Examination of feed consumption of ewes of various genotypes on pasture conditions

Authors

  • András Rádli Pannon Egyetem Georgikon Kar, Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.
  • Péter J. Polgár J. Péter Pannon Egyetem Georgikon Kar, Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.
  • Szabolcs Bene Pannon Egyetem Georgikon Kar, Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.

Keywords:

ewe, pasture, body weight, condition, botanical composition

Abstract

The authors carried out their examinations between April and July 2011 at the Kapolcs Animal Breeding Site of the Dörögdi Mező Ltd. There are 26 hectares of sheep-grazing pastures here where the quantity of grass production per m² was assessed for the months of May, June and July and repeated three times. Following this approximately half a kilogram was given to the Testing Laboratory of the Pannon University Georgikon Faculty, Department of Animal Science and Breeding, where under laboratory conditions the major parameters of the grazing grass were measured and calculated, such as: dry matter content, water content at 60ºC, crude protein, crude ash, crude fat, crude fibre, NDF, ADF and lignin content. Then using atomic absorption spectroscopy they ascertained the macro and micro element content of the grazing grass.
The botanical composition of the pasture was assessed taking into account the frequency of the occurring plant varieties in the number of repetitions, and the occurring plants were classified. The recordings showed 33 plant species where the dicotyledonous plants were dominant.
Finally the examination of feed consumption based exclusively on pasture grass was carried out on 20 Hungarian Merino and 20 purebred German Mutton Merino ewes of various ages. The ewes under examination were weighed on three consecutive days in the mornings, prior to being driven out to pasture, and in the evenings when driven back from the pasture, and the condition scoring of the ewes was also assessed, furthermore following the morning and evening weighing on each given day the weight change was calculated and so the daily feed consumption uptake was defined, corrected by the transformation utilization. Based on the examination of the genotype the German Meat Merino ewes were approximately 2 kilograms heavier at each weighing, so from the condition aspect they also achieved a higher condition score (3.38).Based on the ages, the examinations showed the heaviest weights during the month of June were achieved by the 9 year old ewes, whilst in July the 4 year old ewes were dominant.

Author Biography

  • András Rádli, Pannon Egyetem Georgikon Kar, Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.

    corresponding author
    radlee@freemail.hu

References

Bajnok, M., Rostás, M., Tasi, J. (2000): Néhány legelő és rét növényzetének értékelése a takarmányozás szempontjából. Állattenyésztés és takarmányozás, Herceghalom, 49(3) 247–256.

Balázs, F. (1949): A gyepek termésbecslése növényszociológia alapján. Agrártudomány, 1(1) 26–35.

Barcsák, Z., Baskay-Tóth, B., Prieger, K. (szerk.) (1978): Gyeptermesztés és hasznosítás. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 339.

Barcsák, Z., Kertész, I. (1984): Termesztett gyepnövények produkció vizsgálat és legelési sorrendjének alakulása. Mg. Tudományos Napok, Gödöllő, 174.

Barcsák, Z., Kertész, I. (szerk.) (1986): Gazdaságos gyeptermelés és gyephasznosítás. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 20–90.

Barcsák, Z., Szemán, L., Tasi, J. (1986): A műtrágyázás hatása a gyepek termésére, táplálóanyag-tartalmára és ízletessségére. Tudományos Tanácskozás, Gödöllő, 73–74.

Breymeyer, A. I., Van Dyne G. M. (1980): Grasslands, system analysis and man. International Biological Programme 19. Cambridge, Cambridge University Press.

Buchgraber, K. (1999): Einfluss der Höhenstufen im Berggebiet auf die Ertrags- und Qualitätsleistung. 43. Jahrestagung AG Grünland und Futterbau, Bremen, 58–62.

Coupland, R. T. (1979): Grassland ecosystem of the world. International Biological Programme 18. Cambridge, Cambridge University Press.

Church, D. C. (1991): Livestock Feeds and Feeding Prentice Hall, New Jersey. USA. 546.

Czakó, J. (szerk.) (1978): Gazdasági állatok viselkedése. (2. kiadás), Mezőgazdasági Kiadó, Budapest 9–212.

Csapó, J., Csapóné Kiss, Zs. (szerk.)(2003): Az Élelmiszer-kémia. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Daccord, R. (1998): Auswirkung einer unterschiedlichen Grünlandbewirtschaftung auf die Milchviehfütterung. Wintertagung für Grünland- und Viewirtschaft, Gumpenstein, Austria.

Dér, F. (1988): A jelentősebb környezeti tényezők hatása a takarmány-pázsitfüvek első növedékének értékére délnyugat-dunántúli mélyfekvésű talajokon. Növénytermelés, 37(3) 239–246.

Edvi, P., Kutas, F., Vucskits, A. (1980): A takarmány puffer vegyületekkel való kiegészítésének hatása a sav-bázis háztartásra szarvasmarha-állományokban. Magyar Állatorvosok Lapja. 35(8) 516–518.

Frame, J. (1992): Improved Grassland Management. Farming Press Books, Ipsvitch, UK.

Haraszti E. (szerk.)(1973): Az állat és a legelő. Mezőgazda Kiadó, Budapest. 1–113.

Harsányi, L. (1979): Húshasznú szarvasmarha-tartás. In: Gyepre és melléktermékre alapozott hústermelés (Szerk.: Vinczeffy, I.). Debreceni Gyepgazdálkodási Napok, Debrecen. 25.

