

Lazarus, M., Vicković, I., Šoštarič, B. and Blanuša, M. 2005. Heavy Metal Levels In Tissues Of Red Deer (Cervus Elaphus) From Eastern Croatia. Arhiv za Higijenu Rada i Toksikologiju 56. 233–240.

Lehel, J., Lányi, K. és Laczay, P. 2016. Állati eredetű élelmiszerek nehézfém-szennyezettségének élelmiszer-biztonsági jelentősége. Magyar Állatorvosok Lapja 138. 99–112.

Rudy, M. 2010. Chemical composition of wild boar meat and relationship between age and bioaccumulation of heavy metals in muscle and liver tissue, Food Additives & Contaminants: Part A, 27. 464–472. https://doi.org/10.1080/19440040903493785

Piskorová, L., Vasilková, Z. and Krupicer, I. 2003. Heavy metal residues in tissues of wild boar (Sus scrofa) and red fox (Vulpes vulpes) in the Central Zemplin region of Slovak Republic. Czech Journal of Animal Science 48. 134–138.

Prevendar Crnić, A., Šuran, J., Cipriš Madunić, H. and Božič, F. 2015. Cadmium concentrations in the tissues of young wild boars (Sus scrofa L.) from Moslavina and Slavonia in lowland Croatia. Veterinarski arhiv 85. 323–334.

Strazdina, V., Jemeljanovs, A., Sterna, V. and Ikauniece, D. 2014. Nutritional characteristics of wild boar meat hunted in Latvia. Foodbalt 32–36.

A 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet. az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről.

Az 1881/2006/EK rendelet (XII. 19.) az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról.

Published

2020-03-06

Issue

Section

Articles