Húsvéth, F. (szerk.)(2003): A gazdasági állatok élettana az anatómia alapjaival Mezőgazda Kiadó, Budapest. 399.

Jávor, A., Molnár, Gy., Kukovics, S., Nábrádi, A. (2001): Tartástechnológiai lehetőségek a juhtenyésztés színvonal növelésében. Innováció a Tudomány és a Gyakorlat az Ezredforduló Agráriumában. Konferencia Kiadvány, Gödöllő, 255–260.

Kota, M., Zsuposné Oláh, A., Vinczeffy, I. (1993): A gyep néhány gyógynövényének takarmányértéke és mikrobiológiai jelentősége. In.: Legeltetéses állattartás. Tudományos közlemények, Debrecen, 159–169.

Leberl, P., Geiger, J., Schenkel, H. (2010): Vergleich verschiedener Futterwertparameter extensiver Grünlandaufwüchse unter dem Gesichtspunkt der Bedarfsdeckung beim Mutterschaf in unterschiedlichen Leistungsstadien. Proceedings of the 19th International Scientific Symposium on Nutrition of Farm Animals. Zadravec-Erjavec Days.

Magyar Takarmány Kódex (2004): II–III kötet. ISBN szám: 9638609753.

Mucsi, I. (1991): A legeltetés jelentősége az állattartásban. Természetes Állattartás, Hódmezővásárhely, 25–31.

Mucsi, I. (2001): A gyep és az állati termékelőállítás kapcsolata napjainkban. In: Nagy G. (szerk.) 2003: Gyepgazdálkodás 2001: 29–31. Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési és Tájhasznosítási Tanszék. Debrecen.

Nyíri, L. (szerk.) (1993): Földműveléstan. Mezőgazda Kiadó. Budapest.

Póti, P., Bedő, S., Tőzsér, J., Kovács, A. (2001): Fejlesztési lehetőségek a hazai juhtenyésztésben. Innováció a Tudomány és a Gyakorlat az Ezredforduló Agráriumában. Konferencia Kiadvány, Gödöllő, 238–245.

Revell, D. K., Morris, S. T., Cottam, Y. H., Hanna, J. E., Thomas, D. G., Brown, S., McCutcheon, S. N. (2002): Shearing ewes at mid-pregnancy is associated with changes in fetal growth and development. Australian Journal, 53(6) 697–705. https://doi.org/10.1071/AR01140

Schmidt, J. (szerk.)(1996): Takarmányozástan. Mezőgazda Kiadó, Budapest. 358.

Spedding, C. R. W. (1967): The grazing sheep in relation to its environment. In: Report of the Proceedings and Invited Papers. Edinburgh. 174–187.

Szemán, L. (1990): Domb- és hegyvidéki gyepek termőképességének javítási lehetőségei. Kandidátusi értekezés. Gödöllő.

Szemán, L. (1991): Gyephozamnövelés újratelepítéssel. Tudományos Tanácskozás. In.: „Természetes állattartás”. Hódmezővásárhely, 119–122.

Szemán, L. (1997): Possibilities of Renovation on Hungary Grasslands. XVIII. International Grassland Congress Proceeding. Volume 2. Canada, Saskatoon, 83–84.

Szemán, L. (2003): Extenzív gyepgazdálkodás. Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program. SZIE-KTI. Budapest-Gödöllő 29.

Szemán, L., Bajnok, M., Harcsa, M., Kulin, B., György, A., Kenéz, Á., Penksza, K. (2008): Gyep fajdiverzitás változása juhlegeltetés hatására. Animal welfare, etológia és tartástechnológia. 4(2), 822–828.

Szentmihályi, S. (1979): Gyepre és melléktermékekre alapozott takarmányozás. In: Gyepre és melléktermékre alapozott hústermelés (Szerk.: Vinczeffy, I.). Debreceni Gyepgazdálkodási Napok, Debrecen. 20.

Tasi, J. (2002): Gyepek gyomnövényei és a gyomszabályozás lehetőségei. Egyetemi jegyzet az MKK Távoktatási Tagozat hallgatói részére. SZIE Gödöllő. 1–40.

Tasi, J. (2011): Gyepgazdálkodás alapjai. Egyetemi jegyzet. Gödöllő.

Tasi, J., Kripner, V. (2003): Rákos-patak menti gyepek gyógynövényeinek jelentősége a hivatalos és a népi gyógyászatban. DGYN 18. Természetes Állattartás, Debrecen, 84–87.

Vinczeffy, I. (1993): A gyep szakirodalmának kialakulása és fejlődése hazánkban. In: Vinczeffy, I (szerk.) 1993: Legelő-és gyepgazdálkodás: 23–28. Mezőgazda Kiadó. Budapest.

Vinczeffy I. (1998): Lehetőségek a legeltetéses állattartásban. DATE Debrecen, 134.

Published

2012-12-28

Issue

Section

Cikk szövege

How to Cite

Rádli, A., Polgár J. Péter, P. J., & Bene, S. (2012). Examination of feed consumption of ewes of various genotypes on pasture conditions. Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 8(2), 198-214. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aweth/article/view/6764

Similar Articles

1-10 of 73

You may also start an advanced similarity search for this article.